پرده هوا ( درب هوا )
Warning: Parameter 2 to __search_by_title_only() expected to be a reference, value given in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 286
Warning: Parameter 2 to __search_by_title_only() expected to be a reference, value given in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 286
پرده هوا ( درب هوا ) دستگاهی است که در ورودی ساختمان ها استفاده می کنند و برای جلوگیری از اتلاف حرارت و ورود حشرات و ذرات معلق در هوا کاربرد دارد. در این مقاله قصد داریم به بررسی پرده هوایی و کاربرد و ویژگی های آن می پردازیم.
پرده هوا چیست
پرده هوا وسیله ای است که به کمک یک فن مانع نامرئی ای در جلوی درب به وجود می آورد و بدون این که محدودیتی برای عبور و مرور مردم و تجهیزات به وجود آورد محیط را به دو قسمت تقسیم می کند.
این پرده حرارتی باعث کاهش هزینه های سرمایش و گرمایش تا 80 درصد می شود و همچنین محیط با آسایش و مطلوب تری را برای ساکنین ایجاد و مردم ایجاد می کند و باعث می شود که فضا را از وجود حشرات ، گرد و خاک ، آلودگی ها ، بوها و ریزگردها جلوگیری کند و از ورود هوای گرم یا سرد به داخل جلوگیری می کند.
ساختار پرده هوا بر اساس پرتاب هوا با سرعت بالا است. هوای گرم پرده هوایی باعث ایجاد یک حس خوب برای افرادی می شوند که از زیر آن عبور می کنند و علاوه بر این با کمک به تنظیم دمای هوای داخل به ایجاد یک تهویه مطبوع مناسب کمک می کند.
آیا درب هوا موثر است
تمامی مطالعات نشان می دهد که وجود پردا هوا موثر است. زمانی که یک پرده هوای کارآمد به شکل درستی نصب شود، باعث صرفه جویی زیادی در مصرف انرژی می شود و علاوه بر این از ورود گرد و غبار و حشرات جلوگیری می کند.
شکل های زیر گرادیان دمایی هوای محیط داخلی و بیرون را نشان می دهد که مشخص می کند تاثیر پرده هوا در توزیع دما را کاملا مشخص می کند.
سطح این دیاگرام به دو بخش تقسیم می شود که بخش سمت چپ ، قسمت داخلی است و بر روی دیوار یک هیتر وجود دارد و هوای سمت بیرون سرد است.
موقعیت بدون پرده هوا
بر اساس قوانین فیزیک سمت چپ یعنی داخل ، هوای گرم شده در سمت چپ چون سبک تر است به سمت بالا حرکت می کند و هوای خنک تر در پایین تر می ماند. هوا تمایل دارد تا دما و فشار را به حالت تعادل در آورد و هوای داخل از سرمای بیرون در امان نیست و هوای داخل خنک شده است و طبق نمودار مشاهده می کنیم که فضای داخل نتوانسته است که از فضای بیرون جدا شود. در این موقعیت انرژی زیادی از دست می دهیم و نتوانسته ایم که فضای مطلوبی را برای ساکنین ایجاد کنیم.
موقعیت با پرده هوا
پرده هوای در بالای نصب شده است و به طور مشخصی ناحیه را به دو بخش تقسیم می کند. پرده هوا ناحیه سمت چپ عکس با توزیع مناسب و مطلوبی گرم نگه داشته است و از ورود هوای سرد بیرون جلوگیری می کند. در حالت دوم 80 درصد در مصرف انرژی صرفه جویی می شود.
نکته مهم: پرده های هوایی که به طور نادرستی طراحی شده اند یا نصب نادرستی داشته اند بخش زیادی از مزیت های پرده هوا را از دست می دهند حتی ممکن است از محیط بدون محافظت نیز بدتر عمل کنند.
طرز کار پرده هوا
هوا از دهانه ورودی وارد می شود، گاهی هوا همراه با فیلتر شدن فشرده می شود و به سمت درهای خروجی پرتاب می شود.
فیلتر از قطعات داخلی پرده هوا (مثل مبدل حرارتی ، فن ها ، تجهیزات الکترونیکی و …) محافظت می کند.
