بررسی انواع موتور برق گازسوز
Warning: Parameter 2 to __search_by_title_only() expected to be a reference, value given in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 286
در این نوشته تجهیز تولید برق اضطراری با عنوان موتور برق معرفی و انواع آن اعم از موتور برق گازسوز و موتور برق بنزینی مورد بررسی قرار می گیرد. در ادامه به اجزای اصلی تشکیل دهنده موتور های برق پرداخته می شود. در پایان نیز یک فیلم از اجزای موتور برق های گازسوز مشاهده نمایید.
موتور برق چیست
موتور برق یا موتور ژنراتور یک ماشین الکتریکی است که انرژی مکانیکی ناشی از سوخت بنزین و گاز را به انرژی الکتریکی یا همان برق تبدیل می کند. عملکرد یک موتور برق گازسوز یا بنزینی همانند ژنراتور برق است اما با این تفاوت که موتور ژنراتور حجم و جرم سبک تری دارد، که موجب سهولت در جابجایی و حمل نقل موتور برق می شود. امروزه در بازار جهانی با توجه به مصرف و استقبال زیاد مردم از موتور برق ، بسیاری از کارخانجات تولید ژنراتور و دیزل ژنراتور برای پاسخ دادن به نیاز مشتری، موتور ژنراتور برق را در انواع و ابعاد و ظرفیت های مختلف تولید و عرضه می کنند. بیشترین مصرف این تجهیز تولید برق در مناطقی است که سیم کشی برق شهری وجود ندارد مانند کوه، باغ و صحرا که دسترسی به شبکه برق سراسری در آنها بسیار مشکل بوده اما برای مصارف مختلف در آنجا نیاز به برق می باشد.
انواع موتور ژنراتور در بازار تولید برق اضطراری
موتور های برق از نظر سیستم روشن و خاموش شدن به موتور برق استارتی و موتور های برق هندلی تقسیم می شوند، البته نوع سومی هم که ترکیبی از استارت و هندلی است، وجود دارد. موتور برق استارتی به وسیله دکمه ای که بر روی موتور تعبیه شده به سهولت قابل روشن و خاموش شدن است، اما در موتور ژنراتور هندلی ، برای روشن نمودن موتور بایستی از عمل هندل زدن که قدیمی ترین روش روشن کردن انواع موتور می باشد استفاده نمود. در این موتور های برق ابتدا هندل موتور را زده و بعد از بالا رفتن سرعت دور موتور ، دستگاه روشن می شود.
همچنین موتور برق براساس نوع سیستم برق تولیدی به دو نوع موتور برق سه فاز که برق خروجی این موتور ژنراتور سه فار بوده و موتور برق تک فاز که برق تک فاز تولید می کند تقسیم بندی می شود. که با توجه به نوع برق مصرفی مورد نیاز می توان هر یک از این موتور برق ها را انتخاب و خریداری نمود، علاوه بر این یکی از مزایای اصلی استفاده از موتور ژنراتور تک فاز نسبت به موتور ژنراتور سه فاز سهولت در جابجایی آن است.
موتور ژنراتور های برق از نظر مکانیزم حرکت مکانیکی و نوع سوخت مصرفی به دو دسته اصلی موتور برق گازسوز ، موتور برق بنزینی تقسیم می شوند. در ادامه هر یک از انواع موتور ژنراتور گازسوز و موتور ژنراتور بنزینی مورد بررسی قرار می گیرد.
موتور برق بنزینی
موتور برق بنزینی پر استفاده ترین نوع موتور ژنراتور است. همان طور که از نام آن مشخص است، سوخت این موتور ژنراتور برای تولید برق ، بنزین می باشد. با توجه به نوع سوخت استفاده شده در موتور ژنراتور بنزینی ، در صورتیکه از آن در فضای بسته استفاده شود گازهای کربن و دی اکسید کربن ایجاد شده در محیط ممکن است باعث خفگی شود. موتور برق بنزینی علاوه بر داشتن ظاهری کوچکتر و سبکتر نسبت به موتور گازسوز ، دارای آلودگی صوتی کمتری نیز می باشد. راندمان مصرف سوخت نیز در موتور برق بنزینی نسبت به موتور گازسوز کمتر است.
