معرفی کامل انواع دوربین مدار بسته
Warning: Parameter 2 to __search_by_title_only() expected to be a reference, value given in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 286
دوربین مدار بسته یکی از اجزای اصلی در ساختمان ها و سیستم های نظارتی و حفاظتی شده است که باعث کاهش هزینه های نیروی انسانی و خطا های نیروی انسانی می شود.
در این مقاله برای خرید دوربین مدار بسته و همچنین انتخاب مناسب دوربین مدار بسته مطابق با کاربری و نیاز ، به مخاطب مشاوره ساده و در عین حال تخصصی ارائه می گردد که در پایان با تماشای یک ویدئو می توان با دوربین های مدار بسته بیشتر آشنا شد. این مقاله همچنین به لنز و سیستم های پیشرفته اتصال مانند POE نیز پرداخته است.
دوربین مدار بسته چیست
در سیستم دوربین های مدار بسته از یک یا چند دوربین ، تصاویر به مانیتور ( بخش کنترل ) یا سیستم ضبط فیلم ( VCR ) فرستاده می شود. ارسال داده از دوربین مدار بسته به سیستم مرکزی یا کنترلی می تواند به دو صورت سیمی یا بی سیم انجام گیرد. دوربین های مداربسته بیشتر مصارف امنیتی ، حفاظتی و نظارتی دارند. اولین دوربین های مدار بسته در دنیا برای ثبت تصاویر چگونگی کارکرد موشک ها توسط ناسا مورد استفاده قرار گرفت و بعد از آن در سال 1994 در شهر نیویورک به منظور کاهش تخلفات اجتماعی نصب گردید که به دلیل کیفیت پایین تصاویر کارآمدی چندانی نداشت. همراه با پیشرفت تکنولوژی ، کیفیت تصاویر دوربین های مدار بسته افزایش یافت که در نتیجه نقش بسزایی در افزایش امنیت سیستم های نظارتی ایفا کرد.
انواع دوربین مدار بسته
دوربین های مدار بسته با توجه به کیفیت تصویربرداری ( نوع لنز دوربین مدار بسته ) ، سرعت تصویر برداری (تعداد تصویر در دقیقه) و نوع ارتباط آنها با دستگاه مرکزی به دسته های مختلفی تقسیم می شوند که در ادامه به شرح هر یک از این انواع دسته بندی می پردازیم.
ارتباط دوربین مدار بسته با سرور
انتقال داده از دوربین به دستگاه مرکزی به دو صورت سیمی یا بی سیم ( دوربین مدار بسته wifi ) می تواند باشد که نوع سیمی بیشتر استفاده می شود زیرا مقرون به صرفه تر و ارزانتر می باشد.
ارتباط سیمی ( آنالوگ )
ارتباط سیمی آنالوگ ، تصویر را بصورت سیگنال های الکتریکی و توسط کابل های کواکسیال به دستگاه ضبط ( DVR ) می فرستد. برای ارتباط تا 40 متر از کابل های کواکسیال معمولی استفاده می شود اما هر چه فاصله دوربین مدار بسته با دستگاه مرکزی ضبط بیشتر شود ، کیفیت سیگنال نیز کاهش پیدا می کند. بنابراین برای فواصل بیشتر از 40 متر تا حدود 200 متر از کابل با کیفیت بیشتر مانند کابل RG59 استفاده می شود و همچنین برای فواصل بیشتر از 600 متر از کابل CAT5 استفاده می گردد.
ارتباط بی سیم ( wireless ) در دوربین های IP
دوربین های مدار بسته دیجیتال ، که به نام دوربین های IP شناخته می شوند ، سیگنال تصویر را توسط اِنکُدِر های مخصوص ، به پالس های صفر و یک دیجیتال تبدیل می کنند و این پالس ها تحت شبکه LAN به سرور فرستاده می شوند. بنابراین چون تصاویر و داده ها به صورت دیجیتال ، ضبط و ذخیره می شوند ، می توان به صورت اینترنتی و تحت وب نیز کنترل و نظارت گردند. سیستم های وایرلس در بیشتر مواقع انتقال داده بین دوربین و مانیتور یا DVR را در محدوده فرکانسی 2.4 گیگا هرتز انجام می دهند. برای اینکه تداخل فرکانسی در پردازش داده های ورودی به سیستم مرکزی اتفاق نیافتد ، از رنج های فرکانسی مختلف برای هر دوربین مدار بسته wifi استفاده می گردد. بنابراین در یک فضا می توان از چند دوربین مدار بسته فرکانسی برای پوشش بهتر نظارتی بهره برد. فرکانس دوربین های مدار بسته wifi از دیوارها و موانع عبور می کند اما ممکن استدر برخی مکان ها محدودیت هایی وجود داشته باشد. رنج ارسال داده در دوربین های مدار بسته بیسیم در حدود 60 متر می باشد.
