دیوار سبز خانگی با پوشش گیاهی عمودی
اگر تمایل دارید که در خانه تان یک فضای سبز داشته باشید اما حیاط یا خانه شما بیش از اندازه کوچک و نقلی است ناراحت و نا امید نباشید، می توانید با نصب یک دیوار پوشیده از گیاهان سبز ، فضای سبز را به خانه بیاورید. دیوار های سبز روز به روز در بین مردم محبوب تر می شوند. به خصوص در مناطقی که بافت شهری متمرکز و فشرده ای دارند و محدودیت فضا وجود دارد. به دلیل مزایای زیبا شناختی و محیطی که این نوع دیوار های با پوشش گیاهی دارند، در حال تبدیل شدن به یک ایده رایج برای طراحی یک فضای خاص و اختصاصی هستند.
اما دقیقا دیوار سبز چیست؟ در این مقاله سعی کردیم مطالبی را که مورد نیاز شما هست گرداوری کرده در اختیارتان قرار دهیم.
دیوار سبز چیست
در بعضی از ساختمانها، گیاهان کوهنوردی بر روی کل دیوار به صورت کامل کشیده شده اند. گیاهان در پایه دیوار ریشه می زنند و نمای سبز را ایجاد می کنند. امروزه انواع مختلفی از کاربری ساختمان های شهری، از خانه ها گرفته تا ساختمان های اداری مرتفع و … ، دیوار سبز را نصب کرده اند. آیا می دانید تمدنهای باستان از نمای سبز در مناطق شهری استفاده می کردند؟ نمونه آن باغهای معلق بابل (حدود 600 قبل از میلاد) است که جزو هفت شگفتی جهان باستان به حساب می آیند.
دیوارهای سبز به نام دیوارهای زنده نیز معروف هستند شما می توانید از آن ها در فضاهای داخلی و خارجی استفاده کنید. این دیوارهای پوشیده از گیاهان سبز در مکان های تجاری، صنعتی، آموزشی، اداری و مسکونی قابل استفاده هستند.
گرین وال چندین مزیت دارد اولین مزیت آن کاهش سر و صدا در فضای داخلی ساختمان و استفاده از گیاهان به عنوان عایق صوتی بر روی دیوار های ساختمان می باشد. مطالعات نشان داده است افرادی که در محیط های پوشیده از گیاه فعالیت می کنند شادتر ، سالم تر، خلاق تر و آرامتر هستند. گیاهانی که دیوار سبز را پوشانده اند اکسیژن و رطوبت تازه ای به محیط می دهند و با از بین بردن سموم به تمیز کردن هوا کمک می کنند.
به طور کلی دیوارهای عمودی پوشیده از گیاه نوع جدیدی از پرورش گیاهان است. گیاهانی که روی نمای سبز رشد می کنند در پایه دیوار ریشه می زنند اما گیاهانی که بر روی دیوار سبز رشد می کنند مستقیما بر روی دیوار کاشته می شوند.
امان نصب گیاهان به صورت عمودی بر روی یک دیوار ساختمان و هر فضای آزادی که مد نظرتان هست وجود دارد و فضایی سر سبز را برای شما به ارمغان آورد. دیوار سبز برای رشد و محافظت از گیاهان به خاک و مواد معدنی نیاز دارد و از آن ها استفاده می کند. سیستم دیوار پوشیده از گیاه متشکل از یک سیستم آبیاری و استراکچر عمودی بوده که محیطی مناسب برای رشد گیاه فراهم می کنند. معمولا دیوار های سبز در قسمت بیرونی ساختمان ها نصب می شوند اما در صورت وجود نور کافی در داخل خانه امکان رشد برای گیاهان فراهم است و در صورتی که نور کافی در اتاق وجود نداشته باشد می توانید چراغ های یو وی تهیه کنید تا نوری که برای گیاهان لازم هست مهیا شود.
