انواع پوشش ضد حریق و اجرای آن
Warning: Parameter 2 to __search_by_title_only() expected to be a reference, value given in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 286
برای مقاومت و به تاخیر انداختن زمان گسترش آتش هنگام وقوع آتش سوزی در ساختمان ها ، جلوگیری از سوختن مصالح و کاهش خرابی های بار آمده و به طور کلی حفاظت از ساختمان در برابر آتش ، از انواع پوشش ضد حریق ، به ویژه بر روی سازه های فلزی ، استفاده می شود.
در این نوشته به بررسی کلی انواع پوشش ضد حریق و به طور خاص پوشش پاششی معدنی و رنگ نانو ، که بیشتر برای حفاظت سازه های فلزی در برابر آتش مورد استفاده قرار می گیرند ، پرداخته شده است.
پوشش معدنی پاششی بر پایه مواد گچی و سیمانی و یا مواد معدنی تولید می شود و با اسپری شدن روی عناصر سازه فلزی ، لایه ای محافظ در برابر حرارت و آتش تشکیل می دهد. رنگ ضد حریق نانو به عنوان پوششی بر روی سازه های فلزی و یا مواد آتش زا اجرا می شود و با عملکرد ضد آتش خود ، موجب افزایش مدت زمان فرآیند آتش گرفتن و ذوب شدن مصالحی مانند فولاد می شود.
انواع سیستم محافظت در برابر حریق
دو نوع سیستم محافظت در برابر آتش وجود دارد:
- سیستم حفاظت فعال (AFP)
- سیستم حفاظت غیر فعال (PFP)
سیستم حفاظت فعال
سیستم حفاظت فعال شامل سیستم های هوشمند اعلام حریق هستند که با تشخیص گرما ، آتش و دود در ساختمان توسط الارم به ساکنین هشدار می دهند. این امر به کاهش گسترش آتش سوزی ، تا زمان رسیدن آتش نشان ها کمک می کند.
سیستم حفاظت غیر فعال
سیستم حفاظت منفعل یا غیر فعال ، گروهی از فعالیت های مقاوم در برابر آتش ، تاخیر انداز در گسترش آتش و متوقف کننده آتش هستند که در پوشش ها و عناصر سازه ای داخل ساختمان ، مانند درب ها و دیوار ها ، به کار می روند و به طور کلی تحت عنوان پوشش ضد حریق نامگذاری می شوند.
پوشش ضد حریق
در بیشتر موارد سازه ها ، به ویژه سازه های فلزی ، در راستای بالا بردن ایمنی نیاز به اجرای یک پوشش ضد حریق دارند. در ساختمان های دارای سازه فلزی ، در هنگام آتش سوزی بعد از انتقال شعله و حرارت به سازه ، فولاد به نقطه تسلیم خود رسیده و از حالت سخت به حالتی شکل پذیر و غیر مقاوم در برابر نیروهای وارده تبدیل می شود و قبل از اینکه ساختمان به علت آتش گرفتن مصالح از بین برود ، سازه آن به طور کامل فرو می ریزد.
به طور تقریبی 40 درصد از قربانیان آتش سوزی به علت استنشاق دود و یا سوختن توسط شعله های آتش سوزی جان خود را از دست می دهند. این امر ضرورت استفاده از مصالح ساختمانی مقاوم در برابر آتش مانند دیوار خشک ، که در آن مواد ضد آتش و غیر قابل احتراق و الیاف شیشه داخل هسته گچی دیوار به کار رفته اند ، و پوشش رنگ مانند پوشش ضد حریق رنگ نانو در انواع ساختمان هایی که مصالح چدن ، فولاد ، آجر ، سنگ و بتن در فضای داخلی و خارجی آن ها به کار رفته است ، را نشان می دهد.
انواع پوشش ضد حریق
روش های متفاوتی برای محافظت غیر فعال سازه و اجرای پوشش مقاوم در برابر آتش وجود دارد. از جمله این روش ها می توان به پوشش های مقاوم و یا تاخیر انداز در فرآیند گسترش سوختن مانند سیستم های آتش بند و دود بند ، دیوار های جدا کننده و سقف های کاذب مقاوم ، شیشه ها ، کانال ها ، درب ها و پرده های مقاوم در برابر آتش اشاره کرد. به طور خاص ، انواع روش های اجرای پوشش ضد حریق در سازه های فلزی ، اسپری مواد پاششی ، پنل ضد حریق و رنگ منبسط شونده است.