دوربین مدار بسته تحت شبکه ( IP )
این دوربین های مدار بسته ، تصاویر را به صورت بسته های کد گزاری شده ( IP pocket ) و توسط شبکه LAN به دستگاه ضبط ( NVR ) می فرستند که مهمترین مزیت این دوربین ها قابلیت انعطاف پذیری آن ها است که امکان ارسال داده به هر جای دیگری از شبکه یا سرور دیگر را ایجاد می کنند.
انواع دوربین مدار بسته از لحاظ شکل و کارکرد
انواع دوربین مدار بسته از لحاظ شکل و کارکرد عبارتند از : دوربین دام ( dome ) ، دوربین مدار بسته بالت ، دوربین های روز / شب و دوربین مدار بسته گردان ( PTZ ) که در ادامه به شرح هر یک از انواع دوربین های مدار بسته ذکر شده می پردازیم.
دوربین مدار بسته دام ( dome )
دوربین مدار بسته دام یا سقفی در فضاهای داخلی ساختمان ها به صورت سقفی یا دیواری نصب می شود و شکل ظاهری این دوربین ها گنبدی شکل شیشه ای می باشد که درنتیجه کل فضای 360 درجه را می تواند تحت پوشش و نظارت قرار دهد. همچنین این نوع دوربین های مدار بسته سقفی در برابر ضربه و تخریب نیز مقاوم هستند و امنیت را تا حدودی تامین می کنند. از دیگر مزیت ها و ویژگی های این نوع دوربین ها ، قابلیت دید در شب با سنسور ها و لنز های مادون قرمز ( infrared ) است که امکان نصب در فضاهای کم نور و تاریک را فراهم کرده است. برخی ویژگی های این نوع دوربین عبارتند از :
- قابلیت نصب آسان
- پوشش 360 درجه
- مقاوم در برابر تخریب
- دید در شب ( infrared )
دوربین های بالت ( bullet )
پرکاربرد ترین دوربین های ساختمانی را می توان به دوربین مدار بسته بالت یا سیلندری اختصاص داد که بیشتر در فضاهای باز و بیرونی نصب می شوند و دارای کد حفاظتی 65 می باشند که در برابر پاشش آب باران و گرد و غبار مقاوم و محافظت شده هستند. یکی از اصلی ترین مزیت های دوربین بالت نسبت به دوربین های دیگر ، محدوده پوشش زیاد آن ها است که در فضاهای احتیاج به دید در دور دست نصب می شود. بنابراین نقطه قوت این دوربین ها در فضا هاییست که احتیاج به دید دوردست می باشد. همچنین قبلیت نصب دو لنز قابل زوم نیز در یک بدنه از این دوربین ها وجود دارد. این لنز ها می توانند دید در شب مادون قرمز ، لنز ثابت و لنز با قابلیت زوم ( variocal lense ) باشند.
- قابلیت نصب در فضاهای باز و بسته
- دارای کد حفاظتی IP65
- نصب لنز های متفاوت
- کیفیت تصویر بالا ( خوب )
دوربین روز/شب
این دوربین ها لنز با کارت تصویر بسیار با کیفیت دارند که در طول روز و در فضاهای باز یک تصویر رنگی و با کیفیت را ارائه می دهند. همچنین با استفاده از یک لنز مادون قرمز در زیر لنز با کیفیت اصلی ، قابلیت دید در شب و تصویر برداری با کیفیت بالا در شب را فراهم می کند. این دوربین ها از دوربین های مادون قرمز معمولی بهتر و مناسب تر می باشند.
- قابلیت تصویر برداری رنگی و سیاه سفید
- تصویر برداری با کیفیت در شب
- تنوع در سایز
دوربین مدار بسته گردان PTZ
این دوربین به دوربین مدار بسته گردان یا پی تی زد معروف است و قابلیت چرخش به راست و چپ و بالا و پایین را بصورت کنترل از راه دور دارد. همچنین لنز این دوربین ها قابلیت زوم را نیز دارد و امکان زوم به دور و نزدیک را فراهم می کند. این دوربین در موقعیت هایی استفاده می شود که نگهبان یا مسئول نظارت در حال انجام کار است.
- چرخش به راست-چپ و بالا-پایین
- قابلیت ردیابی هوشمند
- زوم دور و نزدیک با کیفیت
در ادامه به بیان مزایای هر یک از دوربین های دیجیتال و آنالوگ می پردازیم.
