نصب و راه اندازی چیلر تراکمی
Warning: Parameter 2 to __search_by_title_only() expected to be a reference, value given in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 286
به منظور ایجاد دمای مطلوب در داخل ساختمان ها در فصول گرم سال از سیستم ها و تجهیزات سرمایشی استفاده می گردد. تجهیزات سرمایشی شامل تجهیزات سرمایش مستقیم و یا سیستم های حرارت مرکزی هستند. کلیه تجهیزات و سیستم های سرمایشی با ایجاد برودت مورد نیاز جهت جبران تلفات برودتی جداره های ساختمان در فصول گرم، دمای داخل فضاهای ساختمان را در شرایط مناسب نگه می دارند یکی از اجزای اصلی سیستم های سرمایش مرکزی چیلر می باشد که نصب و راه اندازی چیلر تراکمی نیاز به تخصص و تجربه است. چیلر دستگاهی است که توسط سیکل تبرید جذبی و یا سیکل تبرید تراکمی ، حرارت را از سیال حامل جذب می نماید. سیال خنک شده در یک سیکل بسته جریان دارد و توسط مبدل های حرارتی مختلف، قادر است حرارت فضاهای مورد نظر جهت خنک سازی را جذب نماید. چیلر تراکمی رایج ترین نوع چیلر مورد استفاده می باشد. این مقاله به بررسی کارکرد و نکات راه اندازی و نصب چیلر می پردازد.
چیلر تراکمی چیست
چیلر تراکمی با استفاده از چرخش سیال مبرد در داخل سیستم، حرارت را از محیط جذب می نماید، بنابراین این عملکرد، کمک به سرد شدن محیط مورد نظر می کند. همان گونه که از نام چیلرهای تراکمی می توان برشمرد. این تراکم توسط کمپرسور ، با ایجاد اختلاف فشار در دو سمت جریان سیال حاصل می شود. سپس حرارت جذب شده به مبرد در مکانی دیگر از مبرد حذف می شود. هر سیکل تراکمی دارای چهار بخش اصلی می باشد، که عبارتند از؛ کمپرسور، کندانسور چیلر ، شیر انبساط حرارتی و اواپراتور چیلر . همچنین برج خنک کننده از تجهیزات جانبی لازم برای خنک کردن آب خروجی کندانسور است. پس از طراحی چیلر تراکمی و انتخاب محل قرارگیری هر جز در چرخه تبرید، فرآیند نصب و راه اندازی چیلر تراکمی بسیار حائز اهمیت می باشد. در این بخش، موارد بسیار مهم و کلیدی جهت راه اندازی چیلر تراکمی آورده شده است.
نصب چیلر تراکمی
قبل از نصب و راه اندازی چیلر تراکمی، مواردی نظیر فونداسیون نصب چیلر ، فونداسیون نصب برج خنک کن ، اجرای لوله کشی مدار اواپراتور چیلر و کندانسور چیلر ، نصب پمپ اواپراتور چیلر و کندانسور ، مدار اینترلاک ، نصب تهویه و هواکش در محل راه اندازی چیلر تراکمی در موتور خانه ، نقشه برق چیلر ، مطلوبیت نور و روشنایی موتورخانه و ولتاژ برق ورودی به موتورخانه چیلر و در نهایت اندازه کابل تغذیه چیلر باید کنترل شوند که در زیر به برخی از مهمترین آنها به اختصار اشاره می شود.
