دستگاه مه پاش خانگی
دستگاه مه پاش از مهمترین تجهیزات برودتی برای فضاهای باز است. این دستگاه ، سیستم میست ( mist ) یا دستگاه مه ساز یا سیستم سرمایش فضای باز نیز نامیده می شود و از آن می توان در گلخانه ها ، مرغداری ها ، گاوداری ها ، رستوران ها و کافی شاپ ها استفاده کرد. آب از طریق پمپ مه پاش فشار آن بالا رفته و از طریقه نازل مه پاش باعث ایجاد سرمایش در محیط می شود. این مقاله به بررسی دقیق سیستم مه ساز و عملکرد و کاربرد های آن پرداخته است.
دستگاه مه پاش چیست
دستگاه مه پاش سیستمی برای ایجاد سرمایش در فضاهای باز است که با پاشش آب باعث ایجاد سرمایش برای شما ، مهمان ها شما، کارمندان شما، مشتریان شما و حتی حیوانات خانگی و دام و طیور و گیاهان در فضای باز شما می شود. این سیستم ها با نام های متفاوتی مثل سیستم میست ( mist ) ، رطوبت ساز و مه ساز نیز نامیده می شود ؛ اما همه آنها یکسان است و عملکرد یکسانی دارند.
طرز کار مه پاش ها بر اساس سرمایش تبخیری است؛ سرمایش زمانی انجام می شود که آب در هوای گرم تبخیر می شود و به این علت که تبخیر یک فرآیند گرماگیر است ، باعث کاهش دما می شود. در واقع اساس کار این سیستم دقیقا مانند طرز کار کولر آبی است . سیستم مه ساز به خوبی در آب و هوای خشک کار می کند.
دستگاه مه ساز باعث کاهش گرد و خاک و بو ها می شود همچنین الکتریسیته ساکن و حشرات پروازی را کاهش می دهد. سیستم مه پاش باعث ایجاد رطوبت برای گیاهان ، گلخانه ها ، خانه ، رستوران ، مرغداری ، گاوداری و مزرعه قارچ می شود. دستگاه مه ساز می تواند بدون اینکه خیس شوید فضا را خنک کند.
آب تحت فشار از طریق لوله ها وارد نازل های بسیار کوچک شده و از آن جا خارج می شود و تشکیل ذرات کوچک آب و یا اصطلاحا تبدیل به مه می شود. آب بعد از خروج بخار می شود و محیط اطراف خود را خنک می کند. زمانی که ذرات آب ریزتر می شود به طور کامل بخار می شود و سرمایش بیشتری نسبت به ذرات درشت تر ایجاد می کند. همچنین ذرات کوچک تر زودتر تبخیر می شود و می توان بدون اینکه خیس شوید آن را نزدیک تر به خود نصب کنید.پس پمپ مه پاش نقش اساسی را در عملکرد رطوبت ساز دارد.
واژه ” مه پاش ” ممکن است کمی گیج کننده به نظر برسد چرا که تمام دستگاه مه پاش ها ایجاد کننده مه نیستند، بلکه ایجاد کننده ذرات آبی هستند که باعث خیس شدن شما می شود که در این سیستم ها فشار کم یا متوسط است و سوراخ های نازل ها بزرگتر است. اما در سیستم مه ساز فشار بالاتر ، ذرات اسپری شده و نازل ها کوچک تر است و قبل از برخود به افراد تبخیر می شوند و دیگران را خیس نمی کند.
