سنسور تشخیص حرکت ( سنسور حضور افراد )
در این نوشته سنسور تشخیص حرکت را معرفی نموده و در مورد انواع مختلف سنسور حضور یا سنسور روشنایی و کاربرد های آنها مطالبی ارائه داده می شود. همچنین نحوه عملکرد هر کدام از سنسور ها مورد بررسی قرار می گیرد و در مورد استفاده و نصب سنسور حرکتی نکاتی ارائه می شود.
سنسور تشخیص حرکت چیست
سنسور تشخیص حرکت تجهیزی است متشکل از قاب به همراه برد و حسگر الکترونیکی که می تواند به صورت کیفی هر گونه حرکت و حضور افراد را در محیط تحت پوشش خود تشخیص دهد. عملکرد این سنسور حضور می تواند منجر به روشن شدن سیستم روشنایی موجود در آن فضا گردد. همچنین بکارگیری سنسور تشخیص حرکت در فضاهای تحت نظارت از راه دور، این امکان را به کاربر می دهد تا نسبت به حضور شی یا شخص متحرکی در میدان تحت نظر آگاه گردد.
سنسور حضور از تکنولوژی های متعدد برای تشخیص حرکت استفاده می کند، بطور مثال در زمانی که شما در خانه حضور ندارید اگر سنسور تشخیص حضور ، حرکتی را تشخیص دهد سیگنالی برای سیستم امنیت شما ارسال می کند و در نتیجه شما از حضور فردی در منزل مطلع خواهید شد.
نقش سنسور حضور در عملکرد سیستم روشنایی و سیستم امنیتی
سنسور تشخیص حضور ، علاوه بر اینکه به عملکرد خودکار سیستم روشنایی کمک می کند این امکان را فراهم می سازد تا سیستم امنیتی ساختمان بتواند هشدارهایی در مواقع مختلف مانند تشخیص حرکت در خانه، باز و بسته شدن در و پنجره ها و حتی شکسته شدن شیشه های آنها ، دریافت نماید، به طور کلی یک سنسور حرکتی می تواند:
- سنسور حرکتی نسبت به عدم رعایت ساعت خواب شبانه برای کودکان اعلام هشدار کند.
- زمانیکه فردی به درب ورودی ساختمان نزدیک می شود از طرف سنسور تشخیص حرکت هشداری به سیستم امنیتی ارسال می گردد.
- اگر کودکان در محدوده های خطرناک خانه یا قسمت هایی از خانه که وارد شدن برای کودکان ممنوع است از جمله پشت بام، زیرزمین و حتی درب خروجی تردد نمایند سنسور تشخیص حضور به سیستم هشدارمی دهد.
- سنسور حضور در هنگام ورود حیوانات خانگی به محدوده ای که نباید وارد شوند هشدار می دهد.
انواع سنسور تشخیص حرکت
به طور کلی می توان از دو نوع سنسور حضور نام برد. که هر یک از تکنولوژی متفاوتی برای تشخیص حرکت در فضای مورد نظر استفاده می نمایند.
- سنسور تشخیص حرکت فعال
- سنسور تشخیص حرکت غیر فعال
سنسور تشخیص حرکت غیر فعال
سنسور حرکتی غیر فعال ، برای تشخیص حضور هیچگونه انرژی یا امواجی را در محیط انتشار نمی دهد اما هرگونه تغییری در انرژی ساطع شده از اجسام محیط را تشخیص و اعلام می نماید.
سنسور تشخیص حضور فعال
سنسور حضور از نوع فعال ، یکی از سه نوع انرژی (امواج) را برای تشخیص حرکت در محیط اطراف انتشار می دهد. امواج ساطع شده از سنسور تشخیص حرکت فعال شامل امواج مادون قرمز ، مایکروویو و امواج صوتی هستند. در ادامه به جزئیات بیشتری در مورد انواع سنسور حرکتی فعال و غیر فعال می پردازیم.
سنسور حرکتی مادون قرمز ( سنسور تشخیص گرمای بدن )
یکی از سه نوع انرژی موجود در محیط که قابل تشخیص برای سنسور روشنایی می باشد، امواج مادون قرمز است.
سنسور تشخیص حرکت غیر فعال مادن قرمز یکی از پرکاربرد ترین سنسور های تشخیص حضور افراد در ساختمان هاست. عموما در سیستم های امنیتی سنسور تشخیص حضور مورد استفاده از نوع سنسور حرکتی فعال می باشد.
