معرفی و بررسی کولر آبی سلولزی ( کولر سلولزی )


Warning: Parameter 2 to __search_by_title_only() expected to be a reference, value given in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 286

Warning: Parameter 2 to __search_by_title_only() expected to be a reference, value given in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 286

کولر آبی سلولزی یکی از سیستم های پرکاربرد سرمایش در ساختمان های تجاری کوچک و مسکونی است که در این مقاله به معرفی کولر سلولزی پرداخته و طرز کار آن را تشریح می کنیم. در ادامه به برخی از مهمترین مزایا و معایب این سیستم می پردازیم. در پایان یک ویدئو نیز نمایش داده شده است.

کولر آبی سلولزی چیست

کولر آبی سلولزی نسل جدید کولر های تبخیری به حساب می آید. کولر سلولزی دقیقا مانند کولر های آبی متداول پوشالی عمل می کند ، با این تفاوت که جنس پد های آن ها از سلولز است. در مناطق گرمسیر و نامرطوب ، کولر آبی سلولزی با استفاده از تبخیر آب در هوا یک خنک سازی طبیعی با مصرف انرژی کارامد مهیا می کند و همچنین یک رطوبت نسبی نیز ایجاد می نماید. کولر سلولزی با عبور جریان هوای اجباری از روی پد ها یا اصطلاحا پوشال های اشباع شده از آب ، باعث خنک شدن هوا و هدایت آن به محیط داخل می شود و در نهایت فضای مورد نظر خنک می گردد.

کولر آبی سلولزی فن کارخانه تولید

اجزای کولر آبی سلولزی

اجزای اصلی دستگاه کولر آبی سلولزی به شرح زیر است:

  • بدنه و کف
  • موتور
  • پمپ آب
  • پد سلولزی
  • فن یا دمنده
کولر آبی سلولزی پد سلولزی خاکستری چرخ دار

کولر آبی سلولزی دو مرحله ای

کولر آبی سلولزی دو مرحله ای

کولرهای آبی سلولزی دو مرحله ای تا حدودی جدیدتر و مؤثرتر عمل می کنند. این نسل از کولر ها با پیش سرد کننده و پد ها و موتور های با تأثیرگذاری بیشتر تجهیز شده اند در حالی که به اندازه ی کولرهای سلولزی تک مرحله ای رطوبت وارد محیط نمی کنند. این نسل از کولر ها به خاطر هزینه ی اضافی نسبت به کولر های آبی تک مرحله ای ، به طور کلی توصیه نمی شود و بیشتر در مکان های با دمای روزانه ی بیشتر از ℃ 37 استفاده می شود.

عملکرد کولر آبی سلولزی با پد سلولزی هوای گرم و خشک هوای خنک

عملکرد کولر آبی سلولزی

بهترین عملکرد کولر آبی سلولزی

کولر آبی سلولزی وقتی در حالت خروجی محض کار می کند ، پمپ آبی از چرخه ی عملکردی خارج می شود و هوای بیرونی بدون مرطوب شدن توسط پد ها، وارد محیط می شود. این گزینه در هوای معتدل انتخاب مناسبی برای نحوه ی استفاده از کولر آبی سلولزی به عنوان فن می باشد.

میزان بازگذاشتن پنجره های محیط ، حرکت هوای کولر را در محیط مورد نظر تنظیم می کند. به ازای هر cfm 1000 محیطی که خنک می شود ، یک تا دو فوت مربع فضای باز در پنجره برای جریان یافتن هوا لازم است. در محیط های خانگی این میزان می تواند با آزمون و خطا به دست آید. اگر پنجره ها بیش از حد باز باشند ، هوای گرم از پنجره ها وارد محیط می شود و چنانچه پنجره ها به اندازه ی کافی باز نباشند ، رطوبت در فضای محیط تشکیل می شود. میزان بازگذاشتن پنجره نقش مهمی در نحوه ی عملکرد کولر سلولزی دارد. در واقع ، میزان دما و رطوبت محیط ، با باز گذاشتن پنجره کنترل می شود.

