لوله پوش فیت ( لوله فاضلاب پوش فیت )
Warning: Parameter 2 to __search_by_title_only() expected to be a reference, value given in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 286
Warning: Parameter 2 to __search_by_title_only() expected to be a reference, value given in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 286
لوله پوش فیت چند سالی است که وارد بازار تاسیسات ایران شده است و با توجه به این که نسبت به دیگر نوع لوله های فاضلاب جدیدتر است، لوله های پوش فیت توانسته اند سهم زیادی از بازار سیستم های فاضلاب را کسب کند. ویژگی منحصر به فرد لوله پوش فیت مزیت های فوق العاده زیادی به آن ها می دهد که آن از جهاتی برتر می کند.
در این مقاله ابتدا توضیحی مختصر در مورد سیستم فاضلاب داده می شود و سپس به بررسی کارکرد لوله پوش فیت و معرفی مزایا و معایب آن و همچنین اتصالات فاضلاب پرداخته خواهد شد.
سیستم فاضلاب ساختمان
آب پس از مصرف در ساختمان ها و منازل به صورت پساب یا فاضلاب در آمده و از طریق شبکه لوله کشی فاضلاب به خارج از ساختمان ، چاه فاضلاب یا فاضلاب شهری و یا سپتیک تانک ها منتقل می شود. نقطه شروع فاضلاب از زیر سرویس های بهداشتی و انتهای آن ، چاه و یا شبکه فاضلاب شهری است.
جریان فاضلاب از طریق نیروی ثقلی زمین ایجاد می شود و برای ایجاد جریان هیچ گونه فشار و نیروی دیگری تاثیرگذار نیست. به همین دلیل سیستم های ثقلی را با اندکی شیب می سازند تا فاضلاب بتواند در آن جاری شود. مقدار شیب لوله های فاضلاب به طور استاندار از 1 تا 4 درصد می باشد. یعنی به ازای هر متر طول 1 تا 4 سانتی متر باید از سطح کار بالاتر قرار بگیرد.
جهت اتصال لوله ها به یکدیگر در طول مسیر باید یک سر لوله مادگی باشد. دهانه مادگی همواره باید به سمت سرویس های بهداشتی قرار گیرد و برعکس کردن نصب آن سبب پس زدن فاضلاب و گرفتگی در آن نقطه خواهد بود. اتصالات مورد استفاده در شبکه فاضلاب باید تحت زاویه باز یا 45 درجه باشد. غیر از موارد خاص مانند زیر سرویس های بهداشتی و شبکه ونت که از زانو یا اتصالات 90 درجه استفاده می شود.
خط افقی اصلی چنانچه تعداد انشعاب های آن زیاد شود باید تغییر سایز داده شود و به اندازه یزرگ تر تبدیل شود.
ونت فاضلاب
ونت در سیستم فاضلاب جهت عبور هوای نامطبوع سیستم فاضلاب به خارج از ساختمان و محیط بیرون است. عملی که ونت انجام می دهد شامل موارد زیر است:
- خروج گازهای مضر
- تسریع در تخلیه فاضلاب
- جلوگیری از ریزش جداره فاضلاب
جنس لوله های فاضلاب
جنس لوله های استفاده شده در سیستم فاضلاب شامل موارد زیر است:
- لوله پوش فیت
- لوله پلیکا یا پی وی سی
- لوله پلی اتیلن
- لوله چدنی
- لوله گالوانیزه
لوله پوش فیت چیست
لوله پوش فیت یکی از رایج ترین انواع لوله هایی است که در سیستم های فاضلاب مورد استفاده قرار می گیرد. کار کردن با لوله های پوش بسیار آسان است و نحوه لوله کشی کردن آن بسیار ساده است. به راحتی تکه های لوله فاضلاب و اتصالات مورد نظر را به یکدیگر وصل می شود.
از این لوله ها در سیستم فاضلاب استفاده می شود و روش آب بندی آن توسط واشر های لاستیکی است که در داخل شیاری در درون مادگی اتصالات پوش فیت قرار دارد و از این طریق لوله ها آب بند می شوند. این لوله ها در برابر فشار تا 4 اتمسفر مقامت دارند و از مزایای دیگر این لوله ها ، خود اطفا بودن این لوله ها در برابر حریق است.