بدن انسان بطور طبیعی دارای منبعی از انرژی مادون قرمز است و سنسور تشخیص حرکت مادون قرمز هرگونه حرکت افراد را در محدوده تحت پوشش تشخیص می دهد. سنسور حضور مادون قرمز با تشخیص گرمای بدن انسان و جذب انرژی منبع حرارتی مادون قرمز ، حرکت آن را تشخیص داده و از خود عکس العمل نشان می دهد. سنسور تشخیص حضور با شبکه بندی محیط تحت پوشش خود امکان تشخیص حرکت امواج مادون قرمز را در بین نقاط شبکه ایجاد می نماید و حضور فرد را اعلام می کند.
سنسور تشخیص حضور مایکرویوو
اساس کار سنسور تشخیص حرکت مایکروویو فرستادن امواج مایکروویوی به محیط است که با تحلیل تغییر انعکاس امواج، حرکت در محیط را تشخیص می دهد (اعم از انسان ، حیوانات یا اشیاء بی جان) . سنسور حرکتی مایکرویو از سنسور روشنایی مادون قرمز حساس تر است و محیط وسیع تری را تحت پوشش قرار می دهد و به مراتب گران تر می باشد.
سنسور تشخیص حرکت ترکیبی
از ترکیب دو سنسور حرکتی مادون قرمز و سنسور حرکتی مایکروویو می توان سنسور تشخیص حرکت ترکیبی را ساخت که مزیت آن نسبت به دو سنسور بالا کاهش میزان هشدار اشتباه می باشد. بنابرین میزان دقت و حساسیت سنسور تشخیص حضور ترکیبی بالا رفته و با تشخیص هر دو مورد هشدار می دهد، البته سنسور حرکتی ترکیبی برای تشخیص حرکت نیاز به فعال شدن هر دو سنسور نداشته و با فعال شدن یکی از سنسور ها نیز می تواند عکس العمل نشان دهد.
سنسور حضور انعکاس محیطی
در سنسور حضور انعکاسی محیطی اشعه مادون قرمز از یک منبع LED ساطع می شود که با استفاده از انعکاس این اشعه ، سنسور میتواند فاصله تا شخص یا شی را اندازه گیری نموده و اینکه این شی در محدوده طراحی آن قرار گرفته است یا نه را تشخیص دهد.
سنسور حرکتی مافوق صوت
سنسور تشخیص حرکت مافوق صوت امواج مافوق صورت را به محیط ارسال می نماید و حضور و حرکت یک جسم متحرک را در محیط تشخیص می دهد.
سنسور تشخیص حضور ارتعاشی ( سنسور تشخیص لرزش )
سنسور تشخیص حضور ارتعاشی بر اساس دریافت ارتعاش اجسام فعال می گردد. این سنسور حرکتی به راحتی با سوار کردن جرمی کوچک بر روی یک اهرم ، در خانه نیز قابل ساخت است. بر روی سنسور تشخیص حضور ارتعاشی یک کلید هشدار وجود دارد که با دریافت ارتعاش از محیط فعال شده و شروع به علامت دادن می کند. سنسور ارتعاشی را می توان در منزل جهت هشدار زلزله استفاده نمود، اما قابلیت اعتماد آن بستگی به محصول دارد.
کاربرد های سنسور تشخیص حرکت
در ادامه به معرفی و بررسی ویژگی ها و کاربرد های انواع سنسور های تشخیص حضور می پردازیم.
سنسور تشخیص حرکت بی سیم
امروزه بیشتر سنسور های تشخیص حرکت از نوع بی سیم می باشند. راه اندازی سنسور تشخیص حرکت بی سیم بسیار آسان می باشد، زیرا جهت جایگذاری و نصب بر روی دیوار یا سقف نیازی به سیم کشی ندارد. از طرفی به راحتی با سایر اجزای سیستم روشنایی و سیستم امنیتی می تواند به صورت بی سیم ارتباط برقرار می کند.
سنسور حرکتی تماسی (برای بازشو های ساختمان )
معمولا انواع سنسور حرکتی تماسی از نوع مادون قرمز غیرفعال می باشند. اگر درب یا پنجره ای مجهز به سنسور حرکتی بی سیم تماسی باشد، با باز شدن درب یا پنجره سنسور فعال شده و به سیستم امنیتی هشدار می دهد.