مزایای دوربین IP ( دیجیتال ) نسبت به دوربین آنالوگ
- کیفیت تصویر بهتر
برخلاف سال های قبل که دوربین ها وضوح تصویر مناسبی نداشتند ، امروزه با استفاده از لنز هایی با کیفیت بهتر ( افزایش پیکسل تصویر در محدوده مگا ) در دوربین های دیجیتالی امکان دسترسی به کیفیت بالاتر مهیا شده که در نتیجه ی آن امکان زوم روی تصویر و همچنین تشخیص چهره نیز فراهم شده است. - امکان متصل کردن با شبکه ( سیم کشی )
اگر از قبل شبکه LAN راه اندازی شده باشد ، دوربین های IP دیجیتالی می توانند به آن متصل شوند و بنابراین احتیاح به سیم کشی مجدد برای راهاندازی و نصب دوربین مدار بسته نیست. - کاهش نویز و ازبین رفتن اطلاعات
در سیستم آنالوگ مخصوصا هنگامی که دوربین چندصد متر از DVR دورتر باشد امکان نویز و از بین رفتن برخی اطلاعات به علت تویز های الکتریکی به وجود می آید که برای این مشکل نیاز به نصب نویزگیر و فیلتر های اعوجاجی دیگر است و این درحالی است که در سیستم های IP نگرانی درباره نویز و کیفیت تصویر وجود ندارد. - سیم کشی بهینه
دوربین های IP می توانند توسط کابل POE از خود شبکه تغذیه شوند. بنابراین نیاز به کایل منبع تغذیه به صورت مجزا ندارند. اما در سیستم دوربین های آنالوگ کابل های POE کاربردی ندارند و در این سیستم ها ، هر دوربین نیاز به یک کابل منبع تغذیه به صورت جداگانه دارد. - مدیریت آسان سیستم های دیجیتال
در سیستم IP مدیریت و کنترل سیستم ، آسان تر است. همچنین امکان کنترل ار راه دور نیز برای سیستم دوربین مدار بسته IP فراهم است که در نتیجه اشکالات و اختلالات سیستم با سرعت بیشتری شناسایی و رفع می شود زیرا می توان اتصال تک تک دوربین ها با شبکه را توسط سرور تحت وب یا اینترنت به صورت مجزا چک کرد. اما در دوربین های آنالوگ باید به تک تک دوربین ها سر زد و مانیتورینگ آنها را نیز بازدید کرد. - و بسیاری ویژگی های دیگر
دوربین های IP دیجیتالی هر روز در حال رشد و پیشرفت هستند و همواره ویژگی و امکانات جدیدی به آنها اضافه می شود. از دیگر مزیت های دوربین های مدار بسته IP تحلیل ویدیوها و امکان بار گزاری در وب بصورت همزمان برای کنترل و مانیتورینگ بهتر ، سیستم هشدار دهی اتوماتیک توسط ایمیل یا پیامک و امکان نصب NVR و ضبط تصاویر در هر دوربین به صورت مجزا می باشد.
مزیت سیستم آنالوگ نسبت به سیستم دوربین دیجیتال یا IP
- هزینه ی کمتر
سیستم دوربین آنالوگ اقتصادی تر است و امکان نظارت از راه دور نیز وجود دارد. - تنوع بیشتر در طراحی
دوربین های آنالوگ تنوع طراحی بیشتری مانند مدل های مخفی و دوربین های گردان PTZ دارند. بنابراین اگر در طراحی نیاز به دوربین خاصی باشد ، پیدا کردن یک دوربین آنالوگ آسان تر می باشد. - قابلیت تطبیق بالا
میکس کردن و هماهنگ کردن دوربین های مختلف از برند های مختلف هنگامی که سیستم شما آنالوگ است بسیار ساده تر است. همچنین اگر در سیستم تجهیزات نظارتی آنالوگ دیگری وجود دارد می توان به سیستم جدید متصل شوند.
در چه مواقعی از دوربین های آنالوگ قدیمی استفاده می شود ؟
با توجه به پیشرفت تکنولوژی و امکانات جدیدی که در دوربین های دیجیتالی مهیا شده است ، بسیاری بر این باورند که آنالوگ ها دیگر کارایی ندارند و استفاده نمی شوند اما امروزه تحت شرایطی هنوز سیستم ها و دوربین های مدار بسته آنالوگ مقرون به صرفه تر و قابل استفاده هستند که عبارتند از :
- سیستم های کوچک برای مغازه های کوچک
در سیستم ساده و مقرون به صرفه ای که شامل 4 دوربین می باشد و همچنین فاصله ی کمی با DVR دارند ، برای نظارت وحفاظت مغازه یا فروشگاه از دوربین آنالوگ استفاده می شود. - دوربین های دور و پراکنده که به شبکه وصل نیستند
هنگامی که چند دوربین در نقاط دور از هم و بدون دسترسی به شبکه ی LAN وجود داشته باشد ، برای صرف هزینه ی کمتر ، سیستم آنالوگ گزینه مناسبی است.