بدنه کف کولر آبی سلولزی موتور داکت پد سلولزی دمنده فن

اجزای کولر آبی سلولزی

فیلتر ها بصورت اختیاری نصب می شوند تا هوای ورودی به کولر را عاری از ذرات گرد و خاک کنند. این گزینه برای افراد مبتلا به آلرژی جذاب است . فن ها قطرات آبی را که با عبور جریان هوا از روی پد ها وارد می شوند کاهش می دهند و از رسیدن این قطرات به پره های فن جلوگیری می کنند در نتیجه باعث زنگ زدگی و خوردگی فن ، موتور و دیگر اجزای کولر آبی سلولزی نمی شوند. بیشتر کولر های آبی سلولزی فیلتر هوا را به عنوان تجهیزات اصلی ندارند ؛ ولی می توانند در حین نصب و یا بعد از آن به فیلتر هوا مجهز شوند.

کولر آبی سلولزی سیستم خنک کننده ی مرکزی خاکستری

مقایسه ی کولر سلولزی با سیستم خنک کننده ی مرکزی

مقایسه ی کولر سلولزی با سیستم خنک کننده ی مرکزی

برخلاف سیستم های خنک کننده ی مرکزی مانند داکت اسپلیت و فن کویل که هوای داخل محیط را به جریان می اندازد ، کولرهای سلولزی از یک جریان هوای تازه که از محیط بیرون می آید ، برای خنک سازی استفاده می کنند.
از آنجایی که کولر آبی سلولزی از هوای بیرون استفاده می کند ، در هنگام کار کردن ، یک جریان هوای خنک اجباری را توسط فن وارد محیط مدنظر می کند. پنجره های محیط مورد نظر کمی باز گذاشته می شوند تا در حین ورود هوای خنک کولر به محیط ، هوای گرم از پنجره ها به بیرون رانده شده و هوای خنک جایگزین آن شود.

هزینه ی نصب کولرهای آبی سلولزی به مراتب کمتر از سیستم های خنک کننده ی مرکزی می باشد ، علاوه بر این ، میزان مصرف انرژی کولر آبی یک چهارم سیستم های خنک کننده مرکزی تخمین زده می شود. با این حال ، کولر های آبی نیاز به نگه داری مداوم دارند و تنها در هوایی با رطوبت پایین مناسب هستند.

بسیاری از مردم خنک کننده ی مرکزی را نسبت به کولر سلولزی ترجیح می دهند ؛ ولی در سراسر دنیا ، همچنان گروهی از مردم به تنهایی از کولر های آبی سلولزی و یا ترکیبی از کولر های آبی سلولزی و خنک کننده های مرکزی استفاده می کنند. افرادی که از هر دو سیستم سرمایشی مرکزی و کولر آبی استفاده می کنند، درواقع از هر سیستم به بهترین شکل ممکن استفاده می کنند؛ به صورتی که در هوای گرم از کولر آبی سلولزی استفاده می کنند ، در انرژی صرفه جویی می کنند و در هوای مرطوب می توانند با خنک کننده های مرکزی ، کنترل دمایی مناسب داشته باشند.

پد سلولزی پوشال پوشالی چوبی پلاستیکی pvc انواع مختلف

انواع پد های کولر آبی

انواع پد کولر آبی

کولرهای آبی عملکردی مکانیکی دارند، در واقع پمپ ، آب را روی پد ها اسپری می کند و هوا از روی پد های اشباع شده عبور می کند. با عبور هوا از روی پد ها، آب گرمای نهان تبخیر را از هوا می گیرد و باعث خنک شدن آن می شود. هوای خنک از طریق یک داکت ( کانال ) ساده به داخل محیط مورد نظر هدایت می شود. در صورت استفاده نکردن از بهترین پد ، بهترین عملکرد کولر آبی به دست نمی آید.

پد سلولزی هوای گرم هوای خنک چند لایه

عملکرد پد سلولزی در کولر سلولزی

پژوهشگران به این نتیجه رسیدند که ، در هوای با سرعت پایین ، کولر های آبی با پدهایی از جنس کاغذ کرافت و کاغذ چین خورده در خنک کردن هوا مؤثرتر عمل می کنند. این به این معنی است که کولر آبی حتی در حالت عملکردی با سرعت کند می تواند هوای مطبوع خنکی را در فصل گرما فراهم کند. از طرف دیگر پد هایی با جنس فیبر نارگیل ، در مقایسه با فیبر هایی از جنس اسپن ، آب کمتری مصرف می کنند ولی عملکرد مشابهی داشته است. قبل از استفاده از کولرهای آبی نیاز است تا اطلاعاتی در مورد جنس پد داشته باشیم.

