معرفی پمپ سیرکولاتور
Warning: Parameter 2 to __search_by_title_only() expected to be a reference, value given in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 286
Warning: Parameter 2 to __search_by_title_only() expected to be a reference, value given in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 286
در این مقاله به معرفی پمپ سیرکولاتور پرداخته و عملکرد پمپ سیرکوله را در سیستم های سیرکولاسیون آبرسانی سرمایش و گرمایش مورد بررسی قرار می دهیم. همچنین به مزایا و معایب استفاده از پمپ سیرکولاسیون می پردازیم.
پمپ چیست
پمپ ماشینی است که مایع را از یک ارتفاع پایین به ارتفاع بالاتر منتقل می کند و یا فشار مایع را افزایش می دهد. پمپ می تواند به عنوان تقویت کننده فشارمایع ، جهت غلبه بر تلفات سطحی لوله و اتصالات در سیستم لوله کشی استفاده شود. به عبارت دیگر پمپ ، وسیله ای است که انرژی را به منظور حمل و نقل یا فشرده سازی مایعات مصرف می کند.
پمپ سیرکولاتور چیست
پمپ سیرکولاتور پمپی است که طراحی شده تا مایع را در یک سیستم بسته به گردش درآورد. سیستم بسته به صورت چرخه مایع کار می کند. پمپ سیرکوله علاوه بر اینکه وظیفه تامین افت فشار مایع در سیستم بسته را به عهده دارد می بایست انرژی مورد نیاز مایع برای به گردش در آمدن در سیستم را نیز تامین کند تا مایع در سیکل بچرخد. در ابتدا یا انتهای مسیر، مایع به پمپ بازگشته و مجددا به سیستم پمپاژ می شود و اینکار توسط پمپ در هر لحظه انجام می گیرد.
عموما برای سیرکولاسیون مایع در یک سیستم از پمپ سانتریفیوژ ( پمپ گریز از مرکز ) استفاده می شود در موارد معدودی از پمپ جابجایی مثبت برای این کار استفاده می گردد.
پمپ سیرکولاتور چگونه کار می کند
پمپ های سیرکوله معمولا به صورت یک طبقه استفاده می شوند. این نو از پمپ ها از تکنولوژی گریز از مرکز برای افزایش فشار در مایع استفاده می نمایند و از انواع پمپ های سانتریفیوژ می باشند.بدین صورت که مایع از پره های پمپ عبور می کند و چرخش پره ها باعث افزایش سرعت در مایع می گردد که در بخش دیفیوز پمپ این سرعت زیاد مایع به فشار تبدیل می گردد. ( مطابق با اصل بقای انرژی ).
رایج ترین طراحی پوشش برای پمپ سیرکولاتور طرح پوشش حالت عمودی است که در سیستم های گرمایش و سرمایش ساختمان های کوچکتر از پمپ سیرکوله عمودی استفاده می شود.
منبع انبساط در یک سیستم بسته
جهت جبران انبساط وقتی از پمپ سیرکولاتور در یک سیستم کاملا بسته بهره می گیریمبرای تنظیم فشار ، سیستم نیاز به یک منبع انبساط دارد. به منظور تنظیم فشار می توان از یک منبع انبساط باز یا منبع انبساط دیافراگمی استفاده نمود.
منبع انبساط بسته یا دیافراگمی یک مخزن بسته است که به خط مکش پمپ متصل می شود. در وسط تانک یک دیافراگم وجود دارد که حجم بالای دیافراگم با اندکی فشار از هوا یا یک گاز بی اثر پر شده است. سیال در گردش گرم یا سرد گردیده (بسته به نوع کاربردش) و منقبض و منبسط می شود هوای بالای دیافراگم در منبع انبساط حجم خود را با انبساط و انقباض مایع تنظیم و منطبق می کند. منبع انبساط باز تحت فضار هوای جو قرار دارد و معمولا در بالاترین نقطه ساختمان نصب می گردد و فضار سیستم را تنظیم می نماید. درصورت وجود نشتی در سیستم جبران سیال در گردش از طریق منابع انبساط انجام می گیرد.
وظیفه پمپ سیرکولاتور در یک سیستم درگردش
پمپ های سیرکولاتور معمولا در سیستم های گرمایش یا سرمایش و همچنین در مواردی که لازم است که یک ماده شیمیایی مرتبا با مایع مخلوط شود مثل سیستم تصفیه استخرها استفاده می شوند. در سیستم های گرمایش و سرمایش ، سیال حامل انرژی که معمولا همان آب است توسط بویلر یا چیلر سرد و گرم می شود ، و در مسیر لوله های انتقال ، سیال به پایانه های حرارتی ساختمان مانند فن کویل ها و رادیاتور ها منتقل می گردد، پس از تبادل حرارت و برودت در پایانه های حرارتی ، در مسیر لوله های برگشت و با انرژی تزریق شده توسط پمپ های سیرکولاتور ، سیال به بویلر یا چیلر بازمی گردد.
