معرفی کفپوش بتنی و انواع آن
اهمیت پیدا کردن کف در دکوراسیون ساختمان ، باعث پیدایش انواع متنوعی از کفپوش های دکوراتیو از جمله کفپوش بتنی ، کفپوش چوبی، کفپوش شیشه ای شده است. در این نوشته به بررسی کف پوش بتنی ، که با به کارگیری نوآوری جایگزین کف سازی بتنی سنتی شده است ، و انواع آن بر حسب شکل ظاهری و کاربرد پرداخته شده است و همچنین در رابطه با ملاحظات نصب و نگهداری کفپوش بتنی توضیحاتی ارائه گردیده است.
بتن به عنوان یک ماده ساختمانی چند منظوره شناخته شده است. یکی از دلایل این امر ، آن است که در حین اینکه بتن از مقاومت داخلی بالایی برخوردار است ، سطح خارجی زیبایی نیز دارد که در صورت نیاز این سطح بیرونی می تواند با استفاده از مواد و تکنیک های مختلف اصلاح شود. استفاده از بتن به عنوان یک سطح کامل تزئینی یک عمل نسبتا مدرن است ، اما برای رسیدن به هدف استفاده از مواد کمتر ، سبک تزئینی تر کفپوش و به دلیل مطلوب بودن همپوشانی سطوح متضاد مانند چوب و بتن در فضا های مدرن ، کفپوش بتنی دکوراتیو یک از رایج ترین و محبوب ترین انواع کفپوش شده است.
کفپوش بتنی
تا قبل از کاربرد مدرن بتن در سطوح تزئینی ، کف های بتنی سنتی تنها به صورت بتن پاشیده شده و یا کاشی های بتنی جلا داده شده به کار می رفتند. کف سازی سنتی بتنی شامل عملیات نصب سنگین بوده و اغلب نیاز به مقدار زیادی تکیه گاه سازه ای داشتند ، که به این معنی است که مواد لازم برای حمایت از بار های سنگین باید اضافه شود و این امر موجب اتلاف انرژی زیادی می گردید.
نوآوری باعث تولید کفپوش بتن جدیدی شده است که یکی از پرکاربردترین انواع کفپوش هاست و شامل سیستم پنل بتنی کف بوده و برای استفاده در پروژه های ساختمانی جدید طراحی می شود. کفپوش های بتنی جایگزین قابل توجهی برای کف های بتنی سنتی بتن ریزی و جلا زده شده به شمار می روند.
نصب کفپوش بتنی در دو مرحله پایه و مرحله روکش اجرا می شود ، بتن مرحله پایه به طور تقریبی بین ۷۵ تا ۱۰۰ میلیمتر ضخامت دارد و سیمانی شامل ۴۰ درصد ملات آهک و ۶۰ درصد مصالح درشت دانه است. بتن پایه را روی خاکی که به خوبی فشرده شده قرار می دهند. بعد از مرحله پایه ، روکش سفت شده ۴۰ میلیمتری قرار می گیرد، که شامل تایل های بتنی پروفیل نازک آماده است. پنل هایی که با نوارهای مجزای چوبی ، شیشه ای یا آزبست به ضخامت ۱٫۵ تا ۲ میلیمتر به هم چسبیده اند ، به طور متناوب قرار می گیرند. برای اینکه بین دو مرحله پیوستگی خوبی برقرار شود ، قبل از قرار دادن پنل ها ، به مرحله بتن پایه ، دوغاب سیمان می دهند.
پنل بتنی کفپوش
پنل های بتنی برای نصب در تمامی فضا های داخلی و خارجی ، بدون داشتن مشکلات و موانع معمول نصب بتن ، مناسب هستند. سبک وزنی پنل های کف در کفپوش های بتنی باعث نصب سریع و آسان آن ها شده است. پنل های بتنی کف برای استفاده به جای کف پارکت طراحی شده اند و از ایده چسباندن برای اتصال استفاده می کنند ، به این معنی که جوش کاری لازم نیست. طراحی پنل های بتنی تزئینی کف طبق استاندارد بالایی صورت گرفته است. پنل های بتنی کف از دو ساختار دو لایه ساخته می شوند. لایه بالایی با پوشش دکوراتیو از نوع سیمان پرتلند ریز بافت است که با روغن بسیار جامد طبیعی مهر و موم شده است تا از سطح خام محافظت کند و آن را بپوشاند. لایه پایه یک سیمان معدنی غیر پرتلند است.