موتور برق گازسوز
در موتور برق گازسوز ، سوخت مورد نیاز گاز طبیعی است. گاز طبیعی ، گاز تولید شده از ذخایر زیرزمینی می باشد که متشکل از گاز متان، CH4 و دیگر هیدروکربن های سبک است که استفاده از این نوع سوخت در موتور ژنراتور گازسوز باعث کاهش انتشار گازهای گلخانه ای می شود. تولید، پردازش و توزیع گاز طبیعی به بخش مهمی از اقتصاد هر کشور تبدیل شده است. از طرفی فراوان بودن گاز طبیعی در ایران موجب شده تا به راحتی بتوان برای تولید برق، در موتور برق گازسوز از آن استفاده کرد. گاز طبیعی می تواند به صورت گاز شهری یا فشرده (CNG) باشد. از مزیت های دیگر استفاده از موتور برق گازسوز ، می توان به تولید قابل اعتماد برق در راندمان بالا و سوخت کم در مقایسه با موتور برق بنزینی اشاره نمود.
یکی از عمده ترین مزایای استفاده از موتور برق گازسوز عدم نیاز این تجهیزات تولید برق به نگهداری زیاد نسبت به سایر موتو ژنراتور ها می باشد. در حالی که موتور برق بنزینی نیاز به تعویض سالانه سیستم تهویه و شارژ دوره ای تانکر سوخت دارد در نتیجه موتور ژنراتور گازسوز هزینه جاری کمتری را به مصرف کننده تحمیل می کند.
به عنوان مهم ترین مزیت موتور برق گازسوز می توان به این نکته اشاره کرد که چون معمولا این موتور ژنراتور های گازسوز به یک شبکه سراسری شهری گاز متصل هستند به ندرت تحت تاثیر کمبود سوخت مصرفی قرار می گیرند. از دیگر امکانات موتور برق گازسوز کم خطر بودن این دستگاه نسبت به سایر موتور ژنراتور های برق از جمله موتور برق بنزینی است، بدلیل استفاده از سوخت گاز در این نوع موتور ژنراتور های برق ، موتور برق گازسوز دارای طول عمر بالاتری نسبت به موتور برق بنزینی بوده ، علاوه بر آن هزینه سوخت گاز مصرفی نسبت به بنزین با توجه به ارزان تر بودن گاز و راندمان بالاتر موتور ژنراتور گازسوز کمتر است.
انواع موتور برق از نظر ظاهری و ابعاد
موتور برق ها از نظر ابعاد به دو دسته تقسیم می شوند. دسته اول موتور برق در توان های پایین ، وزن کم ، بدون صدا و قابلیت حمل آسان که از تکنولوژی اینورتر در تولید برق استفاده می کنند که به آنها موتور برق کیفی یا به اصطلاح موتور برق مسافرتی یا ساکی می گویند.
موتور برق های دسته دوم که صدای بیشتری تولید می کنند و دارای توان بالاتری می باشند همچنین وزن بالاتری داشته و اکثرا از چرخ برای حمل این موتور ژنراتور ها استفاده می شود ، که آنها را با نام ژنراتور برق می شناسیم.
اجزای تشکیل دهنده موتور برق گازسوز و بنزینی
موتور برق های گاز سوز و موتور ژنراتور های بنزینی دارای اجزای مختلفی هستند که عبارتند از :
- موتور برق گازسوز یا موتور بنزین سوز
- بخش کنترل ولتاژ موتور برق
- مخزن ذخیره سوخت
- اجزای سیستم روغن کاری موتور
- دینام موتور ژنراتور یا آلترناتور
- پنل کنترل موتور برق
- سیستم خنک کننده اجزای موتور
موتور گازسوز یا موتور بنزین سوز
اصلی ترین بخش هر موتور برق ، نیروی محرکه آن می باشد، که وظیفه این تجهیز در موتور ژنراتور برق تامین توان مکانیکی مورد استفاده می باشد.
بخش کنترل ولتاژ موتور برق
این قسمت از موتور ژنراتور برق علاوه بر کنترل مقدار ولتاژ خروجی، وظیفه تبدیل انرژی AC به DC و بالعکس را نیز برعهده دارد.
مخزن یا باک سوخت موتور بنزینی
یکی از اجزای موتور برق بنزینی بخش مخزن یا باک موتور است که ورود و ذخیره سوخت موتور ژنراتور برق از این قسمت تامین می شود. با توجه به نوع دستگاه موتور برق بنزینی ، حجم باک و مخزن متغیر است.
سیستم روغن کاری موتور
جهت جلوگیری و به حداقل رساندن میزان سائیدگی و خردگی بین اجزا موتور برق ، بایستی از سیستم روغن کاری در موتور استفاده شود.
دینام موتور ژنراتور یا آلترناتور
دینام موتور ژنراتور از روتور، استاتور و دیود تشکیل شده است. این قطعه که در خودروها نیز وجود دارد وظیفه تبدیل انرژی مکانیکی به انرژی الکتریکی با جریان متناوب را برعهده دارد.