عموما در سیستم های سیرکولاسیون پمپ سیرکوله بطور اتوماتیک توسط ترموستات موتورخانه روشن و خاموش می شود.
در سایر سیستم های سیرکولاسیون سیال فرآیند گردش ساده تر است. برای مثال در تصفیه خانه آب استخر پمپ سیرکولاسیون به مدت یک ساعت یا هر 24ساعت یکبار ، آب را به چرخش در می آورد. سایز و توان پمپ سیرکوله به حجم آب استخر بستگی دارد.
عملکرد پمپ سیرکولاتور در سیستم آبگرم ساختمان
وقتی که پمپ سیرکولاتو ر برای گردش آب گرم مصرفی نصب می گردد آبگرم در پشت شیر آب بدون تاخیر تامین است.
این اتفاق بدین علت رخ می دهد که پمپ همواره آب گرم مصرفی را در سیستم به حرکت درمی آورد در نتیجه آب گرم مصرفی همیشه در دسترس است. در خانه هایی بدون پمپ سیرکولاتور ، آب داغ در لوله ها سرد می شود تا زمانی که آب گرم از منبع دوجداره آبگرم برسد . نهایتا مقدار زیادی آب به خاطر انتظار برای آب گرم به هدر می رود.
مزایای پمپ سیرکولاتور در سیستم
در یک سیستم سیرکولاسیون برای جبران تلفات هد و افزایش انرژی سیال در گردش بایستی از یک نیروی محرک مانند پمپ سیرکولاتور استفاده شود. علاوه بر این پمپ های سیرکولاسیون دارای مزایای دیگری نیز هستند مانند:
- راحتی و رفاه در استفاده از سیستم
- کاهش مصرف آبگرم مصرفی
- نصب آسان پمپ سیرکوله
- راه اندازی آسان پمپ سیرکوله
راحتی و رفاه در استفاده از سیستم
عملکرد پمپ سیرکولاتور در سیستم آبگرم مصرفی باعث می شود تا هرگاه که شیر باز شد آبگرم سریعا دردسترس قرار گیردتوانایی دسترسی سریع به آب گرم مزیت شماره یک این پمپ است.
کاهش مصرف آبگرم مصرفی
با پمپ های سیرکولاتور بدلیل اینکه آب گرم سریعا به شیرآب می رسد آب کمتری به هدر می رود و دیگر نیازی به صبر کردن و معطلی برای تامین آب با دمای مطلوب مصرف کننده نیست. خصوصا برای مناطقی که با کمبود آب مواجه اند باعث صرفه جویی در مصرف آب می گردد.
مزیت بزرگ دیگر استفاده از پمپ سیرکولاتور توانایی آن در ذخیره مقدار قابل توجهی آب و پیرو آن زمان و هزینه است.
نصب آسان پمپ های سیرکولاتور
نصب پمپ سیرکولاسیون نسبتا آسان است و ابزار خاصی لازم ندارد. اکثریت پمپ ها برای سیستم لوله کشی متوسط خانگی طراحی شده اند بعلاوه هیچ مجوز خاصی جهت نصب پمپ برای سیستم گرمایشی تان وجود ندارد.
راه اندازی آسان پمپ سیرکوله
بعنوان یک قانون کلی پمپ های سیرکولار براحتی راه اندازی میشوند.
معایب پمپ سیرکولاتور
نصب پمپ سیرکولاتور در یک سیستم بسته دارای معایبی نیز می باشد
- هزینه اولیه پمپ های سیرکولاتور
- توان مصرفی پمپ سیرکوله
- اتلاف حرارت پمپ سیرکولاسیون
هزینه اولیه پمپ سیرکولاتور
برای انتخاب پمپ سیرکولاسیون طیف وسیعی از قیمت وجود دارد ولی خرید بروزترین مدل پمپ ایده خوبی است. زیرا خرید پمپ با کیفیت در نهایت سودمند خواهد بود. اما نیاز به هزینه اولیه بیشتری دارد.
توان مصرفی پمپ سیرکوله
بسیاری از پمپ های سیرکولاتور بدون وقفه کار می کنند و راه اندازی آنها بدلیل مصرف پیوسته برق گران تمام می شود به علاوه نیاز است که تجهیزات گرنایش آبگرم مصرفی هم بیشتر کار کند.
خوشبختانه بسیاری از مدل های جدید پمپ سیرکولاتور براساس موازین کاهش مصرف انرژی طراحی شده اند تا علاوه بر تامین آبگرم مورد نیاز تمام مدت کار نکنند.
اتلاف حرارت پمپ سیرکولاسیون
بدلیل اینکه لوله ها پیوسته با آب داغ پر خواهند بود از لوله ها اتلاف حرارت خواهید داشت. اگرچه با عایق بندی کردن لوله های آب گرم می توانید اتلاف حرارت را به حداقل برسانید.