لوله پوش فیت از طریق سوکتی که در لوله ها و اتصالات پوش فیت آن وجود دارد و از طریق ارینگ پلاستیکی به یکدیگر متصل می گردد.
لوله های پوش فیت محدودیت های اجرایی لوله های قبلی را ندارد و کاملا اجرای آن آسان تر از دیگر لوله های است و این نوع از لوله ها تحولی در سیستم های فاضلاب به وجود آورده است و ویژگی های خاص آن باعث پرطرفدار شدن آن ها شده است.
لوله پوش فیت سایلنت
نسل جدید لوله های فاضلاب با ایجاد ساختار جدید در این لوله ها باعث شده است که تا حد بسیار زیادی صدای ناشی از حرکت آب در لوله ها را از بین ببرد. این لوله ها با طراحی خاص صدای حرکت سیال را جذب کرده و به همین دلیل سایلنت نامیده می شوند. البته بی صدا بودن لوله ها در صورتی درست عمل می کند که لوله کشی فاضلاب بر اساس استاندارد نظام مهندسی ساخته شود.
به همین جهت استفاده از این نوع لوله ها در سیستم های فاضلاب بسیار رایج شده است. به خصوص برای ساختمان هایی با کاربری مسکونی و یا هتل ها و… که نیاز به آسایش بیشتری در داخل ساختمان دارند. همچنین لوله پوش فیت در سیستم لوله کشی گرمایش و سرمایش ساختمان که مستلزم انعطاف پذیری و مقرون به صرفه بودن است کاربرد فراوان دارد. قابل ذکر است که لوله های پنج لایه نیز در سیستم گرمایش از کف و سیستم گرمایش رادیاتور شوفاژ کاربرد فراوان دارند
تکنولوژی سه لایه ای لوله های پوش فیت
یکی از راه های جذب صوت بالا بردن چگالی است. در سیستم های پلیمری مثل لوله پوش فیت دارای چگالی پایینی و برای جذب صوت این لوله ها از تکنولوژی سه لایه ای در آن ها استفاده می شود و از این طریق پایین بودن چگالی را جبران کرد و از این طریق جذب صدا را در لوله پوش فیت سایلنت افزایش داد.
لوله پوش فیت سایلنت با تکنولوژی جدید می تواند صدای ایجاد شده در داخل لوله را تا 17 دسی بل کاهش دهد که این تاثیر زیادی در عملکرد و بی صدایی این نوع لوله ها دارد. سطح صیقلی داخلی لوله باعث می شود که فاضلاب در داخل لوله بدون مشکل عبور کند و امکان گرفتگی لوله را کاهش دهد. لوله فاضلاب سایلنت به دلیل استفاده از تکنولوژی سه لایه ای آن ها دارای مقاومت در برابر حرارت بالایی می باشند همچنین دارای مقاومت ضربه ای بالایی نیز می باشند.
مزایا و معایب لوله پوش فیت
مطمئنا هر جنس و هر محصولی با توجه به ساختاری که دارد، دارای مزایا و معایبی است که فرد مجری و یا کارفرما با توجه به نیازها و خواسته هایی که دارد می تواند آن محصول را بسنجد و محصول خود را انتخاب کند. در ادامه به بررسی این ویژگی ها و معایب و مزایا پرداخته ایم:
مزایای لوله پوش فیت
مزایای لوله های پوش فیت شامل موارد زیر می باشد:
- لوله های پوش فیت بسیار سبک هستند و به همین دلیل باز اضافی به ساختمان و سازه وارد نمی کنند و به دلیل سبک بودن آن جابجایی آن آسان است و هزینه ی جابجایی آن پایین است
- لوله پوش فیت در برابر آتش سوزی مقاوم هستند و آسیب نمی بینند.
- لوله های پوش فیت عمر بالایی دارند و در برابر فشار ها و تنش ها استحکام بالایی دارند و بر خلاف لوله های پی وی سی که شکننده هستند دارای انعطاف پذیری مناسبی هستند.
- لوله های پوش فیت تحمل سیالاتی با ( 2Ph تا 12) را دارد.
- به دلیل ساختار اتصالات پوش فیت ، این لوله ها در برابر انبساط و انقباض و مقاوم هستند و همچنین در صورت نشست ساختمان به مرور زمان آسیب نمی بینند.
