انواع رادیاتور شوفاژ
Warning: Parameter 2 to __search_by_title_only() expected to be a reference, value given in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 286
Warning: Parameter 2 to __search_by_title_only() expected to be a reference, value given in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 286
رادیاتور شوفاژ به عنوان پایانه حرارتی در سیستم گرمایش مرکزی کاربرد دارد. در این مقاله به نکاتی در خصوص انتخاب و نصب انواع رادیاتور می پردازیم. پایانه های حرارتی بطور کلی آخرین اجزا در سیستم های حرارت و برودت مرکزی پایانه های حرارتی هستند که حرارت و یا برودت را از موتورخانه به داخل ساختمان منتقل می کنند. پایانه های حرارتی خود دارای انواع مختلف با جابجایی آزاد و یا اجباری هستند. انواع رادیاتور شوفاژ که صرفا برای سیستم های گرمایش مرکزی قایل استفاده است از نوع جابجایی طبیعی می باشند.
رادیاتور شوفاژ چیست
رادیاتور شوفاژ یکی از رایج ترین پایانه های حرارتی در سیستم های گرمایش مرکزی هستند. از این نوع مبدل های حرارتی جهت انتقال حرارت آبگرم در گردش سیستم گرمایش به فضای اطراف رادیاتور استفاده می شود.
انتقال حرارت در رادیاتور شوفاژ به صورت جابجایی طبیعی بوده بدین صورت که آبگرم در گردش با عبور از فضای داخل رادیاتور بخشی از گرمای خود را به صورت هدایت حرارتی به پره های رادیاتور می دهند گرمای منتقل شده از طریق همرفت و تابش به هوای اطراف رادیاتور انتقال می یابد.
شوفاژ چیست
سیستم های گرمایش مرکزی یا شوفاژ از قدیمی ترین انواع سیستم های گرمایش ساختمان ها می باشند. استفاده از شوفاژ به عنوان کالای لوکس به دوران ویکتوریایی باز می گردد. در سیستم آب در گردش که اصطلاحا به آن آب کثیف هم گفته می شود، در موتورخانه آب توسط بویلر گرم شده و سپس به شوفاژ ها ارسال می گردد.
دسته بندی انواع رادیاتور در سیستم گرمایش
رادیاتور شوفاژ در انواع و مدل های مختلف و متنوع تولید می شوند. رایج ترین این انواع عبارتند از :
- رادیاتور پره ای
- رادیاتور پنلی
- رادیاتور قرنیزی
- رادیاتور دکوراتیو یا تزیینی
- رادیاتور برقی
- حوله خشک کن
رادیاتور پره ای
رادیاتور شوفاژ پره ای از قرار گرفتن تعدادی پره در کنار هم ساخته شده که میزان گرمادهی بر اساس تعداد پره و جنس رادیاتور تعیین می گردد. از مزایای رادیاتور پره ای می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- انعطاف پذیری در ظرفیت حرارتی با تغییر تعداد پره ها
- قابلیت تعویض پره در صورت زنگ زدگی یا سوراخ شدن
- میزان انتقال حرارت نسبتا بالا
- دوام و طول عمر بیشتر نسبت به سایر انواع رادیاتورها
رادیاتور پره ای در دو جنس آلومینیومی و فولادی ساخته می شود.
رادیاتور پره ای فولادی
رادایاتور پره ای فولادی از ورق فولاد به ضخامت 1/25 میلیمتر تولید شده و پره ها در کارخانه با پرس کردن ورق های فولادی و جوشکاری ساخته می شوند. از معایب رادیاتور پره ای فولادی می توان به عدم امکان تعویض پره ها ، ضریب هدایت حرارتی کمتر فولاد نسبت به آلومینیوم و مقاومت کم در برابر خوردگی نام برد.