فن پرده هوایی می تواند به صورت مستقیم و یا با کمک تسمه به کار کند. استفاده از فن های سانتریفیوژ ، محوری و جریان متقاطع رایج تر است. خروجی برخی از پرده های هوا برای ایجاد جریان بهتر و افزایش کارکرد آن قابل تنظیم است.
پرده هوای گرمایشی یک کویل دارد ( به صورت الکتریکی، ورودی آب گرم/سرد، بخار ، انبساط مستقیم یا غیرمستقیم و غیره) تا پرتاب سرد یا گرم داشته باشیم. گرمایش برای این است که زمانی که مردم از درب ورودی عبور می کنند احساس یک پرتاب هوای سرد را نداشته باشند و همچنین هوای ورودی را گرم کنند.
جهت پرتاب هوا در پرده های هوا به سه صورت است.
بیشتر پرده های هوا به صورت افقی در بالای ورودی ها نصب می شوند و هوا از بالای در به سمت پایین پرتاب می شوند. پرده هوای عمودی به طور معمول در دو طرف کناری در نصب می کنند. پرده هوای افقی که در کف نصب می شوند و از لحاظ ترمودینامیکی موثرترین نوع پده هوا هستند و در عین حال گران ترین و پردردسرترین نوع پرده های هوا هستند و به دلیل نوع جریان مشخص است که در هر جایی قابل استفاده نیستند. بنابراین فقط در مکان های بخصوص صنعتی از آن ها استفاده می کنند.
مدل های درب هوا : پرده هوای گردشی و پرده هوای بدون گردش. یک پرده هوای بدون گردش هوا تخلیه هوای به سمت محیط بیرون دارند. اما پرده هوای گردشی ، مکش هوا را از هوای خروجی دهش شده تامین می کند. پرده هوای برگشتی راندمان بالاتری دارند اما نصب پرده هوای بدون برگشت رایج تر است چرا که هزینه راه اندازی کمتری دارند.
ویژگی ها و مزایای پرده هوا
به صورت کلی ویژگی های پرده هوا به چهار دسته تقسیم می شوند.
سود تجاری
- درب هوا باعث افزایش فروش می شود. مشتری ها در ورود حس خوبی دریافت می کنند و این باعث افزایش درآمد می شود.
- درب هوا مانند یک دعوت نامه برای مشتریان است.
- درب هوا در ورودی مثل یک ویترین است که مشتریان می توانند داخل فروشگاه را ببینند.
- استفاده از درب هوا باعث ایجاد رفت و آمد راحت برای افراد معمول (با ویلچر ) و کسانی که کالسکه یا چرخ دستی و چتر دارند راحت تر می شود.
- درب هوا به کنترل ذرات معلق و آلودگی های هوای داخل کمک می کند.
- درب هوا باعث افزایش فضای قابل استفاده در ورودی می شود.
- درب هوا باعث افزایش رضایت و آسایش خریداران می شود.
تاثیرات بهداشتی و سلامتی
- استفاده از درب هوا به حفظ محیط مناسب کمک می کند.
- بعد از استفاده از درب هوا میزان غیبت کارکنان را کمتر می کند.
- درب هوا از ورود حشرات و آفات جلوگیری می کند.
- درب هوا مانع ورود گرد و غبار و آلودگی ها و بوها می شود.
صرفه جویی انرژی
- جلوی هدر رفت انرژی به فضای بیرون را می گیرد.
- میزان بار حرارتی ساختمان را کاهش می دهد. ( هم در سرمایش و هم در گرمایش )
- هزینه های ساختمان را کاهش می دهد.
- میزان تولید گاز CO2 را کاهش می دهد.
افزایش ایمنی
- دید مشتریان بیشتر می شود و موانع فیزیکی و احتمال برخورد با آن ها کمتر می شود.
- در مکان های سرد احتمال امکان یخ بستن آب در ورودی و لیز خوردن از بین می رود.
- باعث ایجاد تخلیه آسان از درب خروجی در مواقع اضطرای می شود.
- مثل یک مانع در برابر دود آتش عمل می کند.