گونه های مختلفی از گیاهان که می توانند در دیوار سبز برویند و رشد کنند شامل موارد زیر می باشند:
- گیاهان گلدار
- سبزیجات
- بوته ها و گیاهان چند ساله
انواع سیستم برای نماهای سبز
دیوارهای سبز به سه دسته اصلی تقسیم می شوند:
سیستم نمای سبز پنلی
دیوارهای پنلی پوشیده از گیاه از پنل های دیواری با گیاهان از پیش کاشته شده استفاده می کنند. پنل ها با استفاده از یک ساختار از قبل تعیین شده به طور مستقیم بر روی دیوار ساختمان نصب می شوند.
دیوار سبز با سیستم نمدی
سیستم نمدی در نمای سبز برای رشد گیاهان از شبکه ها یا سلول های نمدی استفاده می کند به صورتی که شما باید گیاهان را داخل آن قرار دهید. لوله های پلاستیکی آب از طریق دیوار عبور می کند و نمد را مرطوب نگه می دارند تا گیاهان بتوانند رشد کنند.
گیاهان نصب شده بر روی توری
در یک سیستم سبز توری ، گیاهان در درون تورهایی که بر روی دیوار نصب شده است رشد می کنند. یک داربست توری ساختاری از میله های چوبی یا فلزی است که برای حمایت از گیاهان بالا رونده طراحی شده است این سیستم شبیه یک نمای سبز است ، با این تفاوت که گیاهان ریشه در گلدان دارند و در زمین نیستند.
مزایای دیوار سبز
گرین وال ها فواید زیادی دارند. ازاین جمله می توان به بهبود کیفیت هوای اطراف بوسیله فتوسنتز ، اثرات روانشناختی،کاهش مصرف انرژی در سیستم تهویه،زیبا سازی فضای داخلی و محوطه با پوشش گیاهی عمودی، کاهش مصرف آب برای آبیاری گیاهان نام برد. در ادامه هر یک از این مزایا را بررسی می کنیم.
بهبود کیفیت هوای محیط توسط گیاهان
اول از همه ، آنها مانند همه گیاهان به تمیز کردن هوایی که تنفس می کنیم کمک می کنند. گیاهان عمل فتوسنتز را انجام می دهند. این بدان معناست که آنها از نور خورشید ، آب و دی اکسید کربن برای تولید اکسیژن و قند مورد نیاز خودشان استفاده می کنند.
این فرآیند، دی اکسید کربن مضر را از هوا خارج کرده و اکسیژن مورد نیاز برای تنفس را آزاد می کند و باعث می شود که عمل تنفس بهتر انجام گردد. گیاهان همچنین این توانایی را دارند که با جذب آلاینده ها و مواد شیمیایی سمی، هوا را تمیز کنند آن ها این کار را از طریق سوراخ میکروسکوپی در برگ های خود به نام روزنه انجام می دهند. میکروارگانیسم ها (موجودات زنده بسیار کوچک) که در داخل گیاهان زندگی می کنند نیز می توانند به تمیز کردن هوا کمک کنند آنها این کار را با تجزیه مواد شیمیایی سمی و رها کردن آنها به جو به شکلی که مضر نباشد انجام می دهند.
اثرات روانشناختی گیاهان
دیوارهای پوشیده از گیاه همچنین می توانند مزایای روانشناختی داشته باشند طبق نظرات انجمن روانشناسی آمریکا، مطالعات نشان می دهد افرادی که مرتباً طبیعت را می بینند یا از پنجره مدرسه یا محل کار خود منظره ای از درختان را نظاره می کنند، احساس خوشبختی می کنند و انرژی بیشتری دارند مردم تمایل دارند به ساختمان هایی نگاه کنند که از عناصر طبیعی ساخته شده اند تا فقط ترکیبی از آجر و بتن باشند.
کاهش مصرف انرژی در سیستم تهویه
همچنین دیوارهای زنده می توانند در هزینه مصرف انرژی صرفه جویی کنند برای مثال در صورت داشتن دیوار سبز هزینه های مصرف انرژی سیستم تهویه مطبوع ساختمان کمتر می گردد چراکه عملیات تهویه هوا به انرژی زیادی نیاز دارد. بنابراین دیوارهای پوشانده شده با گیاهان موجب صرفه جویی در مصرف انرژی و هزینه جای ساختمان می شوند.