مدل آزمایشگاهی کولر آبی سلولزی با انواع پد ها کانال گالوانیزه

مدل آزمایشگاهی کولر آبی

سه جنس متداول مورد استفاده در پد ها در زیر بررسی شده است که عبارتند از :

  • پد چوبی ( پوشال )
  • پد سلولزی
  • پد پلاستیکی

در ادامه به بررسی انواع پد ها می پردازیم.

پد چوبی اسپن پوشالی

پد پوشالی یا چوبی

پد چوبی ( پوشالی )

متداول ترین پد های چوبی ، از فیبرهای بریده شده ی درخت اسپن ( Aspen ) ساخته می شوند. بعضی از مصرف کنندگان کولر آبی استفاده از پد هایی با این جنس را ترجیح می دهند، آن ها باور دارند که بهترین بالانس بین آب و هوا با جنس اسپن به دست می آید. پد از جنس اسپن اجازه می دهد هوای بیشتری از بین پد اشباع شده از آب عبور کند و هوای خنک تولید شود. بخشی از آبی را که از حد اشباع پد بیشتر است ، چوب اسپن مورد استفاده در این پد ، جذب می کند، بنابراین مقداری از آب در پد باقی می ماند ، گرم می شود و مشکلاتی در خنک کردن هوا ایجاد می کند.

معایب پد پوشالی

  • بازدهی کمتر از پد سلولزی در مناطق گرمسیر
  • مصرف بیشتر آب به دلیل جذب بیشتر
  • تراکم نامناسب
  • تعویض زود به هنگام نسبت به دیگر پد ها
  • جذب خاک و گرد و غبار بیشتر
  • انتقال بوی نامطبوع خاک به محیط داخل
پد سلولزی اندازه های مختلف قهوه ای

پد سلولزی

پد سلولزی

این پدهای اسفنجی ساخته شده از کاغذ سلولزی ساختاری شش ضلعی ، مانند لانه ی زنبورعسل دارند. از آنجایی که ضخامت پد سلولزی از بقیه بیشتر است، پد سلولزی آب بیشتری در مقایسه با جنس های دیگر نگه می دارد. این نکته در مناطق بسیار گرم و خشک ، جایی که آب سریعتر از نواحی دیگر تبخیر می شود اهمیت دارد. کولر آبی سلولزی کم مصرف در مواردی که هوای خنک تر مد نظر است ، توسط یک فن قوی مجهز شده تا هوایی با سرعت بالاتر تولید نماید. پد سلولزی در عین حال گرانتر از پوشال می باشد.

مزایای پد سلولزی

  • نگهداری آب بیشتر جهت خنک سازی
  • فراهم کردن هوای خنک تر نسبت به پد پوشالی
  • عمر طولانی تر نسبت به پد های معمولی پوشالی
  • جلوگیری از ورود گرد و غبار به علت تراکم بالا
  • فراهم کردن هوای مطبوع تر
  • هدر رفتن کمتر آب نسبت به پوشال ها
  • عدم تغییر شکل با گذشت زمان
  • عدم ایجاد حساسیت و آلرژی
  • عدم مقاومت در برابر هوای ورودی
  • محلی مناسب برای رشد باکتری و قارچ
پد کولر آبی پلاستیکی تداخل آب و هوا میکس

پد پلاستیکی

پد پلاستیکی

پد های پلاستیکی به اندازه ی پد ها یا پوشال های متداول مؤثر نیستند. به خاطر ماهیت پلاستیکی آن ها ، پد پلاستیکی جاذب آب نیست و پلاستیک ها تمایل به رد کردن آب نسبت به جذب آن دارند. این مواد همچنین ضخامت کمی دارند و در عین حال هزینه برند. در بعضی موارد نادر این جنس مناسب می باشد ولی برای استفاده ی طولانی مدت پد جنس پلاستیکی توصیه نمی شود.