انواع انتخاب پمپ آب سیرکولاتور
دو روش کلی برای انتخاب پمپ آب سیرکولاتور مناسب سیستم وجود دارد که هردو کارآمد هستند.
- انتخاب پمپ آب سیرکولاتور براساس تقاضا
- انتخاب پمپ اب سیرکولاتور بر اساس زمان و دما
انتخاب پمپ آب سیرکولاتور براساس تقاضا
یکی از روشهای انتخاب پمپ آب سیرکولاتور انتخاب براساس تقاضای آبگرم مصرفی می باشد. در این روش سیستم به گونه ای طراحی می شود که تنها زمانی شروع به کار کند که تقاضایی برای آب گرم باشد مثل زمانی که شیر آب گرم باز شود. این پمپ ها مجهز به سویئچ یا موج یاب می باشند تا هرزمان که در خط لوله آب گرم ، حرکتی دیدند (ناشی از تقاضا) پمپ را روشن کنند. وقتی که پمپ فعال می شود آب به چرخش در می آید تا اینکه به دمای طراحی (تعیین شده) برسد یا پمپ بصورت دستی خاموش می شود یا تایمر این کار را می کند.
ظرفیت این نوع از پمپ سیرکولاتور بستگی به متراژ و میزان تقاضای آبگرم ساختمان دارد.
مزایای این روش انتخاب پمپ
- در این روش پمپ آب سیرکولاتور اگر بدرستی انتخاب شود به هنگام تقاضا ، پمپ می تواند مقدار انرژی که بویلر استفاده می کند را کاهش دهد.
- سیستم آب را بسرعت می فرستد و اتلاف آب و زمان و هزینه ندارد.
- در ساختمان هایی که پمپ سیرکولاسیون با این روش طراحی شده اند اختلاف دمای آب گرم با آب سرد لوله ها کم می شود.(راندمان افزایش می یابد)
- در این روش این امکان وجود دارد که سیستم موج یاب پمپ سیرکوله را خاموش کرده و فعال سازی پمپ را بصورت دستی انجام دهیم.
معایب انتخاب پمپ بر اساس تقاضا
در روش تقاضا ، لازم است که در هر حلقه سیستم آب گرم یک پمپ و یک منع تامین توان داده شود.آب گرم بدلیل اینکه ابتدا پمپ باید فعال شود اندکی با تاخیر می رسد و آنی نیست. مقدار زمانی که طول می کشد تا آب گرم به متقاضی برسد به ساختار لوله کشی منزل شما بستگی دارد.
انتخاب پمپ اب سیرکولاتور بر اساس زمان و دما
در این روش ، سیستم بطور خودکار آب گرم را به سیکل پمپ می کند . پمپ دارای یک تنظیم کننده زمان و دما بوده که دما و مکانیزم ، خاموش و روشن شدن پمپ آب سیرکولاتور را کنترل می کند.
مزایای انتخاب پمپ سیرکولاتور بر اساس زمان و دما
- در این روش تنظیمات را می توان لغو کرد.
- آب گرم بصورت آنی منتقل می شود و بشکل قابل توجهی هدر رفت آب و زمان را کاهش می دهد.
- تنظیمات را می توان با نیازهای خانگی تطبیق داد.
- آب گرم در سیستم تنها زمانی به چرخش در می آید که هردو تنظیم زمان و دما با هم سازگار باشند.
معایب این روش انتخاب پمپ آب
- اگر سیستم بیش از انداز کار کند (بار زیاد باشد) این امر در مصرف انرژی تاثیر منفی خواهد داشت.
- اگرچه این امر رایج نیست؛ اما اگر در یک سیستم پمپ آب سیرکولاتور با این روش انتخاب گردد این امکان وجود دارد که درجایی که شیرآب از بویلر دور است لوله های آب سرد و گرم شوند.
اهمیت استفاده از پمپ سیرکولاتور در استخر
یکی از کارهایی که سبب می شود که استخر شرایط مناسبی را داشته باشد، گردش داشتن آب آن است. این امر نه تنها به تمیزی آب استخر کمک می کند بلکه به توزیع مواد شیمیایی(کلر) وقتی که به آب اضافه می شوند نیز کمک می کند .
گردش آب استخر توسط پمپ سیرکولاتور انجام می شود، پمپ ، آب را از استخر می مکد و آنرا به درون سیستم فیلترینگ پمپ می کند، این نکته حائز اهمیت است که ظرفیت پمپ متناسب با حجم آب داخل استخر باشد تا بتواند تمام آب را در مدت زمان مشخص شده وارد فیلتر کند که به آن نرخ جابجایی می گویند.
برداشت و ترجمه از : theprocesspiping ، waterheaterleakinginfo
تحریریه کلینیک ساختمان بیلدینگ پلاس
“برداشت از مطالب با ذکر منبع و لینک سایت بیلدینگ پلاس کاری حرفه ای و اخلاقی است”
نظرات کاربران
Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 151
Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 160
Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 162
Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 171
Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 177
Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 179
Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 181
Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 183