انواع رنگ ساختمان
Warning: Parameter 2 to __search_by_title_only() expected to be a reference, value given in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 286
در این مقاله ابتدا به بررسی ساختار تشکیل دهنده انواع رنگ ساختمان پرداخته شده و رنگ های ساختمانی را معرفی و کاربرد هر یک بیان گردیده است. در ادامه نیز رنگ های مناسب برای سطوح مختلف ساختمان اعم از سطوح داخلی، خارجی، فلزی و چوبی معرفی خواهند شد.
ساختار تشکیل دهنده انواع رنگ ساختمان
طیف گسترده ای از مواد خام در ساخت انواع رنگ ساختمان استفاده می شوند، که طبق عملکردشان گروه بندی شده اند.
رقیق کننده (آبگونه ای که برای صاف و یکدست کردن رنگ به آن افزوده می شود)، چسب و غشا (ورقه ی بسیار نازکی که روی روغن یا آبگونه تشکیل می شود) اصطلاحاتی است که برای اشاره به روغن یا رزین یا ترکیب این دو که اساس تمامی رنگ ها هستند، استفاده می شود. روغن تخم کتان یک نمونه از روغن های گیاهی است که به عنوان چسباننده استفاده می شود. خواص واقعی چسب تا حد زیادی ممکن است توسط رنگدانه ها تغییر کند.
سه ویژگی اصلی غشا عبارت است از:
- براقیت و درخشندگی
- چسبیدن به لایه زیرین (سطح رنگ شده)
- داشتن خواص مکانیکی مناسب شامل ویژگی های ترکیب شدن غشا با بستر، میزان انعطاف و خراش پذیری است.
رنگدانه ها
رنگدانه ها ذرات بلوری ریزی هستند که سبب رنگ دهی می شوند. آنها ممکن است ترکیبات ارگانیک یا غیرارگانیک باشند. اگر به غشا براق نیاز باشد، لازم است رنگ دانه ها به طور کامل سطح زیرین را بپوشانند. همچنین نسبت رنگدانه به چسب در تعیین میزان درخشندگی نیز موثر است. بسیاری از انواع رنگ ساختمان براق با رنگدانه های کم، قدرت چسبانندگی ضعیفی دارند در حالیکه نمونه های مات آن این گونه نیستند. افزایش رنگدانه سختی را افزایش و انعطاف پذیری را کاهش می دهد. خواص دیگری مانند مقاومت در برابر خوردگی و ماندگاری رنگ های ساختمانی نیز تحت تاثیر کیفیت و کمیت رنگدانه ها هستند.
رقیق کننده
رقیق کننده برای بهبود ویژگی های دیگری از انواع رنگ ساختمان استفاده می شود هرچند ممکن است این ویژگیها به مقدار کمی توسط رنگدانه ها ایجاد شود. از ویژگی های ایجاد شده در رنگ های ساختمانی تحت تاثیر این ماده می توان به کنترل درخشندگی اشاره کرد. یک رنگ نیمه براق ممکن است به مقدار زیادی رنگدانه برای رسیدن به درخشندگی موردنظر نیاز داشته باشد در حالیکه رقیق کننده این مطلوب را زودتر فراهم می آورد. علاوه بر این یک پرکننده مانند خاک رس چینی هزینه را به طور قابل توجهی کاهش می دهد و در عین حال پرداخت نهایی و گرانرونی را بهبود می بخشد. میزان رقیق کننده استفاده شده بسته به نوع رنگ متفاوت است اما به طور معمول 45 درصد است. مواد استفاده شده در رقیق کننده ها سبب تغییر رنگ نیز نمی شود زیرا ضریب شکست آنها بسیار به خاک نزدیک است.
حلال ها
حلال ها مایعات فراری هستند که در زمان مناسب برای کاهش غلظت به رنگ های مرطوب اضافه می شوند. زمانی که سطج رنگ آمیزی می شود، حلال ها باید به سرعت تبخیر شوند تا رنگ به غلظت مناسب برسد. حلال ها بر روی نتیجه نهایی تاثیرگذارند و مهم است که به طور صحیح انتخاب و افزوده شوند.
خشک کننده ها
خشک کننده ها برای سرعت بخشین به روند خشک شدن به رنگ های روغنی افزوده می شوند. ترکیبات سرب، منگنز یا کبالت شایع ترین انواع آن هستند.
انواع رنگ های ساختمان
در این بخش به معرفی انواع رنگ های ساختمانی پرداخته و کاربرد هر یک مورد بررسی قرار می گیرد. نوع سیستم غشایی هر یک نیز مشخص شده است.
رنگ نیتروسلولز
این نوع از رنگ ساختمان توسط واکنش اسید نیتریک و اسید سولفوریک در یک فرم سلولوزی مانند خمیر چوب تولید می شود. برای مکان هایی که نیاز است سریعا خشک شوند مانند خودرو و ماشین آلات مناسب است و به صورت پاششی استفاده می شود.