سنسور تشخیص حرکت ایمنی حیوانات
سنسور تشخیص حرکت ایمنی حیوانات خانگی از نوع مادون قرمز غیرفعال است، که قادر به حذف تشخیص حرکت حیوانات تا میزان وزن مشخصی می باشد. سنسور تشخیص حرکت ترکیبی، نسبت به هشدار های اشتباه ناشی از حیوانات مقاوم تر است، زیرا مطابق با تنظیمات شرکت سازنده برای اعلام هشدار تشخیص حرکت حیوانات، نیاز به فعال شدن دو سنسور حرکتی دارد. همچنین سنسور حرکتی ترکیبی به گونه ای می تواند تنظیم شود که حضور حیوانات بزرگ یا چندین حیوان کوچک را نادیده بگیرد تا از فعال شدن هشدار اشتباهی جلوگیری کند. برخی از سنسورهای تشخیص حضور ایمنی حیوانات، دارای میزان حساسیت بوده، بنابراین، میزان حساسیت برای خانواده هایی که دارای حیوانات خانگی فعال می باشند، قابل تنظیم است.
سنسور تشخیص حضور تصویری
سنسور تشخیص حضور تصویری از ترکیب دوربین فیلم برداری با پردازشگر سیگنال پیشرفته حاصل می شود. این سنسور حضور از تجهیزات که ترکیبی از دوربین های ویدیوئی پیشرفته و سنسور حرکتی است ، این قابلیت را دارند که با تشخیص حرکت شروع به ضبط کنند. دوربین مجهز به سنسور تصویری توسط سنسورهای حرکتی کنترل می شود، بنابراین می توان از ضبط کردن صدها ساعت فیلم بیهوده پرهیز کرد، در نتیجه در حافظه دستگاه برای ضبط صدها ساعت فیلم بدون استفاده و غیر مفید صرفه جویی می شود و تنها قسمت های مهم را ضبط می کند.
سنسور های تشخیص حضور دو منظوره
سنسور تشخیص حضور دو منظوره علاوه بر تشخیص حرکت عملکرد های دیگری نیز دارد. این سنسور تشخیص حرکت می تواند با سیستم روشنایی جفت شده و امکان کنترل سیستم روشنایی فضا را نیز فراهم آورد. اگر یک سنسور حرکتی با یک دوربین امنیتی و چراغ روشنایی جفت شود به راحتی می توان آنها را به گونه ای برنامه ریزی کرد که با تشخیص حرکت چراغ روشن شود و دوربین امنیتی شروع به ضبط کند که واضح است این سنسور تشخیص حرکتی دوگانه می تواند باعث صرفه جویی در برق و انرژی شود همچنین در مواردی مانند شرکت ها یا کارخانجاتی که بعد از تعطیلی کارخانه دوربین های امنیتی را روشن نگه می دارند با وجود چنین قابلیتی نیاز به این کار نیست زیرا تنها در زمانی که سنسور تشخیص حضور ، حرکتی را احساس کند سیستم امنیتی فعال شده و در نتیجه دوربین متصل به سنسور تشخیص حضور دستور هشدار را دریافت کرده و شروع به ضبط می کند در غیر این صورت دوربین خاموش می ماند.این تنها یکی از ده ها موردی است که سنسور حرکتی با تکنولوژی های دیگر ادغام شده و مورد استفاده قرار می گیرد.
سنسور روشنایی
سنسور روشنایی با تشخیص حرکت در فضای تحت پوشش ، سیستم روشنایی فضا را به طور اتوماتیک روشن می نماید. سنسور روشنایی یکی از بهترین گزینه ها برای کنترل روشنایی راهپله و محوطه خارج از خانه و دیگر فضاهای مشاعات آپارتمان ها می باشد. در زمانی که بیرون تاریک است و شخصی از نزدیک محوطه یا درب ساختمان عبور کند چراغ های روشنایی مجهز به سنسور روشنایی به طور اتوماتیک روشن می شود. این کار علاوه بر بهبود وضعیت حرکت افراد در محوطه و مشاعات ، باعث صرفه جویی در برق و هزینه انرژی نیز می شود چرا که نیاز نیست لامپ در تمام مدت شب روشن بماند. همچنین می توان از سنسور روشنایی در داخل منزل در فضاهایی مانند سرویس بهداشتی نیز استفاده نمود.
دوربین دارای سنسور حرکتی
دوربین دارای سنسور حرکتی را به نحوی می توان تنظیم کرد تا با احساس حرکت در محیط شروع به ضبط حرکت کند، پس در نتیجه در انتهای روز فقط موارد مهم تشخیص حرکت و حضور افراد در محیط ضبط شده و نیاز نیست که تمام ساعت دوربین امنیتی ضبط کند. در اغلب موارد می توان سیستم امنیتی را به گونه ای تنظیم کرد تا زمانی که سنسور تشخیص حضور ، حرکتی را احساس کرد علاوه بر ضبط حرکت ایمیل حاوی هشداررا برای مدیریت یا نگهبانی ارسال کند تا بتوان در داخل گوشی یا سایر دستگاه های هوشمند آنچه که دوربین در حال ضبط آن می باشد را مشاهده نمود.