پوشش معدنی پاششی
از رایج ترین روش های اجرای پوشش ضد حریق اسکلت فلزی ، می توان اسپری کردن ترکیبات گچی ، سیمانی و یا الیاف معدنی را نام برد که تحت عنوان کلی اسپری مواد پاششی معدنی مقاوم در برابر آتش ( SFRM ) کاربرد دارند. این پوشش ها می توانند بسته به کاربری سازه در ضخامت های مختلف اجرا شوند و تا 240 دقیقه از سازه در برابر آتش محافظت نمایند. اسپری مواد پاششی معدنی می تواند علاوه بر فولاد بر روی چوب ، پارچه و سایر مصالح ساختمانی اجرا شود و در برابر حرارت از آن ها محافظت کند.
پنل ضد حریق
پنل ضد حریق از انواع دیگر پوشش ضد حریق است که علاوه بر حفاظت از سازه برای حفاظت سقف ها ، داکت ها ، کف ها و دیوار ها مناسب هستند. پنل مقاوم در برابر آتش ، می تواند به سرعت و راحتی ، حتی در زمان نصب و راه اندازی عرشه فولادی ، نصب شود. پنل ضد حریق ، علاوه بر خاصیت ضد حریق می تواند عملکرد عایق حرارتی و صوتی هم داشته باشد. این پنل ها و بورد ها دارای پوشش تزئینی نیز هستند و از این رو می توانند به عنوان سطح نهایی کار به کار روند.
رنگ منبسط شونده
روش بعدی در اجرای پوشش مقاوم در برابر آتش ، به کار بردن رنگ ضد حریق است. پوشش رنگ ضد نسوز بر ضخامت نهایی اضافه می کند و مانند یک حایل بین آتش و اعضای فولادی عمل می کند. پوشش رنگ ضد حریق ، زمانی که در معرض دمای شدیدی مانند آتش سوزی قرار می گیرد ، قبل از بالا رفتن درجه حرارت تا حد بحرانی و آسیب رساندن به اعضای سازه ای منبسط می شود.
رنگ های منبسط شونده ، در صورت نیاز ، می توانند با یک رنگ دکوراتیو به عنوان رنگ رویه در پوشش نما به کار روند. از مهم ترین انواع پوشش رنگ منبسط شونده ، پوشش رنگ نانو است. رنگ ضد حریق نانو روی سطح اجرا شده و در زمان رخ دادن آتش ، رنگ پف کرده و لایه ای مقاوم در برابر انتقال حرارت و شعله ایجاد می نماید. پوشش ضد حریق نانو می تواند با پوشش عایق حرارتی و رنگ عایق رطوبتی نانو ترکیب شود.
پوشش ضد حریق رنگ نانو
رنگ نانو ، با حذف معایب سایر رنگ های منبسط شونده مانند ضعف در برابر تابش آفتاب و اشعه ماورای بنفش ، عدم ایجاد تغییر در ظاهر ساختمان به دلیل اجرای بی رنگ و در صورت نیاز امکان استفاده با پوشش رنگ تزئینی ، همچنین عدم انتشار گاز های سمی هنگام سوختن به یکی از محبوب ترین انواع پوشش ضد حریق از نوع رنگ تبدیل شده است.
پوشش ضد حریق رنگ نانو جایگزینی ایمن و سازگار با محیط زیست برای سایر پوشش های ضد حریق است که با عملکرد عایق حرارتی و بازدارنده از آتش خود ، گسترش شعله ها به هنگام آتش سوزی را تا 2 ساعت به تاخیر می اندازد. قابلیت اجرای رنگ نانو با قلم مو و غلتک و همچنین اسپری کردن مستقیم بر روی سطوح مختلف ، بر خلاف پوشش های دیگر که اغلب برای نصب ، نیاز به حذف پوشش اجزای ساختمان دارند ، و شفافیت و عدم تاثیر آن ها بر ضخامت ساختمان از مزایای پوشش ضد حریق رنگ نانو می باشد.