کاربرد دستگاه مه پاش
کاربری اصلی سیستم سرمایش مه ساز استفاده برای فضاهای باز است که با عنوان مه پاش فضای باز شناخته می شود . در سرمایش فضای باز استفاده از سیکل تبرید تراکمی و جذبی کار اشتباه و نادرستی است چرا که استفاده از این سیستم ها نیازمند فضای بسته است. از مهمترین کاربرد دستگاه رطوبت ساز موارد زیر است:
- سیستم سرمایش فضای باز حیاط و پاسیو خانه ها و روف گاردن ها
- سیستم سرمایش گلخانه ها و سرمایش پرورش قارچ
- سیستم سرمایش رستوران ها و سرمایش کافی شاپ ها و تالار های پذیرایی
- سیستم سرمایش مرغداری و سرمایش گاوداری و به طور کلی دامداری ها
- مه پاش صنعتی برای سرمایش سوله صنعتی که گرد و غبار بالایی دارند
- سیستم سرمایش فضای باز کناری استخر ها
- سیستم سرمایش فضای باز اماکن مذهبی
فشار کاری آب سیستم مه پاش
از نظر فشار کاری ، دستگاه مه ساز را به سه دسته فشار پایین و فشار متوسط و فشار بالا تقسیم می کنند. فشار کاری سیستم مه ساز مهم ترین فاکتور تاثیرگذار بر عملکرد مه پاش است. هر چه فشار پمپ رطوبت ساز بالاتر باشد و روزنه های نازل ها کوچکتر باشد آب بیشتر به حالت مه یا پودر در آمده ، راحتتر تبخیر می شود و سرمایش بهتر و مطبوع تری فراهم می کند. ولی با این حال قیمت دستگاه مه پاش با افزایش فشار کاری پمپ افزایش می یابد. دستگاه مه پاش سرد بر اساس فشار پمپ به سه دسته اصلی زیر تقسیم می شود :
- سیستم مه پاش فشار پایین ( با نازل مه پاش کم فشار )
- سیستم مه پاش فشار متوسط
- سیستم مه پاش فشار بالا
سیستم مه ساز فشار پایین
یک سیستم مه ساز فشار پایین عملکردی شبیه اسپرینکلر دارد. فضا را خنک می کند و ممکن است در زمان استفاده کمی خیس شوید. این سیستم ها به نسبت ساده تر و ارزان تر از بقیه هستند و تنها سیستمی هستند که برای کار کردن نیازی به پمپ مجزا و مصرف برق ندارند و با فشار آب شهری عمل پاشش آب را انجام می دهند. فشار کاری آن ها بین 20 تا 120 psi یا 1 تا 8 بار است. آنها فضای کمی را خنک می کنند ، بنابراین باید نزدیک نازل ها باشید تا خنک شوید اما اگر نزدیک نازل ها شوید احتمال خیس شدن شما بیشتر می شود. مه پاش گلخانه معمولا دارای فشار پایین است چرا که نیاز به تبخیر کامل ندارد.
سیستم مه ساز فشار متوسط
دستگاه مه پاش فشار متوسط یک الکتروپمپ با فشار بین 100 تا 250 psi یا 7 تا 17 بار نیاز دارد. پمپ و موتور ، لوله ها ، اتصالات و نازل مه پاش بازه کارکرد در این فشار را دارند. پاشش هوا به صورتی است که توانایی خنک کردن هوا را در آب و هوای خشک را دارد و توانایی ایجاد برودت را بیشتر از دستگاه مه پاش فشار ضعیف دارد و در قیمت های مختلف موجود است. پمپ های فشار حدود 160 psi یا 11 بار معمولا بوستر پمپ نامیده می شود.
سیستم مه ساز فشار بالا
یک سیستم مه ساز فشار بالا بیشترین حد سرمایش را ایجاد می کند ( حتی در نواحی نسبتا مرطوب ) بدون اینکه خیس شوید. فشار بالا به مقادیر بالای 250 psi یا 17 بار گفته می شود. اما این سیستم در فشار بالاتری مثل فشار 800 تا 1200 psi یا 55 تا 83 بار نیز وجود دارد. تمامی قطعات و اجزای مه ساز فشار بالا ، برای کارکرد در این فشار بالا ساخته و طراحی شده است.
سیستم های فشار بالا و فشار متوسط از پمپ برای افزایش فشار آب استفاده می کنند. فشار آب شهری سهم کمی از ایجاد این فشار ها را دارد و اگر تامین آب از منبع ذخیره آب باشد ، هیچ نوع فشار اولیه ای در سیستم وجود نخواهد داشت و تمامی این فشار از طریق پمپ ها تامین خواهد شد. مه پاش مرغداری معمولا دارای فشار بالا است چرا که تبخیر بالا و خیس نشدن کف و پرنده ها در آن اهمیت دارد. هر چقدر مقدار فشار بالاتر رود میزان ایجاد سرمایش افزایش می یابد.
از سیستم مه ساز ( رطوبت ساز ) کجا استفاده می شود
هر چقدر هوا خشک تر باشد ، آب راحت تر می تواند تبخیر شود و تاثیر سرمایش بیشتر نمایان می شود. یک سیستم مه ساز چه در هوای نیمه مرطوب و چه در هوای خشک باعث ایجاد برودت می شود اما در هوای خشک خنک شدن بیشتر حس می شود. در هوای مرطوب برای ایجاد برودت نیاز به فشار های بالاتر و نازل های کوچک تری نیاز است.