رنگ وینیل
رنگ ساختمان وینیل یک نوع کوپلیمر است که از وینیل استات و وینیل کلراید تشکیل شده است. یک کوپلیمر از دو نوع پلیمر ساخته شده است. حلال آن نیز از یک مخلوط مانند متیل اتین کتون، متیل ایزوبوتیل کتون و تولوئن با نسبت مناسب تهیه می شود.
رنگ اکریلیک
رنگ ساختمان اکریلیک رزین های اکریلیک ترموپلاستیک است. استفاده از بوتیل اکریلات ماندگاری رنگ را بیشتر می کند اما سختی آن را کاهش می دهد.
رنگ آغشته به کلر
رنگ های آغشته به کلر توسط مواد لاستیکی و کلر یک پودر سفید خامه ای به عنوان چسب تولید می شود. دلیل اصلی استفاده از این نوع رنگ مقاومت شیمیایی آن است.
رنگ روغن
رنگ روغن از روغن های گیاهی و حیوانی تولید می شود و نیاز به زمانی طولانی جهت خشک شدن دارد. این نوع از رنگ ساختمانی یکی از رنگ های پرکاربرد در ساختمان هاست.
رزین های الکیدی
اساس این رنگ ساختمان از روغن های گیاهی است و حاوی یک استر پلاستیکی است و به زمان کوتاهتری جهت خشک شدن احتیاج دارد.
رنگ اپوکسی
رنگ ساختمان اپوکسی از واکنش رزین های اپوکسی با اسیدهای چرب تولید می شود. این رنگ در برابر آب مقاوم است و به همین دلیل در قایق و کشتی نیز از آنها استفاده می شود.
رنگ های پلاستیک یا امولسیون
رنگ های پلاستیک از رزین های شامل ماده ای شبیه لاستیک تشکیل شده است.
رنگ لعاب دار
این رنگ ساختمان به آرامی خشک می شود و یک غشای سخت که سطح صاف و بادوامی دارد به جای می گذارد. این رنگ قابل شستشو است و تحت تاثیر اسید و باز و بخار قرار نمی گیرند. اگرچه این رنگ های ساختمانی نسبت به رنگ های معمولی گرانتر هستند اما به دلیل دوام بیشتر مقرون به صرفه هستند و از آنها برای سطوح داخلی و خارجی استفاده می شود.
رنگ ضد حریق
محلول رنگ های ضد حریق در برابر آتش مقاوم است و توسط تنگستات سدیم و رنگ ازبست آتش گرفتن را به تاخیر می اندازد. به این ترتیب در مکان هایی که از چوب استفاده شده است از این نوع رنگ ساختمان استفاده می کنند. رنگ نانو ضد حریق به عنوان پوششی بر روی سازه های فلزی و یا مواد آتش زا اجرا می شود. ضد آتش بودن رنگ نانو به معنی کاهش مدت زمان فرآیند آتش گرفتن و ذوب شدن مصالحی مانند فولاد است. رنگ نانو ضد حریق روی سطح اجرا شده و در زمان رخ دادن آتش رنگ پف کرده و لایه ای مقاوم در برابر انتقال حرارت و شعله ایجاد می نماید. پوشش ضد حریق نانو می تواند با پوشش عایق حرارتی و رنگ عایق رطوبتی نانو ترکیب شود .
رنگ های سلولزی
مواد طبیعی سلولزی از ترکیبات شیمیایی این رنگ ساختمان است. برای بهبود چسبندگی، سختی، نرمی و انعطاف پیری غشا به آن روان کننده افزوده می شود. در مقایسه با رنگ روغن معمولی این رنگ می تواند به راحتی شسته شده و سختی و انعطاف پذیری بیشتری دارد. سطح آن صاف تر است و مقاومت آن در برابر تغییرات آب و هوایی بهتر است و درخشندگی بیشتری دارد. این رنگ ساختمان از رنگ روغن گرانتر است.
رنگ آلومینیومی
رنگ ساختمان آلومینیومی شامل پودر آلومینیوم است و پوشش مقاومی در برابر فلزات، آب، اسید و گرما است. در تاریکی نیز قابل دیدن است. به لحاظ اقتصادی برای رنگ وسایل الکتریکی، لوله های اب گرم، مخازن خیره سازی نفت و … مفید است.
رنگ روی
این نوع از رنگ ساختمان به صورت گسترده برای سطوح خارجی و داخلی و به خصوص در سطوح فلزی استفاده می شود. اکسید روی ضد زنگ است. سولفات روی رنگهای شب تاب تولید می کند و گاهی به عنوان رنگ شب نما شناخته می شود.
رنگ نانو
پایه رنگ نانو از آب است و از ترکیبات سنتتیک و شیمیایی به دست می آید. از ویژگی های این رنگ عبارت از ضد آب بودن، مقاومت در برابر اشعه ماورا بنفش، اجازه تنفس به سطوح زیرین و قابل شستشو بودن و عایق بودن در برابر انتقال حرارت است.