اجرای پوشش ضد حریق
اجرای پوشش ضد حریق با توجه به نوع آن متفاوت است. در اسکلت فلزی ، دو روش اسپری مواد پاششی معدنی و پوشش رنگ نانو با توجه به سادگی اجرا و بازدهی بالا بسیار پر کاربرد هستند. مراحل کلی اجرای پوشش رنگ ضد حریق نانو و پوشش ضد حریق معدنی مشابه با یکدیگر است.
روش اجرای پوشش رنگ نانو
نصب پوشش نانو به مراتب آسان و شامل مراحل تمیز کردن سطح از آلودگی و گرد و غبار ، پولیش کردن و اجرای پوشش رنگ نانو است.
آماده سازی سطح زیر کار
پوشش ضد حریق رنگ نانو باید روی سطوح عاری از هر گونه مواد آلاینده اجرا شود ، زیرا در صورت آماده نبودن کامل سطح ، پوشش رنگ به درستی به سطح نمی پیوندد. تمامی آلاینده های سطوح بالا و پایین باید در این مرحله حذف شود.
پرایمر سطح فلزی
در مرحله پولیش و صیقلی کردن سطح ، رنگ پایه با استفاده از حلال مناسب و با خاصیت سایندگی ، برای حذف زیر آلاینده های سطحی و ایجاد سطحی صاف و براق به کار می رود. استفاده از جلا و پر کننده ها برای رسیدن به این هدف لازم و کافی است.
رنگ زدن
مرحله اعمال پوشش رنگ نانو با استفاده از قلم مو ، غلتک یا به روش اسپری رنگ انجام می گیرد. در فیلم زیر چگونگی به تاخیر انداختن گسترش حریق توسط انبساط رنگ نانو نشان داده شده است.
در فیلم زیر عملکرد رنگ نانو بر روی سطح فلزی در مقابل حرارت و شعله نشان داده شده است. پوشش نانو تا حد ممکن با انبساط ، باعث افزایش مدت زمان فرآیند آتش گرفتن و کاهش آسیب به اعضای سازه ای می شود.
روش اجرای پوشش پاششی معدنی
در نصب SFRM ها پس از آماده سازی دقیق بستر و فراهم کردن ایمنی لازم ، عملیات پاشش مواد معدنی ، گچی و سیمانی آغاز می شود. مراحل اجرای پوشش پاششی ، مشابه با رنگ نانو اسپری شونده است و تنها در مواد به کار رفته و ضخامت پوشش با هم تفاوت دارند.
آماده سازی سطح
آماده سازی اولیه ، به دو منظور تمیز کردن سطح و کسب اطمینان از اتصال مناسب پوشش و سطح زیر کار و نیز هماهنگی آن ها باید صورت گیرد. پاک شدن سطوح از روغن ، گریس و هر گونه گرد و غبار ، پاک شدن عرشه های فولادی از ترکیبات نورد و روان کننده ها باید در این مرحله انجام شود. این پوشش برای استفاده روی سطح مرطوب مناسب نیست و باید از خشکی سطح زیرین قبل از اجرا اطمینان حاصل کرد. در مورد سطوح فلزی ممکن است نیار به نگهدارنده های مکانیکی برای اتصال باشد.
اسپری پوشش
مواد پوشش پاششی به دو صورت ملات تر و ملات خشک ، که در سر لوله با آب ترکیب می شوند ، اسپری می گردند. ملات حاصله بر روی سطوح تا رسیدن به ضخامت طراحی مورد نیاز پاشش شاتکریت می شود. برای کسب اطمینان از چسبندگی مواد پاششی با سطوح فلزی و در جهت ایمنی ، به طور معمول لایه اول به همراه چسب و با ضخامت کم اجرا می گردد.
جزئیات مراحل اجرای پوشش پاششی در زیر فیلم زیر آورده شده است. پس از اتمام اجرای پوشش های ضد حریق ذکر شده ، باید تست پذیرش برای اطمینان از هماهنگی پوشش و سطح زیرین و عملکرد مناسب انجام داد.
منبع : archtoolbox , lifesafetyservices
تحریریه کلینیک ساختمان بیلدینگ پلاس
“برداشت از مطالب با ذکر منبع و لینک سایت بیلدینگ پلاس کاری حرفه ای و اخلاقی است”
نظرات کاربران
Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 151
Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 160
Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 162
Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 171
Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 177
Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 179
Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 181
Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 183