فونداسیون چیلر تراکمی
فونداسیون نصب چیلر تراکمی باید محکم و مستحکم باشد. ترجیحا به دلیل وجود تجهیزات و دستگاه های الکتریکی حساس، مناسب است تا چیلر ها در فضای بسته و یا موتور خانه نصب شوند. البته در صورت نصب چیلر در فضای باز به دلیل محدودیت فضایی، باید قبل از طراحی و ساخت چیلر در این زمینه با مهندسین ساخت مشورت کرده تا کلیه پیش بینی های لازم جهت نصب چیلر در فضای باز انجام پذیرد. تا حد امکان از نصب چیلر آبی در طبقات پایین یا زیر زمین و یا طبقات پرهیز شود. در صورت نصب و راه اندازی چیلر تراکمی در طبقات پایین، باید فونداسیون بتنی و ترجیحا مسلح باشد. فونداسیون باید کاملا تراز بوده و شاسی دستگاه به فونداسیون پیچ شود تا در هنگام زلزله دستگاه از جای خود حرکت نکند. اگر چیلر در طبقات میانی راه اندازی شود، باید کف طبقات به میزان کافی مقاوم گردد تا بتواند وزن اعمالی را تحمل کند. بدین منظور می توان با افزودن سازه کمکی (تیرهای فولادی یا پایه های بتن مسلح) جهت انتقال وزن دستگاه به نزدیک ترین ستون اصلی استفاده کرد. جهت راه اندازی چیلر تراکمی در طبقات فوقانی، محلی که ارتعاشات به زمین منتقل نمی شود باید بر روی بدنه چیلر، دستگاه لرزه گیر نصب شود. این مهم در ارتباط با چیلر هایی که سر و صدای زیادی را منتقل می کنند نظیر چیلر رفت و برگشتی دارای اهمیت بسزایی است. زیرا باید مباحث انتقال ارتعاشات ایجاد شده هم در آنها مورد توجه قرار گیرد.
در صورت نصب چیلر آب خنک ، اجرای فونداسیون و استقرار برج خنک کن باید مطابق با نقشه شرکت سازنده انجام گیرد. معمولا محل نصب برج خنک کن بر روی پشت بام ساختمان و به دور از خطوط فشار قوی برق در نظر گرفته می شود. بنابراین باید دقت لازم در ارتباط با فونداسیون بتنی یا سازه فلزی در محل نصب انجام پذیرد. برج خنک کن باید در جایی نصب شود تا در اثر وزش باد هوای خروجی از آن به داخل برج مکش نشود و همچنین از دود خروجی بویلر ها و گرد و غبار نیز به دور باشد. در صورت نیاز به استفاده از چند برج خنک کن، باید فضای کافی در بین برج ها لحاظ گردد. در صورت راه اندازی برج خنک کن در کنار دیوار بلند، باید حداقل فاصله از دیوار را در نظر گرفت تا اختلالی در کارکرد برج بوجود نیاید. در صورت بارش برف و باران، حداقل ارتفاع نصب برج خنک کن از سطح پشت بام یا زمین بر اساس استاندارد باید برایر 500 میلیمتر باشد و از طرفی باید از ریزش برف و باران به داخل دستگاه پرهیز کرد.
در ارتباط با مقوله تعمیرات و بازدید از چیلر آب خنک ، باید فضای کافی در اطراف محل نصب چیلر تعبیه شود. این مکان باید به گونه ای باشد تا دسترسی راحت به تابلو برق، اواپراتور چیلر ، کندانسور چیلر و کمپرسور ها امکان پذیر باشد. در ارتباط با تعویض لوله های اواپراتور چیلر و کندانسور جهت دسترسی و فضای مناسب ، باید به میزان حداقل اندازه طول اواپراتور در یک سمت چیلر مانعی وجود نداشته باشد.
لوله کشی چیلر
اجرا و لوله کشی چیلر تراکمی باید اصولی باشد و مطابق با روش های مهندسی شده انجام شود. در ادامه به مهمترین نکات در زمینه اجرای لوله کشی چیلر پرداخته می شود:
- لوله کشی مدار اواپراتور و کندانسور چیلر باید مطابق با استاندارد های موجود باشد. از آنجایی که چیلر ها دستگاه هایی گران قیمت می باشند، در نتیجه لوله کشی کلیه قسمت های مختلف چیلر باید بر اساس استاندارد، نقشه های تایید شده و دستور العمل های شرکت سازنده باشد.