معایب پد پلاستیکی

  • عدم نگه داری آب روی پد ها
  • ضخامت و بازدهی کمتر نسبت به پد های دیگر
  • نداشتن میکس مناسب آب – هوا
  • تغییر شکل در فصل های مختلف
  • هزینه ی بالا

البته اگر کولر آبی عملکرد مناسبی ندارد، نمی توان تماما آن را به خاطر پدها دانست. ممکن است بقیه ی اجزای مکانیکی و یا الکتریکی باعث عملکرد ضعیف کولر آبی باشند. توصیه می شود که کولرهای آبی هر چند وقت یک بار بررسی شوند تا از عملکرد صحیح فن و پمپ آبی اطمینان به دست آید. باید به این نکته مهم توجه داشت که زمانی که رطوبت هوای بیرون زیاد است، هوای داخل کولر با هوای بیرون در یک تعادل نسبی خواهد بود و در واقع خنک سازی هوا صورت نمی گیرد.

تعمیر و نگهداری کولر آبی سلولزی پمپ فن دمنده سیستم برقی بلور پد سلولی پوشال سلولزی شناور

تعمیر و نگهداری کولر آبی سلولزی

تعمیر و نگهداری کولر آبی سلولزی

با نگهداری و تمیز کردن کولر سلولزی به طور منظم ، در هزینه و کار اضافی صرفه جویی می شود. کولرها به تمیزکاری عمده در هر فصل نیاز دارند ، کولر آبی سلولزی همچنین به نگهداری روتین در فصل سرما نیاز دارد به صورتی که هر ساله با شروع فصل سرما باید آب باقی مانده در کولر آبی سلولزی خالی شود و ناحیه های زنگ زده را ضدزنگ کاری کرد.

هر چه کولر آبی مدت زمان بیشتری کار کند، نگهداری بیشتری نیاز دارد. در فصل گرما ، از آنجاییکه کولرهای سلولزی بیشتر اوقات مشغول کار کردن هستند ، پد ها یا پوشال ها ، فیلتر ها ، مخزن و پمپ آبی نیاز به رسیدگی ماهانه دارند.

برخی از پد های سلولزی و سنتزی به کمک آب و صابون و یا اسید های ضعیف بنا بر دستورالعمل مشخص  تمیز می شوند. بعد از تمیز و یا عوض کردن پد ها ، فیلتر ها باید حتما تمیز شوند. همچنین باید دقت کرد که قبل از سرویس کردن کولر باید حتما الکتریسیته ی دستگاه قطع باشد.

نکات مهم کولر های آبی عبارتند از :

  • چک کردن دوره ای و منظم پد ها در هر فصل
  • بازدید موتور فن و روغن کاری
  • چک کردن آب و رسوبات آب مخزن
  • تمیز کردن فیلتر پمپ آب کولر سلولزی در هر دوره
  • بازدید دوره ای از تسمه و تعویض در زمان لازم
  • عایق کاری در زمستان برای جلوگیری از ورود سرما به خانه

محدودیت های کولر سلولزی

  • عملکرد نامناسب در هوای مرطوب
  • نداشتن قابلیت تنظیم دقیق دمای محیط
  • هزینه ی بالاتر نسبت به کولر های آبی پوشالی

 منبع: Energy , BreezeWays

تحریریه کلینیک ساختمان بیلدینگ پلاس

“برداشت از مطالب با ذکر منبع و لینک سایت بیلدینگ پلاس کاری حرفه ای و اخلاقی است”

تاریخ : 1397 / 12 / 04
دسته :

Warning: Parameter 2 to __search_by_title_only() expected to be a reference, value given in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 286

Warning: Parameter 2 to __search_by_title_only() expected to be a reference, value given in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 286

نظرات کاربران


Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 151

Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 160

Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 162

Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 171

Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 177

Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 179

Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 181

Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 183


Warning: Parameter 2 to __search_by_title_only() expected to be a reference, value given in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 286
کارشناس بیلدینگ پلاس

سلام کارشناس بیلدینگ پلاس هستم به شما کمک میکنم متناسب با کار و نیاز خود محصول مناسب را انتخاب نمایید از صحبت با شما خوشحال خواهم شد.

02188579839