ایجاد سرمایش در محیط باز در نگاه اول ممکن است کمی غیر واقعی به نظر برسد. بیشتر مردم فکر به ذهنشان خطور نمی کند که می توانند حیاط خانه خود یا محیط های تجاری باز یا کارگاه ساختمانی و هر نوع فضایی را بامه پاش نازلی خنک کنند. سیستم میست حجم آب مصرفی بسیار پایینی دارد.
با استفاده از مه پاش رستوران می توان با ایجاد حس طراوت در مشتریان ، بر تعداد آن ها اضافه کرد و یا با استفاده از مه پاش گاوداری می توان به مقدار بسیار زیادی مقدار تولید شیر و گوشت را افزایش داد.
کارایی سیستم میست به عوامل مختلفی بستگی دارد. عوامل تاثیر گذار در کارآیی سیستم میست به سه دسته تقسیم می شود که در قسمت اجزای دستگاه مه ساز شرح داده شده است. نکته مهم این است که هر کدام از عوامل به تنهایی نمی توانند باعث کارآیی سیستم شوند. کارآیی سیستم مه ساز بستگی به نیاز های شما دارد. اگر برای حیاط کوچک خانه نیاز به یک سیستم کوچک سرمایش وجود دارد و یا برای یک سیستم موقتی قصد انجام سرمایش را دارید نیازی به استفاده از سیستم های گران قیمت نیست.
تعمیر و نگهداری دستگاه مه پاش
در استفاده از دستگاه مه پاش باید به سه اصل توجه شود:
- تمیز کردن نازل مه پاش
- چک کردن نشتی سیستم
- رسوب گیری لوله ها
- تعمیرات و نگهداری پمپ ( اگر سیستم شما دارای پمپ باشد)
تمیز کردن نازل ها
زنگ زدگی و رسوب گذاری در تمام سیستم های آبی کاملا امری رایج است. نازل های مه پاش باید به دقت مورد بررسی قرار بگیرند. به راحتی می توان آن ها را باز کرده و رسوب آن ها را از بین برد و با انداختن آن ها در مایع رسوب زدا می توان رسوب های موجود را کاملا پاک کرده و مجددا استفاده کرد.
چک کردن نشتی سیستم
اگر در مسیر سیستم خیسی و جمع شدگی آبی وجود دارد احتمالا سیستم نشتی دارد. اولین جایی که باید برای بررسی نشتی چک شود نازل مه پاش است و اگر در نازل مه پاش نشتی وجود نداشت سپس باید بقیه بخش های سیستم چک شود مخصوصا در نقطه اتصالات و در مسیر خطوط احتمال نشتی بالا است. اگر نشتی پیدا شد باید ابتدا با توجه به موقعیت به تعویض و یا تعمیر نشتی اقدام شود.
تعمیرات پمپ
( اگر از سیستم فشار پایین استفاده می شود که پمپی در آن وجود ندارد این بخش نادیده گرفته شود ) قلب یک سیستم سرمایش مه ساز پمپ آن است و اگر به صورت مناسبی از آن نگهداری شود می توان چندین سال از آن استفاده کرد. مهمترین نکته این پمپ ها تعویض روغن و فیلتر کارتریج آن در موقع مقرر است که در کاتالوگ های مربوط به پمپ وجود دارد.
اجزای سیستم مه ساز
اجزای دستگاه مه پاش ( رطوبت ساز ) به سه دسته کلی تقسیم می شود که به صورت زیر می باشند ، البته برای ساخت مه پاش خانگی کم فشار نیازی به پمپ نیست.
- پمپ دستگاه مه پاش
- لوله و اتصالات دستگاه مه پاش
- نازل مه پاش
پمپ دستگاه مه پاش
پمپ سیستم میست وظیفه ایجاد فشار و جریان آب در سیستم مه ساز را دارد. پمپ و موتور آن در قالب قرار دارند و فشار را در سیستم ایجاد می کنند. آب ورودی به سیستم قبل از این که وارد نازل رطوبت ساز شود برای این که کاملا پودر شده و به ذرات ریز تبدیل بشود نیازمند ایجاد فشار در سیستم است. اگر مقدار فشار در نازل مه پاش پایین باشد اندازه ذرات در آن درشت تر شده و آن ذرات به طور کامل تبخیر نشده و باعث ایجاد احساس خیسی در ساکنین می شود.