- از دیگر ویژگی های لوله های پوش فیت کم صدا بودن آن ها است. لوله های پوش فیت به دو صورت سایلنت و معمولی در بازار موجود هستند که نوع سایلنت آن بسیار کم صدا بوده صداهای ایجاد شده ناشی از حرکت آب در لوله را به بیرون و به سمت واحد های مسکونی منتقل نمی کند.
- سطح صاف داخلی لوله های پوش فیت کاملا صاف و صیقلی هستند و به همین دلیل امکان رسوب گذاری و هر نوع گرفتگی در آن ها پایین تر است و امکان ایجاد جریان مناسب سیال بیشتر است.
مزایای نصب و راه اندازی لوله پوش فیت
- لوله های پوش فیت نیازی به چسب و یا جوش خاصی ندارد و آب بندی آن به سادگی صورت می گیرد
- سرعت اجرای لوله کشی به دلیل وجود سوکت در لوله های پوش فیت بسیار بالا است.
- لوله های پوش فیت به دلیل نوع سوکت و اتصالشان ، قابلیت اتصال به دیگر انواع لوله ها مثل لوله پی وی سی و پلی اتیلن را ایجاد می کنند.
- بر خلاف لوله های پی وی سی نیاز به گرم کردن و داغ کردن لوله و ایجاد مادگی و چسب دارد، لوله های پوش فیت امکان نیاز به ابزار زیادی ندارد.
- اتصالات پوش فیت امکان چرخش امکان چرخش در محل را دارند و بر خلاف لوله های پی وی سی و پلی اتیلن که پس از برقراری اتصال دیگر امکان تغییر آن وجود ندارد، در لوله های پوش فیت امکان تغییر زاویه اتصالات پوش فیت به صورت کامل وجود دارد.
- اجرای لوله کشی با سیستم های پوش فیت نیاز به مهارت فنی بالایی ندارد و از این جهت اشخاصی با تجربه پایین تر هم می توانند این سیستم ها را اجرا کنند. البته در نظر داشته باشید که دانش در زمینه سیستم فاضلاب و مقررات اجرایی در این زمینه برای فرد مجری الزامی است.
- جابه جایی این لوله ها ساده است و حمل و نقل آن به راحتی صورت می گیرد.
معایب لوله پوش فیت
در کنار مزایای بسیار زیاد لوله پوش فیت ، این نوع لوله ها دارای معایبی هم هستند که در ادامه به این معایب پرداخته شده است:
- لوله های پوش فیت نسبت به دیگر مدل لوله ها دارای قیمت بالاتری است و هزینه آن در پروژه های ساختمان بیشتر می شود.
- در این نوع لوله ها در خطوط افقی می بایست از تعدا بست زیاد در طول مسیر استفاده کرد.
- در هنگام برش و انتخاب لوله ها باید دقت نمود چرا که اگر لوله ای با اندازه اشتباه بریده شود دیگر قابل استفاده نخواهد و اگر به این مسئله دقت نکنید در اتمام پروژه با انبوهی از لوله های بریده شده پوش فیت زائد رو به رو خواهید شد که دیگر برای شما کاربردی نخواهند داشت.
- به علت ساختار اتصالات فاضلاب و مدل آب بند شدن آن، لوله های پوش فیت توانایی تحمل فشار زیاد را ندارند و برای استفاده در ساختمان های بلند مرتبه مناسب نمی باشند.
اتصالات اصلی پوش فیت
اتصالات فاضلاب معمولا دارای یک سر سوکت دار می باشند که به وسیله واشر لاستیکی آن آب بند می شوند. این اتصالات شامل موارد زیر میباشند:
- سه راهی پوش فیت : سه راهی ها جهت ایجاد انشعاب جدید در سیستم فاضلاب است. سه راهی ها به دو صورت سه راهی 45 درجه و سه راهی پوش فیت 90 درجه تقسیم می شوند. علاوه بر این سه راهی ها به دو صورت سه راهی پوش فیت معمولی و سه راهی پوش فیت تبدیل استفاده می شود که در نوع دوم مسیر لوله علاوه بر تغییر زاویه تغییر سایز نیز دارد.
- زانویی پوش فیت : زانویی ها جهت تغییر مسیر در مسیر لوله کشی است. زانویی در سیستم فاضلاب به دو صورت زانویی پوش فیت 45 درجه و زانویی پوش فیت 90 درجه می باشند که در سیستم های فاضلاب برای به جز موارد خاص بایستی از زانوی 45 درجه استفاده کنیم.