رادیاتور پره ای آلومینیومی
امروزه بیشتر رادیاتور شوفاژ پره ای از جنس آلومینیوم ساخته می شود. رادیاتور های پره ای آلومینیومی ، به دلیل دارا بودن ضریب هدایت حرارتی بالاتر نسبت به فولاد ، گرمادهی بیشتری دارند. همچنین از وزن کمتر و زیبایی بیشتری برخوردارند. در واقع تنها مزیت رادیاتور های فولادی قیمت پایین تر آن هاست. به دلیل مقاومت بالاتر آلومینیوم در برابر خوردگی توصیه می شود در مناطق مرطوب حتما از رادیاتور شوفاژ آلومینیومی استفاده شود.
رادیاتور پنلی
رادیاتور پنلی نسل جدیدی از رادیاتور ها است که معمولا از ورق فولادی 1.15 یا 1.2 میلیمتر ساخته می شود. رادیاتور پنلی بخاطر دارا بودن سطح حرارتی صاف، گرمای یکنواخت تری نسبت به نوع پره ای ایجاد می کند. همچنین این رادیاتور ها برای استفاده متناسب با دکوراسیون داخلی فضا را قابلیت های بیشتری دارند.
از مزایای رادیاتور پانلی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- زیبایی و شکیل بودن
- وزن پایین و اشغال فضای کمتر
- بازده گرمایی بالاتر نسبت به پره ای
- انتقال حرارت بصورت تابشی
- سازگاری بیشتر با پکیج ها
- نیاز کمتر به گردش آب
رادیاتور پنلی ممکن است در انواع مختلفی مانند رادیاتور پنلی تخت ، رادیاتور پنلی ویترینی و ستونی در بازار یافت شوند. از مشکلات این رادیاتور پنلی آنست که در صورت سوراخ شدن یا زنگ زدگی باید به کلی تعویض شوند.
رادیاتور قرنیزی
رادیاتور قرنیزی یکی از جدیدترین مدل رادیاتور شوفاژ می باشد. پوسته خارجی این رادیاتور از آلومینیومی ساخته شده و در پشت آن لوله آب گرم قرار گرفته است. اشغال فضای کمتر ، گرمای یکنواخت تر و سطح وسیع تر گرمایش از مزیت های این رادیاتور می باشد. در دو نوع آبی و برقی تولید می شوند.
یکی از مهم ترین مزیت های رادیاتور قرنیزی اینست که علاوه بر تامین گرمایش مناسب با بالاترین بازدهی ممکن ، تزیین قرنیز فضای محیط استفاده شده را نیز تامین کرده و در هزینه ها صرفه جویی می گردد. چون درین رادیاتور جنبه دکوراتیو نیز اهمیت دارد، در طرح و رنگ های گسترده تولید و عرضه می شوند.
رادیاتور دکوراتیو
امروزه زیبایی و چیدمان ساختمان ها از مهمترین عوامل تاثیرگذار در انتخاب سیستم های تهویه مطبوع ساختمان است. سیستم گرمایش با رادیاتور تزیینی یا رادیاتور دکوراتیو به ظاهر شبیه یک صفحه قاب مانند یا آینه است، اما این رادیاتور ها در پشت قاب یا شیشه ( رادیاتور شیشه ای ) خود، شبکه ای از لوله آبگرم یا المنت برقی گرمایی دارند که وظیفه شان گرم نمودن فضای داخل ساختمان است.
مهم ترین مشخصه رادیاتور دکوراتیو زیبایی است و به عنوان جزیی از دکوراسیون داخلی ساختمان شناخته می شوند. همچنین رادیاتور شیشه ای بخاطر انتقال گرمای تابشی در سطح گسترده شیشه ، راندمان بالایی داشته و آسایش حرارتی مناسبی را در محیط فراهم می کنند. از دیگر نکات قابل توجه رادیاتور تزیینی ، امکان سفارش تصاویر اختصاصی برای چاپ روی قاب یا شیشه ی آنهاست.