انواع رنگ استفاده شده در اجزای مختلف ساختمان
اهداف زیادی برای استفاده از رنگ ساختمان وجود دارد، از جمله افزایش جذابیت بصری سطح ساختمان، محافظت سطح ساختمان در مقابل آسیب های آب و هوایی، ضد آب کردن سطح، محافظت در برابر حشرات موذی و افزایش دوام سطح و … .
در ساختمان ها چهار نوع سطح برای رنگ وجود دارد:
- دیوار داخلی و سقف
- سطوح خارجی
- سطوح چوبی
- سطوح فلزی
رنگ ساختمان مورد استفاده در سطوح داخلی و سقف
برای افزایش زیبایی بصری، صافی و یک دستی سطح دیوار و سقف رنگ آمیزی اجرا می شود. استفاده از رنگ ساختمان در دیوار داخلی و سقف برای محافظت و تزیین دیوار های اجری، بتنی و سطوح گچی رایج است. انواع مختلفی از این نوع رنگ مانند اکریلیک، سنتتیک و خشک و .. به فروش می رسد. در این میان رنگ اکرلیک قابل شستشو است و می تواند روی گچ و ازبست استفاده شود. سنتتیک و رنگ خشک قابل شستشو نیستند.
رنگ های پلاستیک که به آن امولسیون پلاستیک یا امولسیون داخلی نیز گفته می شود. پایه این رنگ آب است. این رنگ بادوام و قابل شستشو است. و در قیمت های مختلف قابل خریداری است.
رنگ های مورد استفاده در سطوح خارجی ساختمان
رنگ های استفاده شده در سطوح خارجی ساختمان باید قابلیت مقاومت در برابر شرایط مختلف آب و هوایی را داشته باشد. پایه آن می تواند روغنی یا آبی باشد. اما پایه روغن معمولا برای سطوح خارجی توصیه نمی شود. در ادامه انواع رنگ های قابل استفاده در سطوح خارجی ذکر می شود:
رنگ های سیمانی
پایه رنگ های سیمانی از آب است. این رنگ فینیشینگ خوبی برای ساختمان ها تازه ساز است. نوع رنگ نانو مخصوص نما که بر روی سطوح مختلفی قابل اجرا است ، مقاوم در برابر اشعه uv و رنگ پریدگی است .
رنگ امولسیون اکرلیک
رنگ ساختمان امولسیون اکریلیک در برابر تغییرات آب و هوایی مقاومت بسیار بالایی دارد و سطح یک دست و با دوامی به جا می گذارد.
رنگ طرح گچ
یک امولسیون با پایه رنگی آب است. اما قابلیت محافظت از سطح در رنگ گچی بیشتر از سایر امولسیون های رنگی است.
رنگ های مورد استفاده در سطوح چوبی
در گذشته تنها روغن جلا (varnish ) برای چوب استفاده می شده است. اما امروزه ورژن های جدید تری از روغن جلا مانند “پلی یورتان و ملامین” موجود است که بافت چوب را بهتر نمایش می دهد.
دسته بندی سطوح رنگ شده از نظر درخشندگی
پس از خشک شدن رنگ های سطوح مختلف می توان میزان درخشنگی غشا رنگ را مشاهده کرد که توسط دستگاهی به نام درخشش سنج اندازه گیری می شود. این ویژگی به 4 گروه اصلی تقسیم بندی می شود:
سطح مات
سطوح مات کمترین درخشندگی را دارند. دستگاه درخشش سنج درخشندگی آن را زیر 5 درجه نشان می دهد.
سطح اطلسی
سطوح اطلسی درخشندگی ای ملایم و ابریشم مانند دارد. گاهی رنگ پوست تخم مرغی هم به آن گفته می شود. از رنگ مات ماندگاری بیشتری دارد و قابل شستشو نیز می باشد. دستگاه درخشش سنج اندازه ان را بین 6 تا 20 درجه نشان می دهد.
سطح نیمه براق
درخشش سطح نیمه براق از سطوح اطلسی بیشتر و سطح آن نسبتا براق بوده و بسیار با دوام است. این سطوح برای مناطق پر رفت و امد و مرطوب مناسب می باشد. درخشش سنج اندازه ان را بین 20 تا 70 نشان می دهد.
سطح براق
سطوحی که براق خوانده می شوند دارای درخششی عالی و با بیشترین دوام و کاملا قابل شستشو است.
منبع: theconstructor , acivilengineer
تحریریه کلینیک ساختمان بیلدینگ پلاس
“برداشت از مطالب با ذکر منبع و لینک سایت بیلدینگ پلاس کاری حرفه ای و اخلاقی است”
نظرات کاربران
Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 151
Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 160
Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 162
Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 171
Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 177
Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 179
Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 181
Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 183