برای رسیدن به این ویژگی ها بسیار ضروری است که پرده هوای مناسبی را انتخاب کنیم.
اگر ما پرده هوایی با جتی انتخاب شود که پرتاب هوا به زمین یا انتهای نقطه پرتابش نرسد، نمی تواند محیط را به دو بخش تقسیم می کند و سرما و گرما می تواند از ورودی عبور کند و ویژگی ها و مزایای صرفه جویی انرژی آن از بین می رود.
بعضی افراد تنها به هزینه پرده هوا دقت دارند و مدل پرده هوایی با کارکرد ضعیف تر و با میزان پرتاب هوای کمتری را انتخاب می کند که این باعث هدر رفت هزینه آن ها می شود. در مورد ویژگی های پرده هوا بخصوص در مورد فن و حجم هوای خروجی اطمینان حاصل کنید.
در آخر اگر مبلغی که به عنوان هزینه پرده هوای مناسب می پردازید را با میزان صرفه جویی در انرژی در کنار یکدیگر بگذارید متوجه به صرفه بودن پرده هوا از نظر مالی نیز می شوید.
کاربرد پرده هوایی
ویژگی جالب پرده های هوا این است که می تواند به طور همزمان چندین مشکل را حل بکنند و به صورت چند منظوره قابل استفاده هستند. از همین جهت در ادامه به بررسی مهمترین کاربردهای پرده های هوا پرداخته می شود.
حفاظت از هوای ورودی درب
اولین و مهمترین کاربرد پرده هوا ممانعت کنترل آب و هوای داخل است ( از گرما و سرما ) تا تاثیری از هوای بیرون از درب ورودی نپذیرد.
پرده هوایی هزینه های انرژی برای ایجاد گرمایش و سرمایش ساختمان را گاهش می دهد. پرده هوای مناسب و کارآمد تا 80 درصد از میزان هدر رفت انرژی جلوگیری می کند.
در طول فصل زمستان پرده هوا یک مانع به وجود می آورد که از ورود هوای سرد به داخل ساختمان جلوگیری می کند و در همین طور در طول فصل تابستان نیز از ورود هوای گرم به داخل جلوگیری می کند.
تنها از جهت صرفه جویی در مصرف انرژی مدت زمان بازگشت سرمایه با توجه به شرایط آب و هوایی و مقدار مصرف در حدود 2 تا 5 سال است.
کنترل آفات و حشرات پرنده
برای جلوگیری از ورود حشرات به داخل پرده هوای گزینه مناسبی است. برای ساختمان هایی مثل فروشگاه هایی مواد غذایی ، نانوایی ها ، رستوران ها، بیمارستان ها و. جریان هوا به اندازه ای زیان است که حشرات امکان ورود به داخل را ندارند و متوقف می شوند.
حتما باید در انتخاب پرده هوایی دقت کنید تا توانایی دفع حشرات را داشته باشد و برای دفع حشرات یک جت پرتاب هوای بسیار قوی نیاز است.
حفظ سرمای سردخانه ها
برای محل هایی با اختلاف دمایی زیاد با محیط ، استفاده از پرده هوایی در زمان هایی که درب باز است، برای کاهش میزان مصرف انرژی به شدت توصیه می شود. هر چقدر این میزان اختلاف دما بیشتر باشد احتمال هدر رفت دما کمتر می شود.
در این مورد زمان بازگشت هزینه زودتر و میزان صرفه جویی در انرژی بسیار بیشتر است.
در اینجا نه تنها در هزینه های هدر رفت انرژی صرفه جویی می شود بلکه مواد غذایی یخ زده در شرایط مناسب تری و بدون تغییرات دمایی و گرادیان دمایی نگهداری می شود.
برای سردخانه ها ، درب هوا بهترین روش برای هدر رفت انرژی است چرا که مانع فیزیکی باعث ایجاد مطاحمت و برخورد در حمل و نقل می شود اما پرده هوایی این مانع را برطرف می کند. به عنوان مثال زمانی که از پوشش های پلاستیکی برای جلوگیری از هدر رفت انرژی استفاده شود، دید در داخل محدود می شود که امکان برخورد و مشکلات بیشتر می شود و همچنین در ناحیه ورودی امکان یخ بستن آب و لیز خوردن وجود ندارد.