اگر پوشش گیاهی بر روی سطوح خارجی دیوار نصب شود این پوشش مانند یک عایق حرارتی عمل می کند. زمانی که نور خورشید به دیوار می تابد گیاهان مانع برخورد نور با دیوار می شوند و از نفوذ گرما به داخل ساختمان جلوگیری می کنند، بنابراین استفاده از دیوار سبز در واقع می تواند درجه حرارت داخلی فضا را تا حدودی کاهش دهد البته در یک محیط آلوده شهری در صورت نصب گیاهان در داخل فضا منجر به کاهش دی اکسید کربن و آلاینده ها در هوا می گردد.
زیبا سازی فضای داخلی و محوطه با پوشش گیاهی عمودی
نصب دیوارهای سبز در دکوراسیون داخل و خارج منزل فواید زیادی دارد بزرگترین و مهم ترین فایده این دیوار ها این است که بسیار زیبا و منحصر به فرد و خیر کننده اند و در مرکز توجه افراد قرار می گیرند. در صورتی که شما یک دیوار آزاد در اختیار داشته باشید می توانید گیاهان سبز را بر روی آن نصب کنید.
نکته قابل توجه این است که تکنولوژی پوشش گیاهان بر روی دیوار این امکان را برای شما فراهم می آورد که حتی در محدودترین و محکم ترین دیوارها بتوانید گیاهان را پرورش دهید. در صورتی که شما فضای کوچک و محدودی داشته باشید امکان اینکه یک باغ پر از گونه های گیاهی و گل داشته باشید وجود دارد. همچنین کوچک یا بزرگ بودن دیوار به انتخاب شما بستگی دارد دیوارهای زنده قابل توسعه هستند و بعدها می توانید آن را توسعه دهید.
کاهش مصرف آب برای آبیاری گیاهان
دیوارهای پوشیده از گیاه به دلیل سیستم آبیاری که از آن استفاده می کنند از لحاظ مصرف آب بسیار بهینه هستند به این ترتیب که آب به همراه املاح معدنی بر روی دیوار عمودی برای آبیاری گیاهان جریان می یابد تا جایی که به قسمت پایین دیوار می رسد در آنجا وارد کانال زهکشی می شود. آب پس از ورود به کانال دوباره به بالای دیوار پمپاژ می گردد و چرخش آب بر روی دیوار دوباه انجام می شود. برخی از دیوار های پوشیده از گیاه از سیستم آبیاری قطره ای استفاده می کنند که باعث صرفه جویی در مصرف آب می گردد.
اثر جزیره ای بافت شهری
وقتی بافت یک شهر متراکم می شود روی گرمای شهر نیز تاثیر می گذارد این به دلیل روندی به نام اثر گرمای جزیره ای است. ساختمان های جدید باعث شلوغی یک منطقه کوچک می شوند، بتن موجود در این ساختمان ها می تواند گرمای زیادی را ذخیره کند. این گرما با گذشت زمان آزاد می شود دانشمندان پیش بینی می کنند که بین سالهای 2051 تا 2080 ، بسیاری از شهرهای کانادا به طور میانگین سالانه حداقل چهار بار، روزهایی با درجه حرارت بالاتر از 30 درجه سانتیگراد راشاهد باشند این امر به دلیل گرم شدن کره زمین و اثر جزیره ای شهر ها است دیوارهای سبز می توانند به مقابله با این مسئله کمک کنند دیوار های سبز می توانند از طریق تبخیر و تعرق به کاهش دمای هوای اطراف کمک کنند.
تبخیر و تعرق ترکیبی از دو فرآیند مختلف است: تبخیر تبدیل آب مایع به بخار آب است، تبخیر آب از سطح برگهای گیاهان انرژی لازم را از محیط اطراف می گیرد و از آنجا که گرما نوعی انرژی است، انرژی گرما در اطراف نمای سبز کاهش می یابد در نتیجه دمای هوا پایین می رود. تعرق در اصل چگونگی تنفس گیاهان است آب مایع از طریق گیاه عبور می کند از آنجا که آب از طریق روزنه در برگهای گیاهان خارج می شود، به بخار آب تبدیل می گردد. تعرق از همان اصول تبخیر استفاده می کند که تبدیل آب مایع به بخار آب، گرما را از محیط اطراف دور می کند.