شوفاژ برقی
شوفاژ برقی نوعی رادیاتور شوفاژ است که از انرژی برق برای گرمایش استفاده می کند و به صورت گرمایش موضعی استفاده می شود.
- شوفاژ برقی برخلاف دیگر انواع رادیاتور های به سیستم حرارت مرکزی متصل نیستند.
- انرژی حرارتی شوفاژ برقی را با مصرف مستقیم برق تولید می کنند.
- شکل ظاهری آنها مشابه رادیاتور پره ای یا دکوراتیو می باشد.
- مایعی روغنی در اثر گرم شدن در داخل آنها حرکت نموده تا گرما را در سطح پره ها پخش نماید.
- رادیاتور برقی دقت بالایی در کنترل دما دارند.
- در کنار مصرف انرژی برق بالایی که رادیاتور برقی دارد بازده گرمایی به نسبت پایینی می دهد.
حوله خشک کن
برای گرمایش حمام و فضا های مرطوب همچنین خشک نمودن لباس ها از حوله خشک کن استفاده می شود.
- برای گرم کردن حمام و یا فضاهای اطراف آن کاربرد دارند.
- برای خشک نمودن حوله و لباس نیز از آن ها استفاده می شود.
- می توانند بصورت برقی یا با آب گرم نیز کار کنند.
انتخاب رادیاتور شوفاژ
برای انتخاب رادیاتور شوفاژ علاوه بر دمای مورد نیاز باید به میزان تلفات حرارتی نیز دقت شود. در غیر این صورت یا هوای اتاق بیشتر از نیاز گرم شده و هزینه بیشتری بدنبال خواهد داشت و یا گرمای مناسب تامین نشده که موجب سلب آرامش ساکنین خواهد بود. تفات حرارتی عبارتند از :
- تلفات حرارتی جداره های خارجی
- تلفات حرارتی ناشی از تهویه هوا
- کل تلفات حرارتی اتاق
در زیر هرکدام از این موارد توضیح داده شده اند. سایز رادیاتور باید با اندازه خانه متناسب باشد. در صورت وسیع بودن محیط خانه استفاده از چند رادیاتور کوچک بجای یک رادیاتور بزرگ بهتر است.
تلفات حرارت جداره های خارجی
اتلاف گرما از دیوار ، کف ، سقف و پنجره ساختمان می بایست درین تلفات محاسبه شود.
تلفات حرارت ناشی از تهویه هوا
حرارت از یک سو می تواند توسط کانال های تهویه هوا اتلاف شده و از طرفی بواسطه جریان هوای درون اتاق هدر برود.
کل تلفات حرارتی اتاق
کل حرارت از دست رفته اتاق از مجموع اتلاف حرارت جداره های خارجی و اتلاف حرارت تهویه بدست می آید. با محاسبه حرارت مورد نیاز اتاق می توان اندازه رادیاتور های لازم را برای تامین این مقدار حرارت انتخاب نمود.
نصب رادیاتور شوفاژ
در این بخش به بررسی نکاتی برای نصب و نگهداری رادیاتور شوفاژ می پردازیم.
محل مناسب نصب رادیاتور در فضا
برای نصب رادیاتور شوفاژ بهتر است دستگاه در جوار دیوار های سردتر ، زیر پنجره دوجداره و کنار درهای خروجی قرار گیرد. همچنین رادیاتور ها نباید در زیر قاب های تزیینی یا پشت پرده ها قرار بگیرند چون باعث کاهش انتقال حرارت به محیط می شود.
استفاده از شیر ترموستاتیک در نصب رادیاتور
شیرترموستاتیک رادیاتور وسیله ای است که با اتصال به رادیاتور شوفاژ ، مصرف انرژی را بهینه سازی می کند. شیر ترموستاتیک از دو بخش اصلی ترموستات و شير تشکيل شده است. دمای مورد نياز هر اتاق با چرخاندن کلاهک ترموستات تنظیم شده ، بطوری که سنسور حرارتي دمای اتاق را اندازه گيری نموده و به شير ، فرمان کاهش يا قطع جريان آبگرم ورودی رادياتور شوفاژ را می دهد. با استفاده از ترموستات مي توان دمای مورد نياز هر اتاق يا هر قسمت خانه را به طور دلخواه و مستقل از ديگر قسمت ها تنظيم کرد.