- پمپ های اواپراتور چیلر و کندانسور باید بر اساس استاندارد های رایج نصب و راه اندازی شود، زیرا نقش بسزایی را در بهبود راندمان چیلر ایفا می کنند. در لوله کشی پمپ ها در بخش مکش و رانش پمپ، فلنچ های پمپ نباید تحت تاثیر نیروی گشتاور حاصل از وزن لوله ها باشد. موتورخانه محل نصب و راه اندازی چیلر تراکمی باید دارای هواکش و سیستم تهویه باشد. نقشه برق دستگاه از شرکت سازنده تحویل گرفته شود. نور و روشنایی موتورخانه مطلوب و مناسب باشد. ولتاژ برق ورودی به موتورخانه چیلر در محدوده مطلوب و مناسب انتخاب شود. اندازه کابل تغذیه چیلر باید مناسب انتخاب شود.
- در اجرای لوله کشی رانش و مکش پمپها، لوله ها باید به نحوی نصب شوند که فلنجهای پمپ تحت تاثیر نیروی گشتاور حاصل از وزن لوله ها با تنش حرارتی قرار نگیرند. اتصال لوله های مکش و رانش پمپها باید با لرزه گیر و اتصالات انبساطی انجام شود. فلنجها باید تراز و در یک راستا نصب شوند.
- در صورت نصب دو (یا چند) پمپ موازی در یک سیستم، نصب شیر یک طرفه در لوله رانش برای هر پمپ ضروری است.
- اجرای صحیح لوله کشی مدار اواپراتور چیلر نقش بسیار مهمی در کارکرد آن دارد و در صورتی که پمپ اواپراتور در فاصله بین کلکتور برگشت آب از ساختمان و اواپراتور دستگاه قرار گیرد، عملاٌ از ورود ذرات و رسوبات معلق در شبکه لوله کشی به اواپراتور جلوگیری به عمل خواهد آمد.
- لوله کشی مدارات اواپراتور و کندانسور چیلرهای تراکمی نیز باید مطابق استاندارد و مقررات نصب تاسیسات مکانیکی انجام شود و در این خصوص رعایت دستورالعمل ها و توصیه های شرکت سازنده دستگاه در کارکرد چیلر نقش بسیار مهمی خواهد داشت. درصورت نیاز، اتصال لوله های رفت و برگشت به چیلر باید با قطعه انعطاف پذیر (لرزه گیر) انجام شود.
پس از پایان عملیات لوله کشی موتورخانه حتماٌ دماسنج مناسب تهیه و در ارتفاع مناسب برای رویت دمای آب ورودی و خروجی اواپراتور و برج خنک کن نصب شود. - لوله کشی مدار آب بین کندانسور و برج خنک کن باید مطابق استانداردهای رایج اجرا شود و اتصالات دنده ای و جوشی مورد استفاده در لوله کشی باید از نوع استاندارد و مرغوب انتخاب و به کار برده شوند.
- لوله کشی برجهای خنک کن که به صورت موازی در کنار هم قرار گرفته اند و دارای چند ورودی می باشند باید به نحوی انجام شود که آب ورودی بطور مساوی و متعادل وارد هریک از برجها شده و در صورت نیاز جهت کنترل دبی، شیرفلکه در مسیر آب ورودی تهیه و نصب شود تا بتوان جریان آب ورودی تهیه و نصب شود تا بتوان جریان آب به برجها را کنترل و تنظیم نمود.
راه اندازی چیلر تراکمی
کار کردن با سیستم های برودتی همیشه نیاز به تخصص دارد. سیستم های برودتی حساسیت بالایی در اجرا و راه اندازی دارد و توصیه می شود که سرویس و راه اندازی چیلر و نصب آن به افراد متخصص سپرده شود. همانند تمامی مراحل طراحی و نصب، مرحله اجرا هم دارای نکات بسیاری است که در ادامه به مهمترین این نکات پرداخته شده است.
- قبل از راه اندازی چیلر تراکمی به کار انداختن کمپرسورها از گرم شدن روغن کارتل کمپرسورها که ۲۴ ساعت قبل هیترهای آنها در مدار قرار گرفته اند اطمینان حاصل نمایید. بهترین راه برای تشخیص این مهم لمس کارتل کمپرسور با دست می باشد.