پنل های بتنی مورد استفاده در کفپوش می توانند در رنگ های خاکستری طبیعی ، خاکستری تیره ، خاکستری متالیک ، سیاه تیتانیومی و سفید معدنی به کار روند. همچنین پنل ها را می توان در هر اندازه دلخواه برش داد و با یک الگوی خاص هندسی و در ترکیب رنگ های مختلف به کار برد. ساخت این پنل ها با روکش مخصوص تهیه شده از روغن جامد به پایان می رسد و به عنوان پنل کف مقاومتی برابر با مقاومت فولادی خواهند داشت. آن ها بر روی سطح فوق العاده با دوامند و سطح زیرین با بافت نرمی دارند. مقاومت در برابر آتش ، مقاومت در برابر نفوذ آب ، خاصیت آکوستیک و عملکرد عایق حرارتی در زمستان و انتقال حرارت زیر کف به اتاق از جمله ویژگی های کفپوش های بتنی است.
انواع کفپوش بتنی
کفپوش های بتنی بسیار گسترده و متنوع بوده و بر حسب مواد پایه تشکیل دهنده و طراحی و شکل ظاهری ، که خود شامل رنگ ، روکش و بافت می شود ، به انواع مختلفی تقسیم می شوند. قرار دادن هر کفپوش در یک دسته بندی ، ممکن است دشوار باشد. در واقع هریک از کفپوش های بتنی می تواند در انواع مختلفی از این دسته بندی قرار گیرد.
- انواع کفپوش بتنی از نظر مواد تشکیل دهنده
- انواع کف پوش بتنی از نظر طراحی و شکل ظاهری
انواع کفپوش بتنی از نظر مواد تشکیل دهنده
با وجود اینکه پوشش های مبتنی بر سیمان در دهه های گذشته نیز وجود داشته است ، بسیاری از سیستم های امروز مخلوطی از رزین های پلیمری با سیمان ، ماسه و سایر مواد افزودنی است. از انواع کفپوش بتن بر اساس مواد تشکیل دهنده کفپوش رزینی و در یک دسته بندی کامل تر کفپوش رزین اپوکسی ، کفپوش کوارتز و کفپوش بتن اکسپوز را می توان نام برد.
- کفپوش بتنی رزینی
- کفپوش بتنی اپوکسی
- کفپوش بتنی کوارتز
- کفپوش بتن اکسپوز
کفپوش بتنی رزینی
کفپوش رزینی ، پوسته ای با خواص عملکردی منحصر به فرد است که برای دوام طولانی مدت طراحی شده است. کفپوش رزینی در فضا هایی که نیاز به عملکرد بهتر ، مقاومت در برابر ضربه و شوک حرارتی ، مقاومت شیمیایی ، انعقاد ، عدم لغزش در محیط های لغزنده و خواص آنتی باکتریال دارند به کار می رود. کفپوش های پلیمری که روی سطوح بتنی قابل اجرا هستند موجب افزایش مقاومت آن در برابر سایش شده و بیشتر در ساختمان های صنعتی کاربرد دارند. پوشش رزینی به عنوان کفپوش صنایع مواد غذایی ، صنایع صنعتی و ساخت ، صنایع بیمارستانی و دارویی ، صنایع تجاری ، صنعت خودرو و صنعت حمل و نقل توصیه شده است. از انواع رزین های سنتزی می توان رزین اپوکسی، پلی یورتان و وینیل استر را نام برد.
کفپوش بتنی اپوکسی
کفپوش اپوکسی نوعی کفپوش پلیمری است که بر روی سطوح بتنی و به شکل سه بعدی نیز قابل اجرا می باشد. هماهنگی و تطبیق پذیری کفپوش بتن اپوکسی با فضای داخلی موجب زیبایی آن می شود. کفپوش بتنی اپوکسی می تواند بسیار متفاوت و متنوع باشد و نیز می توان آن را به شکل مدرن و کفپوش دکوراتیو به کار برد. کفپوش بتنی استاندارد از پرایمر اپوکسی ، روکش پایه و پوشش تراشه رنگی تا 100 درصد و با یک لایه روکش سیلر برای محکم کردن تراشه ها سر جای خود و ایجاد یک پوشش مقاوم در برابر خراش تشکیل می شود. این کفپوش در همه جا و ساختمان های مسکونی و تجاری و به عنوان کفپوش خارجی نیز کاربرد دارد. کفپوش رزین اپوکسی مقرون به صرفه بوده و برای کف های صنعتی بسیار مناسب است.