سنسور حرکتی هشدار دهنده
برای جلوگیری از ایجاد مزاحمت می توان از سنسور هشدار دهنده تشخیص حرکت استفاده نمود. اگر امکانات نظارت از راه دور فراهم باشد با نصب سنسور هشدار دهنده در گاوصندوق ها یا محل نگهداری تفنگ و یا در دیگر محدوده های حساس می توان هر گونه حرکتی مبنی بر اینکه شخصی سعی در باز کردن درب و یا ورود به آن محدوده را دارد، تشخیص داد و سیستم نظارتی فعال شده و به اپراتور هشدار دهد.
موارد دیگر برای استفاده از سنسور روشنایی یا سنسور حرکتی
سنسور تشخیص حرکت تنها در مصارف خانگی و ساختمانی مورد استفاده قرار نمی گیرند بلکه می توان در زمینه های صنعتی نیز از این سنسور ها جهت شمارش تعداد محصولات خارج شده از دستگاه و یا خاموش کردن دستگاه و تجهیزات خطرناک در صورت نزدیک شدن بیش از حد فرد به ان دستگاه استفاده نمود.
در ادامه چند مورد دیگر برای استفاده از این سنسور ها آورده شده است:
- برای باز و بسته کردن درب های اتوماتیک که با تشخیص حضور فردی درب ها باز و بسته می شوند.
- برای کنترل نمایشگرهای ATM
- در تشخیص عبور و مرور افراد از گیت های بلیط اتوماتیک
- در بعضی از پارکینگ های عمومی نیز می توان از سنسور حضور افراد جهت شمارش ورود و خروج ماشین ها و همین طور برای باز کردن درب پارکینگ با تشخیص حضور ماشین در مقابل درب پارکینگ استفاده نمود.
سنسور حضور تنها یک ویژگی از یک سیستم امنیتی نیست بلکه وجود این سنسور ها برای سیستم امنیتی ضروری است زیرا در غیر اینصورت راهی برای تشخیص حضور و نفوذ به یک مجموعه نیست.
بهترین روش برای نصب سنسور تشخیص حرکت
در ادامه موارد عمومی برای نصب صحیح سنسور های تشخیص حرکت بیان می کنیم:
- سنسور تشخیص حرکت در حدود 10-15 متر دورتر از منبع گرما و حرارت مثل نور مستقیم خورشید و رادیاتورها ، نصب می شود.
- سنسور تشخیص حضور در محدوده های پرد تردد و اماکنی که که بیشترین رفت و آمد در آنجا صورت می پذیرد همانند راهروها قرار داده می شود. همچنین در اتاق هایی که بررسی رفت و آمد به آنها مهم است مانند اتاق مطالعه و کار یا اتاق اصلی ، نیز نصب سنسور حضور در آنها توصیه می شود.
- باتوجه به اینکه که انواع سنسور حرکتی مسافتی بین 50-80 فوت را تحت شعاع قرار می دهد بهترین محل برای نصب آنها مکان هایی است که احتمال ورود سارقین از آنها به داخل منزل وجود دارد مثل درب پشتی ساختمان یا درب های پارکینگ.
- اگه سنسور حضور را به گونه ای نصب کنید که موازی با حرکت فرد باشد سنسور بهتر می تواند حرکت و حضور را تشخیص دهد. بطور مثال می توان در راهرو ها یا دیوار هایی که حرکت در موازات آنها است نصب کرد نه اینکه حرکت مستقیم به سمت آن باشد.
به خاطر داشته باشید با این که سنسور تشخیص حضور می تواند جذابیت و کارایی فراوان و مفیدی داشته باشد با این حال این سیستم عاری از خطا نیست و مواردی هستند که می توانند هشدارهای دروغین و اشتباه بدهند.که این هشدارها ممکن است ناشی از خرابی های الکترونیکی، خطای کاربر، مهندسی نرم افزار ضعیف، قدرت رعد وبرق و تجهیزات معیوب باشد. همچنین حیوانات، حشرات و شاخ و برگ درختان نیز می تواند از عوامل ایجاد هشدارهای اشتباه باشد.
منبع: safewise
تحریریه کلینیک ساختمان بیلدینگ پلاس
“برداشت از مطالب با ذکر منبع و لینک سایت بیلدینگ پلاس کاری حرفه ای و اخلاقی است”
نظرات کاربران
Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 151
Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 160
Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 162
Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 171
Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 177
Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 179
Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 181
Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 183