- حداقل ۱۵ دقیقه قبل از راه اندازی چیلر تراکمی ، برج خنک کن و پمپهای آن را به کار اندازید تا آب خنک در کندانسور چیلر گردش کند. جهت چرخش بادزن برج خنک کن را کنترل نمایید که بطور صحیح باشد. در برج های خنک کننده فایبرگلاس (FRP) هوا باید از قسمت بالای برج خنک کن به بیرون پرتاب گردد.
- پمپ های مدار آب اواپراتور چیلر را نیز راه اندازی و عملکرد فلوسوئیچ در قسمت خروجی آب از اواپراتور را کنترل کنید. در این مرحله شیرفلکه های سیستم تابستانی را در وضعیت باز قرار داده و اجازه دهید آب در دستگاههای تهویه مطبوع ساختمان مانند هواسازه ها و فن کویلها به گردش درآید و از نقاط پیش بینی شده روی کویلهای هواساز و فن کویلها هوای درون سیستم را تخلیه کنید.
- مدار اینترلاک شامل پمپهای اواپراتور، پمپ های برج خنک کننده و بادبزن برج خنک کننده را در مدار فرمان چیلر برقرار کنید بطوری که با توقف هریک از دستگاههای فوق چیلر باید خاموش شود.
- دمای تنظیم شده ترموستات و آنتی فریز چیلر را به دقت بازدید کنید که در دمای مورد نظر تنظیم شده باشد (لاک پلمپ کارخانه سازنده سالم باشد).
- اتصالات برق ورودی به تابلوی برق چیلر را به دقت کنترل کنید که محکم و بطور اصولی در جای خود قرار گرفته باشند.
- جریان برق ۳ فاز را در تابلوی برق چیلر برقرار نموده و ولتاژ برق را کنترل کنید که نوسانات آن در حد مجاز باشد.
- پس از اطمینان از وجود جریان سه فاز برق در تابلوی موتورخانه، چیلر را با حضور ناظر فنی شرکت سازنده و رعایت دستور العمل های کارخانه سازنده به کار اندازید.
- بلافاصله پس از راه اندازی چیلر تراکمی جریان مصرفی هریک از کمپرسورها را به دقت اندازه گیری نمایید. در صورت مشاهده شرایط غیرعادی، کمپرسور را خاموش و نسبت به رفع نقض آن اقدام کنید.
- بعد از راه اندازی چیلر تراکمی وضعیت شارژ گاز مدار مبرد را از طریق رویت سایت گلاس مدار مایع کنترل کنید . در صورت نیاز، مطابق دستورالعمل شرکت سازنده چیلر دستگاه را شارژ گاز نمایید.
- سطح روغن کارتل کمپرسورها را ضمن کار دستگاه به دقت زیر نظر داشته باشید.
- نیم ساعت پس از راه اندازی چیلر تراکمی فشار رانش، فشار روغن و فشار مکش کمپرسورها را کنترل کنید که در محدوده مجاز مطابق مقادیر جدول شرکت سازنده باشند. شرکت های تولید کننده چیلر با توجه به نوع مبردی که در دستگاه شارژ شده است محدوده مجاز فشارهای عملیاتی دستگاه را در دفترچه های راهنمای نصب و راه اندازی قید می کنند.
- یکی از مهمترین وظایف اپراتورهای چیلرهای تراکمی ثبت مقادیر فشار رانش و مکش و روغن کمپرسورها، همچنین دمای آب ورودی و خروجی اواپراتور و کندانسور و آمپر مصرفی کمپرسورها بطور مداوم روی یک فرم می باشد تا همواره عملکرد دستگاه هنگام کار تحت پایش قرار گیرد.
برداشت و ترجمه از johnsoncontrols , ref-wiki
تحریریه کلینیک ساختمان بیلدینگ پلاس
“برداشت از مطالب با ذکر منبع و لینک سایت بیلدینگ پلاس کاری حرفه ای و اخلاقی است”
نظرات کاربران
Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 151
Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 160
Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 162
Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 171
Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 177
Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 179
Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 181
Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 183