کفپوش بتنی کوارتز
به طور معمول کفپوش بتنی کوارتز در مناطقی که علاوه بر زیبایی دارای تردد زیاد است و نیاز است کف ، قابلیت تحمل بار زیادی داشته باشد ، مانند ساختمان های تجاری ، به کار می رود. در این کفپوش ، پخش کوارتز برای محکم کردن بستر اولیه صورت می گیرد. سطوح کفپوش کوارتز دارای مقاومت بالا در برابر سایش بوده و همچنین خاصیت ضد لغزش بودن خود را طی سال ها حفظ می کنند. این کف های بتنی به طور طبیعی دارای خاصیت آنتی باکتریال هستند و نبود درز در آن ها ، باعث می شود تمیز کردن ، تعمیر و نگهداری راحتی داشته باشد.
کفپوش بتن اکسپوز
بتن اکسپوز ، به عنوان یک سنگ دکوراتیو ، يک سطح صاف تشکیل شده از بتن و در واقع راه حلی مدرن برای داشتن یک کف بدون درز است که در طراحی داخلي مورد استفاده قرار می گيرد. این به آن معنی است که بر روی سطح بتنی پوششی دیگر اجرا نخواهد گردید. بنابراین در تایل بتن اکسپوز ، کیفیت سطح ظاهری بتن ، که به عنوان پانل نهایی نصب می شود ، از اهمیت زیادی برخوردار است. تایل بتن اکسپوز به صورت پانل های پيش ساخته و ضد آب توليد می شود. طول عمر بالا و سرعت اجرای کفپوش بتن اکسپوز از مزایای این نوع پوشش می باشد.
انواع کف پوش بتنی از نظر طراحی و شکل ظاهری
تقسیم بندی کفپوش های بتنی بر حسب شکل ظاهری ، خود شامل دسته بندی از نظر انواع رنگ ، بافت و روکش می شود که شامل:
- کفپوش بتنی رنگی
- کفپوش بتن سخت رنگی
- کفپوش رنگ غیر یکنواخت
- استنسیل کفپوش بتنی
- پولیش کفپوش بتنی
کفپوش بتنی رنگی
کفپوش رنگی بتن یکی از رایج ترین انواع کفپوش های داخلی و کفپوش های خارجی است. برای رنگ آمیزی کفپوش بتنی نباید از رنگی که برای دیوار یا سطوح دیگر به کار می رود استفاده کرد ، زیرا به دلیل ماهیت متخلخل بتن امکان پوسته پوسته شدن وجود دارد. زمانی که کف با درزگیر های رنگی با کارایی بالا پوشش داده می شود ، کارایی آن تضمین می شود. اساس این کفپوش ها رنگ های بر پایه اسید و یا رنگ های اکریلیک بر پایه آب است و به صورت بتنی با استری رنگ و یا شیشه و رنگ به کار می روند و کفی صاف و براق ایجاد می کنند. کفپوش های بتن رنگی با اینکه بتنی هستند ، اما ظاهرشان حس سنگ مرمر و یا کاشی پیش ساخته را تداعی می کند.
کفپوش بتن سخت رنگی
برای ایجاد پوششی سخت و ضد سایش به ویژه در کف ساختمان های صنعتی ، که در معرض ترافیک و سایش بیشتر قرار دارند ، پس از اجرای بتن روی سطح ، سیمان مخصوصی روی آن ، به عنوان پوشش سخت ، ریخته می شود. این کفپوش با به کارگیری رنگدانه ها در رنگ های متنوعی اجرا می گردد. کفپوش بتن سخت رنگی حاصل ، دارای سطحی صاف و یکدست خواهد بود.
کفپوش رنگ غیر یکنواخت
اساس این کفپوش ها رنگ های بر پایه اسید است. در این کفپوش ها به جای استری رنگ یکدست و ایجاد یک سطح جامد و مات ، رنگ ها با استفاده از تکنیک های مختلف به داخل بتن نفوذ می کنند تا سطحی شفاف حاصل شود. این کفپوش ها به ویژه برای احیای سطوح خسته کننده موثر هستند. کفپوش های با لکه های رنگی می توانند تداعی کننده سنگ مرمر ، چوب ، آجر و سنگ باشند و یا روی این پوشش ها تکرار شوند.
استنسیل کفپوش بتنی
اجرای رنگ و بافت های متعدد با استفاده از روش استنسیل بتن در کفپوش های بتنی امکان پذیر است. پوسته های شامل بافت می توانند در طرح هایی شبیه چوب ، سنگ ، آجر و غیره به کار برده شوند. روی این سطوح امکان حکاکی نیز وجود دارد. این روش برای پوشاندن معایب یا ترک های جزیی موجود روی سطح فعلی بسیار مناسب است.