معایب دیوار سبز
دیوارهای پوشیده از گیاه نیاز به نگهداری منظم دارند، به طور متوسط آنها 50 گونه گیاهی را در هر متر مربع جای می دهند. حفظ دیوارهای سبزی که حاوی خاک هستند با چالشهای دیگری همراه است بزرگترین چالش، نگه داشتن خاک در دیوار است که با رشد گیاهان ، خاک از بین می رود. گیاهان نیز به دلیل بزرگتر شدن روی دیوار قرار نمی گیرند ،در صورتیکه گیاهان بر روی دیوارهای داخلی قرار بگیرند، زهکشی نیز می تواند یک مساله دیگر باشد. اگر سیستم های مناسب به کار گرفته نشوند، ممکن است گیاهان آب زیادی دریافت کنند آب بیش از حد می تواند به آبگرفتگی منجر شود یا باعث پوسیدگی ریشه گیاهان شود. ریشه های پوسیده می توانند یک گیاه را از بین ببرند.
اگر سیستم آبیاری به درستی نصب نشود، آب می تواند باعث آسیب به خود دیواره شود. نصب دیوار سبز نیز گران است این امر آنها را به کالای لوکس تبدیل می کند. با این حال ، بسیاری از کارشناسان معتقدند مزایایی که دیوارهای پوشیده از گیاهان دارند نسبت به هزینه اولیه و معایب آنها، بسیار ارزشمند تر است. با شهرنشینی در جهان ، ما باید به فکر روشهای جدیدی برای آوردن طبیعت به شهرها باشیم. یکی از راه های بهره گیری از گیاهان در بافت شهری استفاده از دیوار های زنده است. گیاهان در شهر ها به مردم کمک می کنند تا با طبیعت ارتباط برقرار نموده و از مزایای آن بهره مند شوند.
از نظر عمر، گیاهان مورد استفاده در نمای سبز هر شش ماه یکبار نیاز به تعویض دارند شما می توانید با تغییر فصل آن ها را برای گیاهان فصلی آماده کنید.
هزینه اجرای پوشش گیاهی بر دیوار
قیمت دیوار سبز بستگی مساحت فضای موجود و سفارش گیاهان مورد نظر و موقعیت دیواری که بر روی آن نصب می شوند دارد. پس از نصب سیستم پنل اولیه، هزینه هر پنل در تابستان بسته به گیاهان استفاده شده و پیچیدگی طرح متغیر است. پانل های زمستانی به دلیل هزینه گیاهان از پنل های تابستانی گران تر هستند. زیرا در زمستان برای پنل های زمستانی از گیاهان چند ساله استفاده می شود که گران تر از پنل هایی هستند که در تابستان به کار برده می شوند.
در حالی که دیوارهای زنده در فصل تابستان به طور معمول با گیاهان یکساله کاشته می شوند، از جمله بگونیا، لانتانا ، آنجلونیا و گیاه وینکا ، صفحات زمستانی با گیاهان چند ساله سر سخت تر کاشته می شوند. این گیاهان چند ساله ، از چمن موندو گرفته تا گل مینا مستلزم هزینه بیشتری هستند.
برای مشاهده هزینه طراحی و اجرای دیوار سبز و همچنین برای خرید تجهیزات دیوار سبز به بخش محصولات مراجعه نمایید.
نگهداری و آبیاری دیوار سبز
هر پنل دیواری پوشیده از گیاه، مجهز به سیستم آبیاری قطره ای است که از بالای تابلو به سمت پایین در جریان است، و دارای یک “میلیون قطره چکان ” می باشد. بنابراین هر گیاه مقدار زیادی آب دریافت می کند شیلنگهای آبیاری کوچک در امتداد پنل ها تعبیه می شوند و با پوششی مخصوص از دید پنهان می مانند. اگر در نزدیکی دیوار شیر آب در دسترس باشد سیستم آبیاری را می توان به آن وصل نمود و توسط یک تایمر، عملیات آبرسانی را به طور منظم انجام داد. بهتر است پوشش گیاهی دیوار های زنده در طول روز به طور مرتب آبیاری شوند.