- لوله های پوش فیت : لوله های پوش فیت در طول های 3 متری تا 30 سانتی در بازار موجود است. همچنین این لوله ها به صورت یک سر سوکت و یا دوسر سوکت به موجود می باشد.
- تبدیل پوش فیت : تبدیل پوش فیت را جهت تغییر سایز لوله کشی استفاده می کنیم. به این صورت که یک سر لوله یک سایز و سمت دیگر لوله سایز کوچک تر یا بزرگتر دارد.
اتصالات فرعی لوله پوش فیت
- سه راه بازدید 90 درجه پوش فیت : سه راه بازدید 90 درجه را در ارتفاع 30 تا 40 سانتی متر بالاتر از کف تمام شده روی لوله اصلی عمودی فاضلاب قرار می گیرد.
- دریچه بازدید پوش فیت : دریچه بازدید را در ابتدای مسیر افقی فاضلاب قرار می دهند و در مواقع گرفتگی از آن دریچه استفاده می کنند.
- سیفون پوش فیت : سیفون یا آب بند وسیله ای است که از ورود بو و حشرات به داخل ساختمان جلوگیری می کند. سیفون پوش فیت به دو صورت سیفون فاضلاب با علمک بلند و سیفون فاضلاب با علمک کوتاه در بازار موجود است.
بست لوله های پوش فیت
علاوه بر نحوه لوله کشی سیستم فاضلاب با لوله پوش فیت ، بست زدن به صورت صحیح و استاندارد در عمکلرد و عمر سیستم لوله کشی بسیار تاثیر گذار می باشد. بست های لوله های فاضلاب به طور کلی به دو دسته اصلی تقسیم می شوند:
- بسته سقفی پوش فیت : این دسته از بست ها ، جهت لوله های افقی که در بالای سقف نصب می شوند کاربرد دارد. این بست ها معمولا دارای یک مهره برای اتصال به سقف می باشند و به وسیله این مهره ارتفاع بست مورد نظر قابل تنظیم می باشد.
- بست دیواری پوش فیت : این نوع از بست ها ، جهت لوله های عمودی یا رایزرها کاربرد دارد. برای نصب این بست ها نیاز با توجه به نوع پروژه و نوع درخواست کارفرما ، آهن کشی انجام می شود و بست های دیواری توسط دو عدد پیچ و مهره کاملا ثابت می شوند.
روش نصب لوله پوش فیت
لوله های پوش فیت به سادگی قابل اجرا و نصب هستند که به شرح ذیل است:
- پس از برش لوله حتما بخش های اضافی و پستی و بلندی های به وجود آمده با سوهان تراش دهی تا سر لوله سطحی صاف و صیقلی پیدا کند.
- در هنگام استفاده از این لوله ها و اتصالات لوله پوش فیت می بایست حتما دهانه خارجی لوله را به طور کامل با پارچه ای تمیز کنید و سپس با محلول آب – ریکا سطح خارجی لوله و یا سطح داخلی سوکت را کاملا آغشته کنید.
- بررسی کنید که واشر لاستیکی کاملا در محل خود قرار دارد.
- بعد از این کار می توانید اقدام به جا زدن لوله بکنید.
- پس از جا زدن کامل می بایست لوله را به اندازه 1 سانتی متر به عقب بکشید تا لبه واشر به طور کامل آب بندی را انجام دهد.
تست لوله پوش فیت
اتصالات پوش فیت به وسیله واشر لاستیکی یا ارینگ در آن عمل آب بندی صورت می گیرد.
پس از نصب کامل سیستم ها نوبت به تست لوله های فاضلاب می رسد. لوله های پوش فیت را با آب بند کردن مجاری لوله ها و با استفاده از نیروی ثقلی تست می کنند و از تست لوله به صورت آب رو خودداری کنید. بر اساس استاندارد برای حداقل فشار تست لوله پوش فیت 3 متر طول آب می باشد.
برداشت و ترجمه از:johnguest,ashirvad
تحریریه کلینیک ساختمان بیلدینگ پلاس
“برداشت از مطالب با ذکر منبع و لینک سایت بیلدینگ پلاس کاری حرفه ای و اخلاقی است”
نظرات کاربران
Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 151
Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 160
Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 162
Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 171
Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 177
Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 179
Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 181
Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 183