پولیش کفپوش بتنی
موثر ترین راه برای پوشش فضا های بزرگ این است که دال های موجود کف را پولیش کرده و جلا دهیم. در پولیش کف ، سطح نهایی کف را با بتن جلا داده و براق می کنند. طی یک پروسه چند مرحله ای و از طریق یک سری ترمیم شیمیایی و پولیش کردن و سنگ زنی ، کف بتنی بی رنگ و بی حال را می توان به کفی کاملا براق و شفاف تبدیل کرد.
کاربرد های کفپوش بتنی
در طبقات بالا به خصوص در ساختمان های بلند مرتبه به طور معمول ، کف سازی بتنی سنتی به کار نمی رود. مسائل مربوط به افزایش وزن سازه و ساخت پوشش بتن کف باعث میشود کفسازی بتنی سنتی برای طبقات بالا عملی نباشد. از موارد استفاده از کفپوش های بتنی ، می توان هر فضایی از جمله اتاق خواب ، حمام و طبقات تجاری را نام برد. از جمله این کاربرد ها:
- کفپوش داخلی
- کفپوش خارجی
- کفپوش تجاری
- کفپوش پارکینگ
- کفپوش ورودی ساختمان
- کفپوش آشپزخانه
- کفپوش حمام
- کفپوش زیر زمین
کفپوش داخلی
منظور از کفپوش بتنی داخلی همان کفپوش بتنی مسکونی داخل فضای خانه است. مزایای این کفپوش های بتنی مدرن نسبت به انواع دیگر کفپوش ها یکپارچگی کف آن ها ، خاصیت آنتی باکتریال و قابلیت تمیز شدن آسان و و زیبایی آن هاست.
کفپوش خارجی
با پوشش بیرونی می توان کف محیط های بیرونی مانند پاسیو ، عرشه یا ایوان ، پارکینگ و غیره را روح بخشید و به سبک دلخواه خود درآورد. طرح ها و سیستم های مختلفی برای روکش کردن کفپوش خارجی بتنی مانند الگو های سنگ مصنوعی ، اپوکسی های مقاوم در برابر اشعه فرابنفش خورشید و رنگ کردن کف موجود وجود دارد.
کفپوش تجاری
ترکیب دو ویژگی دوام کافی برای تردد زیاد و گزینه های زیاد طراحی و سفارش بتن ، آن را به انتخابی مناسب برای کفپوش مغازه ها ، کفپوش رستوارن ها ، کفپوش شرکت ها ، کفپوش مدارس ، کفپوش بیمارستان ها و کفپوش صنعتی تبدیل کرده است. برای کفپوش های فضا های تجاری می توان کفپوش های بتنی متعددی را به کار برد. بتونه رنگی هم در فضای داخلی و هم به عنوان کفپوش خارجی می تواند به کار رود ، پوشش اپوکسی فلزی به طور معمول در فضا های داخلی به کار می رود ، پوشش های اکریلیک معمولا در کفپوش های بیرونی به کار می رود ، کفپوش پولیشی در فضا های داخلی کاربرد دارد ، پوشش کف وینیل که هم در فضای داخلی و هم به عنوان کفپوش خارجی قابل استفاده است ، سیستم پوشش اپوکسی استاندارد هم در کفپوش داخلی و هم خارجی کاربرد دارد.
کفپوش پارکینگ
پارکینگ به عنوان پس زمینه فضای زندگی ، بخشی از آن تلقی می شود و باید به اندازه فضای داخلی به جذابیت و طراحی آن اهمیت داد. می توان از کفپوش بتن رنگی و یا کفپوش براق جلا داده شده برای پوشش کف پارکینگ استفاده نمود. حتی کفپوش های تزئینی برای کف پارکینگ ها وجود دارد که نه تنها به حفاظت کف از لکه های روغن و علامت های تایر کمک می کند ، بلکه کفپوشی دکوراتیو با رنگ و طرحی زیبا را ارائه می دهد.
یکی از رایج ترین انواع کفپوش برای پارکینگ مسکونی و یا تعمیرگاه ، کفپوش اپوکسی تمام رنگی است. اپوکسی پوشش مقاوم در برابر مواد شیمیایی است و افزودن رنگ به پوشش های اپوکسی کف پارکینگ باعث پنهان کردن نواقص و بهبود مقاومت در برابر سایش می شود. همچنین می توان از کفپوش بتنی دو لایه ، که تنها لایه روکش آن رنگ شده است برای داشتن کفی ضد آب و با قابلیت تمیز کردن آسان استفاده کرد. این سیستم های با مسئولیت سنگین و بر پایه اپوکسی در رنگ های زیادی در دسترس بوده و می توانند توسط کوارتز تزئینی و یا تراشه های رنگی ارتقا یابند.