گیاهان پوشاننده دیوار مانند هر گیاه دیگری نیاز به مراقبت و نگهداری مکرر دارند. بر روی دیوار زنده هیچگونه علف هرزی امکان رویش ندارد زیرا پوشش های گیاهی بسیار محکم دسته بندی می شوند و کنار هم رشد می کنند بنابراین امکان رشد علف هرز وجود ندارد.
اما لازم است شخصی که مسئولیت نگهداری از دیوار سبز را بر عهده می گیرد برای سالم و پر طراوت ماندن گیاهان هر دو هفته یکبار کود دهی و هرس را انجام دهد.
در سالهای اخیر سیستم های کاشت بدون خاک یا هیدروپونیک توسعه یافته اند برای آشنایی با این سیستم ها، مقاله ” دیوار سبز هیدروپونیک با سیستم آبیاری مدرن ” را مطالعه نمایید.
خلاقیت در طراحی نمای سبز
برخی از طراحان در طراحی دیوار های سبز خلاقیت به خرج داده و طیف گسترده ای از نماهای پوشیده از گیاهان را ایجاد می نمایند. به یک دیوار که پوشیده از گیاهان خوراکی است فکر کنید، استفاده از سبزیجات معطر و خوردنی مانند کاهو، گوجه و گیلاس آبدار که علاوه بر پوشش گیاهی افراد می توانند از محصولات آنها تناول کنند و هزاران ایده و طرح دیگر را می توان بر روی پوشش گیاهی دیوار اجرا نمود به طور مثال یک دیوار با طرح سنتی و زیبا که بازدید کنندگان می توانند با آن عکس بگیرند. در محیط های اداری می توان آرم یا لوگوی شرکت ها با پوشش گیاهی روی دیوار ایجاد نمود که باعث تبلیغات شرکت می شود.
برای انتخاب گیاه مناسب می توانید مقاله “انتخاب گیاه مناسب برای دیوار سبز ” را مطالعه نمایید.
دیوار های سبز لازم نیست که به صورت دائم و ثابت باشند آن ها می توانند موقتی در مکانی نصب شوند. اگر در حال تغییر نام شرکت یا تغییر نام لوگوی خود هستید و از دیوار سبز برای تبلیغات و بازار یابی استفاده کردید جای هیچ گونه نگرانی نیست زیرا تقریبا 6 ماه زمان می برد تا طرح مورد نظر طراحی و آماده شود طرح قبلی پوشش گیاهی از بین می رود و می توان طرح جدید را ایجاد نمود. یرای ایجاد دیوار سبز از قبل بهتر است که برنامه ریزی کنید زیرا در بازه ی زمانی یک ماه ایجاد دیوار امکان پذیر نمی باشد. برای ایجاد یک کار خوب و با کیفیت بین 5 الی 6 ماه زمان لازم است.
پرورش دهندگان، نوعی از گیاهان خاص را در زمان معینی از سال و در مقادیر مشخصی پرورش می دهند. تعداد نامحدودی از گیاهان در بازار وجود ندارند. بیشتر سازندگان دیوار سبز قبلاً گیاهان را برای تابستان سفارش داده اند و در بهمن آنها را خواهند کاشت.
برای نصب اجزای سیستم گرین وال توصیه می شود از پیمانکار ماهر استفاده کنید برای آشنایی می توانید مقاله ” نکاتی برای نصب دیوار سبز پوشیده از گیاه ” را مطالعه نمایید.
منبع : holman ، greenscape ، hipages
تحریریه کلینیک ساختمان بیلدینگ پلاس
“برداشت از مطالب با ذکر منبع و لینک سایت بیلدینگ پلاس کاری حرفه ای و اخلاقی است”
نظرات کاربران