دستگاه رطوبت ساز کم فشار آب بیشتری مصرف می کند و دستگاه مه پاش پر فشار برق بیشتری مصرف می کند. مدل های بسیار زیادی برای پمپ سیستم مه ساز وجود دارد که با توجه به برند و کاربرد سیستم میست ، اجرا کننده سیستم اقدام به انتخاب یکی از آن ها می کند. همچنین قیمت پمپ و میزان فشار کاری مورد نیاز در انتخاب پمپ سیستم میست بسیار تاثیر گذار است. پمپ ها می توانند به صورت از پیش نصب شده ، پمپ های مدولار ، یا ترکیب چند پمپ با هم باشد.
از نظر ساختار پمپ، در دستگاه مه پاش از پمپ های زیر استفاده می شود:
پمپ سانتریفیوژ
پمپ سانتریفیوژ بازدهی بالا و قطعات متحرک کمتری دارد و به همین دلیل نیاز به تعمیرات و نگهداری پایینی دارند. دبی این سیستم ها با توجه به مقدار فشار آب متفاوت است و فشار بیشتر باعث ایجاد دبی بیشتر می شود.
پمپ های جابه جایی مثبت
این پمپ ها به دو دسته تقسیم می شوند : پمپ رفت و برگشتی و پمپ دوار . این پمپ ها معمولا برای فشار های پایین و متوسط و حجم آب زیاد آب استفاده می شود. این پمپ ها سر و صدای زیادی دارند اما نیازی به تعمیرات و نگهداری ندارند.
پمپ دایرکت درایو
این مدل پمپ به صورت از پیش مونتاژ شده قابل اجرا در سیستم مه ساز است و برای سیستم میست فشار بالا مناسب است.
نازل مه پاش
نازل مه پاش وظیفه پخش آب را دارد. اندازه خروجی نازل بستگی به میزان فشار کارکرد سیستم و کاربری دستگاه رطوبت ساز دارد. هر چقدر که میزان فشار کاری سیستم بالاتر باشد قطر خروجی نازل کوچک تر می شود و هر چقدر که میزان فشار کاهش یابد به نازلی با قطر بیشتر نیاز است. از طرفی با افزایش فشار سیستم ، حجم آب مصرفی مورد نیاز کاهش می یابد در نتیجه سیستم های کم فشار مصرف آب بالاتری را دارند.
لوله و اتصالات دستگاه مه پاش
لوله و اتصالات دستگاه رطوبت ساز جهت انتقال آب از منبع ذخیره و پمپ به سمت نازل مه پاش است. انتخاب جنس و مدل و سایز مناسب لوله ها و اتصالات این سیستم در کارکرد سیستم مه ساز بسیار تاثیر گذار است. در ادامه به این عوامل پرداخته شده است:
سایز لوله ها و اتصالات
در سیستم میست از لوله های با سایز پایین استفاده می شود تا بتوان در آن فشار بالایی ایجاد کرد. سایز لوله ها را از طریق قطر آن ها می شناسند که به طور معمول از سایز 3/8 اینچ و 1/2 اینچ استفاده می شود. که سایز 3/8 اینچ معمولا برای بخش های معمولی و سایز 1/2 اینچ برای محیط های صنعتی و برای ابعاد بزرگتر استفاده می شود.
شکل لوله ها : سخت یا منعطف
در شکل منعطف که از جنس پلاستیک است به راحتی قابلیت خم شدن دارند و این مزیت فوق العاده ای برای لوله کشی سیستم ایجاد می کند و همچنین مقدار اتصالات مورد استفاده را کمتر می کند.
در مقابل لوله های سخت معمولا از جنس PVC یا لوله های مسی و یا فولاد ضد زنگ است. معمولا در سیستم مه ساز به صورت مشترک هم از لوله های منعطف و هم از لوله های سخت استفاده می کنند.
جنس لوله های دستگاه مه پاش
برای سیستم مه ساز از جنس لوله های متفاوتی استفاده می شود که در ادامه به آن ها اشاره شده است:
- لوله پلی آمید
- لوله PVC
- لوله CPVC
- لوله PEX
- لوله مسی
- لوله فولادی
برداشت و ترجمه از alloutcool
تحریریه کلینیک ساختمان بیلدینگ پلاس
“برداشت از مطالب با ذکر منبع و لینک سایت بیلدینگ پلاس کاری حرفه ای و اخلاقی است”
نظرات کاربران