کفپوش ورودی ساختمان
کفپوش تزئینی ، اولین تاثیر را در داشتن یک ورودی شیک دارد. مراقبت آسان از بتن ، توانایی مدیریت تردد سنگین و رنگ آمیزی مقاوم از دلایل انتخاب کف پوش بتنی برای مناطق پر تردد داخلی و خارجی است.
کفپوش آشپزخانه
آشپزخانه پر تردد ترین اتاق یک خانه به شمار می آید ، بنابراین سطح کف باید بیشترین دوام ممکن را داشته باشد. بتن می تواند علاوه بر فراهم کردن مقاومت کافی کف در برابر تردد زیاد و همچنین عناصر دیگری که در معرض تماس با کف قرار دارند ، گزینه های طراحی زیادی را نیز برای میز داخل آشپزخانه ارائه می دهد. از طرفی به دلیل مسطح بودن کفپوش های بتنی و نداشتن درز و خطوط دوغاب ریزی جمع کننده گرد و خاک و آلودگی ، تمیز کردن آن نیز آسان است.
کفپوش حمام
کفپوش انتخابی برای کف حمام باید شیک ، با دوام ، مقاوم در برابر رطوبت و نشت و همچنین با کمترین نیاز به نگهداری باشد. کف پوش بتنی همه این نیاز ها را برطرف می کند.
کفپوش زیر زمین
در زیر زمین احتمال آب گرفتگی به دلیل قرار داشتن در معرض رطوبت وجود دارد. بتن به علت مقاومت در برابر رطوبت ، انتخابی بسیار مناسب برای کفپوش زیر زمین است.
مزایای کفپوش بتنی
کفپوش های بتنی جایگزین خوبی برای کفپوش های سنتی مانند چوب ، کاشی ، سنگ ، سنگ مرمر و همچنین پوشاننده ها مانند فرش می باشند. داشتن حق انتخاب رنگ ، بافت و الگو های طراحی متنوع مانند چاپی و سه بعدی ، همچنین دوام بالا و طولانی مدت بتن ، مقاومت در برابر رطوبت و لکه ، قابلیت گرم شدن با یک سیستم تابشی ، تعمیر و نگهداری آسان ، سازگاری با محیط زیست ، تطبیق پذیری کفپوش های بتنی با فضا و همچنین انواع دیگر کفپوش ها و نیز مقرون به صرفه بودن کفپوش های بتنی تزئینی از ویژگی های پوشش بتنی کف است. همچنین محدود نشدن اندازه تایل های بتنی به مربع های استاندارد و یک اندازه خاص و قابلیت تولید در اندازه متناسب با نیاز ، از مزایای نصب تایل های بتنی در مقایسه با انواع دیگر کفپوش مانند سرامیک ، وینیل و سنگ مرمر است.
معایب کفپوش بتنی
کفپوش های بتنی در کنار مزایای قابل توجه دارای معایبی نیز هستند که هنگام انتخاب پوشش بتنی کف باید به آن ها دقت شود. با وجود نیاز به نگهداری کم ، آن ها نیاز به بررسی و چک کردن منظم دارند. در صورت نیاز به تعمیر ، وصله کردنشان کمی سخت است و برای اجتناب از این مشکل باید به خوبی با سیستم های درزگیر مهر و موم شوند. این کفپوش ها در اثر تابش به راحتی گرم می شوند اما برای فراهم آوردن آسایش و حفاظت از گرما در تماس با آن ها ، در کف هایی که در معرض تابش شدید و مستقیم قرار دارند ، گاهی نیاز به مفرش کردن کف است.
ترک های ایجاد شده در کف پوش بتنی در طول زمان توسعه می یابند و باید از پیشروی آن ها جلوگیری کرد. این کفپوش ها در صورت مرطوب بودن ، لغزنده و سر می شوند و باید تا حد امکان آن ها را در برابر رطوبت محافظت کرد.
نحوه اجرای مرحله به مرحله پولیش کفپوش بتنی در فیلم زیر آورده شده است.
منبع : concretenetwork , modernconcretefloors
تحریریه کلینیک ساختمان بیلدینگ پلاس
“برداشت از مطالب با ذکر منبع و لینک سایت بیلدینگ پلاس کاری حرفه ای و اخلاقی است”
نظرات کاربران