با استفاده از شیرترموستاتیک رادیاتور شوفاژ می توان به راحتی درجه حرارت اتاق را تنظیم کرد. در صورتی که اندازه رادیاتور برای اتاق مناسب نباشد نصب شیر ترموستاتیک مانع افزایش بیش از حد درجه حرارت و هدر رفت انرژی می شود. معمولا برای شیر پایین رادیاتور شوفاژ از شیر ترموستاتیک استفاده می شود.
چرا رادیاتور شوفاژ صدا می دهد
صدای تق و تق رادیاتور نشان می دهد که بین انشعاب ورودی و خروجی ارتباط درستی برقرار نگردیده است. صدای خش خش به دلیل وجود فشار بیش از حد داخل رادیاتور است که قدرت و سرعت بیش از حد پمپ سیستم گرمایشی این اشکال را به وجود می آورد. صدای تیک تیک داخل رادیاتور نشان می دهد ، در سیستم ، لوله ها ، رادیاتور و دیوار تنش فشاری وجود دارد.
چرا رادیاتور خانه سرد می شود
نقاط سرد روی رادیاتور می توانند به دلایل ذیل ایجاد شوند:
- رادیاتور به درستی نصب نشده است.
- هد پمپ سيركولاسيون خیلی کم است یا پمپ با قدرت بسیار پایین کار می کند که موجب کاهش سرعت جریان سیال می شود.
- اگر بالای رادیاتور سرد و پایین آن گرم باشد، بدلیل وجود هوای زیاد درون رادیاتور است که مانع جریان یافتن آب در تمام آن می شود. این مشکل با هواگیری رفع می شود. نحوه هواگیری رادیاتور شوفاژ را در فیلم آخر مقاله مشاهده کنید.
-
- هد شیرترموستاتیک متصل شده به رادیاتور توسط قسمتی از مبلمان یا پرده ها پوشیده شده که این امر موجب بالا رفتن درجه حرارت ترموستات نسبت به دمای داخل اتاق می شود.
- دمای آب تولید شده توسط بویلر پایین است.
- شیر ترموستاتیک به درستی تنظيم نشده است.
- هد شیرترموستاتیک در معرض منبع بیرونی و بزرگی از گرما مانند اشعه خورشید قرار دارد که در این حالت، ترموستات دما را اشتباه تشخیص داده و مسیر ورودی آب به رادیاتورها بطور کامل یا تا حدی بسته می شود.
- در صورتی که طول رادیاتور بیش از حد بلند باشد و هر دو انشعاب ورودی و خروجی از یک طرف رادیاتور متصل گردد احتمالا آب درتمام طول رادیاتور جریان نمی یابد. در واقع انشعاب ورودی و خروجی رادیاتورهای بزرگ باید در دو طرف رادیاتور قرار گیرند.
- ناخالصی و یا رسوب می تواند در شیر ورودی انباشته شده و به طور قابل توجهی جریان آب گرم را کاهش دهد.
آیا شما تجربیاتی در خصوص رادیاتور های منزلتان دارید؟ نظر شما در مورد استفاده از رادیاتور شوفاژ های جدید مانند رادیاتور قرنیزی و رادیاتور تزیینی یا رادیاتور شیشه ای چیست؟
برداشت و ترجمه از : diydoctor , uSwitch
تحریریه کلینیک ساختمان بیلدینگ پلاس
“برداشت از مطالب با ذکر منبع و لینک سایت بیلدینگ پلاس کاری حرفه ای و اخلاقی است”
نظرات کاربران
Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 151
Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 160
Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 162
Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 171
Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 177
Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 179
Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 181
Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 183