گرد و غبار، آلودگی و کنترل هوا در اتاق تمیز
همیشه در سمت تمیز درب نصب می شود، پرده هوایی مثل یک مانع از ورود گرد و غبار و آلودگی ها و ذرات و رطوبت جلوگیری می کند.
دیگر کاربردها
پرده هوا در انواع درب و پنجره های کشویی یا جدا کردن نواحی استعمال دخانیات و نواحی دیگر، پخت غذاهای صنعتی و … می توان از آن استفاده کرد.
فاکتور های انتخاب پرده های هوا
برای انتخاب پرده هوا باید فاکتور ها و عوامل زیر را در نظر داشته باشید:
- ارتفاع نصب از محل خروجی هوا تا کف زمین
- مقدار عرض درب
- محل ساختمان برای برای محاسبه سطح محافظت در برابر شرایط آب و هوایی ( دما ، رطوبت و باد )
- اگر ساختمان چندین درب به طور همزمان داشته باشد، بررسی محل درب ها .
- ساختمان چند طبقه دارد که با پله یا پله برقی با یکدیگر ارتباط دارند.
- اختلاف فشار بین داخل و خارج ساختمان.
- بررسی ویژگی های درب: دائما باز است، درب اتوماتیک است، دستی باز می شود، درب گردان است و …
- ویژگی های نصب تهویه و دستگاه های تهویه مطبوع
- نوع برق موجود ( سه فاز یا تک فاز ) و میزان قدرت سیستم برقی ( کنتور و سایز سیم ها )
- مدل کسب و کار ، سبک و دکوراسیون محوطه
- آویزان یا غیرآویزان بودن ، عمودی یا افقی ، گرمایشی و غیرگرمایشی بودن و… پرده هوا
همان طوری که گفته شد انتخاب پرده هوا بستگی به موقعیت و شرایط نصب دارد. در ادامه به 4 مورد متفاوت از مطلوب ترین تا نامطلوب ترین شرایط توضیح داده شده است.
بعضی از دستگاه ها با شرایط آب و هوایی خاص ممکن است که نتیجه بهتری کسب کنند: باد شدید ، تفاوت دمایی شدید ، تعداد درهای زیاد ، سالن بسیار بزرگ، اختلاف فشار زیاد در این موقعیت ها باید از مدل های با کارکرد بالاتری استفاده کرد.
فن پرده هوا
وظیفه فن پرده های هوا انتقال جریان هوا از محلی به محل دیگر است. فن از به طول کلی از یک الکتروموتور و یک عدد پره تشکیل شده است. این فن ها معمولا به صورت چند سرعته می باشند که با توجه به میزان نیاز برای سرعت و دور متفاوت های مورد نیاز قابل تنظیم می باشند.
به صورت کلی فن های پرده های هوا به سه مدل تقسیم می شود:
- فن محوری : این مدل از فن ها به این علت فن محوری گفته می شوند که فن جریان ورودی فن و جریان خروجی فن در یک راستا و یک محور است و این جریان ها با یکدیگر موازی هستند. این فن ها توانایی انتقال دبی بالا دارند اما فشار پایینی دارند.
- فن شعاعی یا فن سانتریفیوژ : در این مدل از فن ها جریان ورودی و جریان خروجی دارای زاویه 90 درجه است. این مدل از فن ها به دو دسته اصلی تقسیم می شوند : فن های بکوارد و فن های فوروارد.
- فن جریان متقاطع : این مدل از فن ها خود فن به صورت استوانه ای است و جریان ورودی و خروجی به صورت عمود به یکدیگر هستند.
در ویدیو زیر نحوه عملکرد پرده هوا و کاربردهای آن به طور کامل ارائه شده است:
برداشت و ترجمه از airtecnics
تحریریه کلینیک ساختمان بیلدینگ پلاس
“برداشت از مطالب با ذکر منبع و لینک سایت بیلدینگ پلاس کاری حرفه ای و اخلاقی است”
نظرات کاربران
Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 151
Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 160
Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 162
Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 171
Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 177
Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 179
Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 181
Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 183