پنل کنترل موتور برق
برای تنظیم و راه اندازی موتور ژنراتور برق از پنل کنترلی استفاده می شود.
سیستم سردسازی
قطعات و اجزای موتور برق در حین کار مقداری از حرارت ناشی از سوختن گاز یا بنزین را به صورت گرما وارد محیط می کنند که سبب افزایش دما می شود، لذا سیستمی جهت خنک کردن قطعات موتور بنزینی و موتور گازسوز نیاز است. اغلب موتور های برق چون در فضای باز نصب می شوند توسط هوا خنک می شوند.
کاربرد انواع موتور برق
در ادامه به برخی از نیاز هایی که موتور ژنراتور برق می تواند پاسخگوی آنها باشد پرداخته می شود.
- همان طور که پیش از این ذکر شد می توان از این موتورهای برق در مکان های فاقد برق شهری مثل صحرا وکوه استفاده کرد.
- در بیمارستان ها و بانک ها و مراکز مهم امنیتی که نباید برق برای لحظه ای قطع شود، از موتور ژنراتور برق استفاده می شود.
- برای مصارف شخصی مثلا در منازل و ویلا ها برای مواقع قطع برق، به عنوان منبع تولید برق اضطراری جهت استفاده در نقاط ضروری مانند آسانسور و روشنایی راه پله قابل جاگزینی است. راه اندازی موتور برق به عنوان تامین کننده برق اضطراری ، هم به صورت دستی و هم به صورت اتوماتیک قابل تنظیم است، در نوع تنظیم دستی در زمان قطعی برق یک مامور و فرد آشنا به سیستم این کار را انجام داده و کلید مربوطه را روشن می کند تا برق تولیدی توسط موتور برق بنزینی یا موتور برق گازسوز وارد مدار شود. ولی در حالت تنظیم اتوماتیک یک برد کنترلی که بر روی تابلو برق اضطراری نصب شده است، قطعی برق را تشخیص داده و فرمان استارت موتور برق گازسوز یا موتور برق بنزینی را صادر می کند تا برق به صورت خودکار وارد سیستم شود.
- علاوه بر این کاربردها، موتور های برق در صنعت نیز از جایگاه خوبی برخوردار هستند. چرا که امروزه در بسیاری از فرآیند های صنعتی هر دستگاه می تواند مجهز به موتور برق اختصاصی خود گردد تا در مواقع لزوم از خارج شدن دستگاه در خط تولید جلوگیری شود.
نکاتی برای استفاده از موتور برق گازسوز
- ایجاد صدای زیاد از معایب انواع موتور برق می باشد که در انواع موتور برق بنزینی ساخته شده با تکنولوژی های جدید ، با بهینه سازی موتور و عایق کاری ، صدای موتور تا حد زیادی کاهش یافته است.
- قبل از خرید موتور برق ، ابتدا توان و ولتاژ و نوع کاربرد مورد نیاز را در نظر گرفته شود.
- از مواردی بایستی در زمان خرید موتور برق گازسوز یا بنزینی به آن دقت شود نوع سیم پیچی ، استحکام بدنه موتور ژنراتور و مقدار سوخت مصرفی است.
- رعایت ایمنی در محل نصب موتور برق گازسوز که گازهای کرین دی اکسید آزاد می کند، اگر در جای نامناسب نصب شود ممکن است موجب گازگرفتگی و خفگی شود پس بهتر است در محیط های باز نصب و نگهداری شود.
- از قرار گرفتن مواد اشتعال زا در کنار موتور برق گازسوز جلوگیری شود.
- بایستی از افزایش دور موتور دستگاه که در نتیجه ی توان خروجی بالای ژنراتور برق ناشی می شود احتیاط نمود چرا که ممکن است موجب سوختن موتور ژنراتور شود.
- برای انجام درست عملکرد سیستم روغن کاری، میزان روغن داخل مخزن به طور دوره ای بررسی و سرریز ان تامین گردد.
- محل استقرار موتور برق گازسوز یا بنزینی باید به گونه ای باشد، که گرمای حاصل از موتورها به آسانی به محیط تهویه شود.
در ادامه فیلم معرفی اجزای موتور ژنراتور آمده است.
منبع : green power
تحریریه کلینیک ساختمان بیلدینگ پلاس
“برداشت از مطالب با ذکر منبع و لینک سایت بیلدینگ پلاس کاری حرفه ای و اخلاقی است”
نظرات کاربران
Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 151
Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 160
Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 162
Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 171
Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 177
Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 179
Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 181
Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 183