روش های ضبط تصاویر در سیستم های دوربین مدار بسته به نوع دوربین ( آنالوگ یا دیجیتال ) بستگی دارند که به DVR و NVR شناخته می شوند و در ادامه به شرح و معرفی این دو روش می پردازیم.
ضبط آنالوگ ( DVR )
ضبط کننده های آنالوگ از نوار های VHS ( دستگاه VCR ) برای ضبط تصاویر و فیلم های امنیتی استفاده می کنند که به صورت رنگی یا سیاه سفید می باشد. مدت زمان استفاده از یک نوار ذخیره کننده تصاویر آنالوگ ( VHS ) بستگی به تعداد دوربین ها و تعداد فریم ها در ثانیه دارد که از سوی کاربر انتخاب می شود. به طور مثال اگر عدد 30 فریم در ثانیه انتخاب شود ، نوار ضبط را تا 2 ساعت ساپورت می کند و اگر یک فریم در ثانیه اختصاص داده شود ، نوار VHS تا 40 روز کامل یا 960 ساعت می تواند تصاویر دوربین مدار بسته را ضبط کند.
این روش کاربردی ، مطمئن و با قیمت مناسب است.
دستگاه ضبط دیجیتال ( NVR )
دستگاه ضبط دیجیتال یا DVR به دو نوع مستقل و هارد دیسکی تقسیم بندی می شود. در مدل مستقل ( stand alone ) خود دستگاه تصاویر را به صورت مجزا ذخیره می کند اما در مدل هارد دیسکی ، دستگاه دیجیتال به کامپیوتر متصل می شود و کامپیوتر عملیات ذخیره تصاویر را انجام می دهد. مقدار داده هایی که DVR ذخیره می کند ( بصورت دیجیتال ) به فاکتور هایی مانند : تعداد دوربین ها ، تعداد فریم در ثانیه و کیفیت تصویر موردنظر بستگی دارد. برای مثال ، یک سیستم DVR با 4 دوربین با ضبط 30 فریم در ثانیه ( زمان واقعی ) و با کیفیت 240*320 می تواند 80 ساعت را در هارد 20 گیگابایت ذخیره کند.
سیستم POE چیست
POE ساده شده Power Over Ethernet است به مفهوم این که تغذیه قطعات توسط خود شبکه تامین می شود، یعنی کابل POE علاوه بر انتقال داده ، تغذیه دوربین ها را نیز تامین می کند. این روش بیشتر در سیستم های دیجیتال مورد استفاده قرار می گیرد.
بطور مثال یک دوربین مدار بسته دیجیتال معمولی به دو نوع کابل و اتصال برای نصب نیاز دارد که عبارتند از :
- اتصال شبکه : برای اتصال و ارتباط بین دستگاه ضبط و نمایشگر مرکزی
- انصال تغذیه : برای تامین توان الکتریکی و تغذیه دوربین
درصورتی که سیستم از نوع POE باشد ، تنها به کابل شبکه POE احتیاج خواهد بود.
ولتاژ تغذیه داخل کابل های POE بین 48 ولت DC است که این ولتاژ انتقال قدرت خوبی در طول کابل ارائه می دهد و همچنین در رنج ولتاژ ایمن نیز می باشد.
چگونه سیستم خود را به سیستم POE ارتقا دهیم
تبدیل سیبتم به POE ساده است و به دو روش زیر میسر می شود :
- سوئیچ POE
- POE injector
لنز دوربین مدار بسته
سایز دوربین های حفاظتی و اندازه ی فضای مورد نظر ، قدرت زوم را مشخص می کند. سایز لنزهایی که میتوان در دوربین مدار بسته استفاده کرد معمولا در رنج 2.5mm تا 100mm است. هرچه سایز لنز دوربین مدار بسته بزرگتر باشد قدرت زوم نیز بیشتر می شود.
برخلاف لنز های ثابت ، لنز های varifocal ( لنز با قابلیت زوم ) می توانند بعد از ذخیره سازی نیز زوم شوند و تصویر واضحی نیز به کابر ارائه دهند. دوربین مدار بسته با لنز varifocal تا رنج 100mm را پوشش می دهد.
در زیر نیز یک ویدئو به صورت کامل انواع دوربین های مدار بسته را شرح داده و مزایا و معایب هر یک را مقایسه و بیان نموده است.
تحریریه کلینیک ساختمان بیلدینگ پلاس
“برداشت از مطالب با ذکر منبع و لینک سایت بیلدینگ پلاس کاری حرفه ای و اخلاقی است”
نظرات کاربران
Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 151
Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 160
Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 162
Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 171
Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 177
Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 179
Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 181
Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 183