دستگاه تصفیه هوا
Warning: Parameter 2 to __search_by_title_only() expected to be a reference, value given in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 286
Warning: Parameter 2 to __search_by_title_only() expected to be a reference, value given in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 286
دستگاه تصفیه هوا برای افزایش کیفیت هوای محیط به کار می رود و می تواند ذرات موجود در هوا را تا حد زیادی حذف کند. حذف ذرات با اندازه متفاوت در چند مرحله و توسط چند نوع فیلتر انجام می شود. در این نوشته انواع دستگاه تصفیه هوا به همراه انواع فیلتر بیان شده است. در ادامه با مشاهده ویدئو انواع کاربرد های دستگاه تصفیه هوا نیز آشنا می شویم.
دستگاه تصفیه هوا چیست
- دستگاه تصفیه هوا آلاینده ها و ذرات موجود در هوا را جذب می کند.
- برای بالابردن کیفیت هوای داخل فضا های بسته مانند منزل ، محل کار و … به کار می رود.
- این دستگاه می تواند برای کمک به افراد مبتلا به آسم یا آلرژی به کار رود.
- به دلیل تنوع در به کارگیری فیلتر های مختلف ، تنوع دستگاه های تصفیه گسترده است و در اندازه های مختلف و متناسب با نیاز مشتری عرضه می شود.
شاخص کیفیت هوای ساختمان
شاخص کیفیت هوای داخل ساختمان (IAQ) نشان گر میزان اثرگذاری هوای محل کار یا زندگی افراد بر سلامت، آرامش و بازدهی افراد است. تفاوتی ندارد که این شاخص میزان رطوبت هوا ، یا دمای آن یا میزان تهویه هوا باشد. شناخت و کنترل آلاینده های داخلی بر بهبود کیفیت هوای تنفس شده و سلامت فرد اثر مستقیم دارد. در ادامه در مورد آلاینده های رایج منزل صحبت شده است.
آلاینده های رایج داخل منازل
آلاینده های متداول در منزل در زیر آورده شده اند:
- فرآورده های ناشی از سوختن مواد آلی مثل نیتروژن دی اکسید و کربن مونواکسید.
- دود ناشی از سوختن تنباکو (سیگار، قلیان و …).
- الیاف و مصالح ساختمانی شامل آزبست (پنبه نسوز)، الیاف مبلمان ها، پرز فرش ها.
- آلاینده های بیولوژیک: مانند گرده ها، گرد و غبار، کپک، موی حیوانات خانگی، باکتری ها و ویروس ها.
- دود ناشی از اجاق ها، شومینه ها، وسایل گرمایشی
- ترکیبات آلی فرار (VOCs) اکثرا در رنگ، مواد شوینده، خوشبو کننده هوا، حشره کش ها، اسپری، واکس.
برای از بین بردن آلاینده های بالا دستگاه تصفیه هوا توصیه می شود که در ادامه اجزای دستگاه توضیح داده می شود.
اجزای تشکیل دهنده سیستم تصفیه هوا
این دستگاه از فن و فیلتر تشکیل شده است.
فن هوای محیط را به داخل دستگاه می کشاند.
مهم ترین بخش این دستگاه ، فیلترهای بکار رفته در آن است. می توان از انواع فیلتر های زیر بهره برد:
- فیلترهای HEPA (هپا)
- رسوب دهنده های الکترواستاتیک.
- فیلتر کربنی
- دستگاه تصفیه یونی
- دستگاه تصفیه ماورای بنفش
در پایین هرکدام از این فیلتر ها توضیح داده شده اند:
فیلترهای هپا (HEPA)
- کلمه HEPA مخفف High Efficiency Particulate Air (جذب پربازده ذرات هوا) بوده و یکی از معتبرترین تکنولوژی های روز تصفیه هوا می باشد. به کمک تارهای محکم شیشه ای (فایبرگلاس) درهم تنیده شده می تواند ذراتی به کوچکی 0.3 میکرون را هم جذب کند.
- ذراتی که محرک آلرژی یا آسم اند اغلب بین 1 تا 10 میکرون و باکتری ها 0.3 میکرون هستند. تکنولوژی هپا کمک می کند تا اکثر ذرات مضر تا این اندازه را از هوای منزل تان حذف نمایید.
رسوب دهنده های الکترواستاتیک
با کمک یک میدان الکتریکی ذرات را به دام می اندازند. نحوه کارشان بدین صورت است که ابری از الکترون های آزاد را ایجاد می کنند، با عبور هوا ازین ابر الکترواستاتیکی، ذرات غبار باردار می شوند و به آسانی جمع آوری می گردند. این دسته از فیلترها می توانند ذراتی به قطر 0.01 میکرون را هم به دام بیاندازند.
فیلتر کربنی
هیچ کدام از دو نوع فیلتر هپا و الکترواستاتیک ، قابلیت جذب ترکیبات آلی فرار (VOCs) را ندارند، بنابراین درخصوص رایحه های نامطبوع کاری ازشان ساخته نیست. به همین جهت اغلب دستگاه های تصفیه هوا، به یک یا چند فیلتر اضافی نیز مجهز می شوند. این نوع فیلترها از کربن فعال تشکیل شده اند. در پروسه تولید کربن فعال، ماده متخلخل شده و سطح تماس آن بسیار بالا می رود. میلیون ها سوراخ درون ماده محلی است که مواد آلی را جذب می کند. همچنین کربن فعال بار الکتریکی ناچیزی دارد که مواد شیمیایی غیرقطبی را هم به خودش جذب می کند. کربن فعال موثرترین ماده در جذب رایحه های مختلف است.
دستگاه تصفیه یونی
با تغییر بار الکتریکی ذرات معلق هوا را تصفیه می کنند. ذرات باردار حالت ناپایداری دارند و برای پایدار شدن می بایست بارشان خنثی شود. این بدین معنی است که آلاینده ها به سمت دیوارها، کف، سطوح میزها، پرده ها و یا حتی افراد ساکن در منزل کشیده می شوند و با تخلیه بارشان بهشان می چسبند که سبب می شود مجددا در هوا معلق نگردند. البته برخی دستگاه ها، یک جمع کننده دارند که ذرات را جذب و جمع آوری می کند.
دستگاه تصفیه ماورای بنفش (UV-C)
روشی است که هوا را چندین مرحله تصفیه می کند. در طی این مراحل آلاینده ها جذب شده، باکتری ها توسط اشعه UV کشته شده، رایحه های نامطبوع فیلتر شده و هوای تصفیه شده خارج می شود. مزیت این نوع دستگاه، مصرف کمتر برق برای مصارف خانگی است.
مزایای استفاده از دستگاه های تصفیه هوا
مزایای دستگاه تصفیه در زیر به صورت موردی همراه با توضیح آورده شده اند:
مواد مضر سلامتی را از هوای تنفس شده حذف می کند
آلاینده های زیادی در هوای تنفس شده به خصوص در شهرها و مکان های شلوغ وجود دارند که سلامت افراد به خصوص کودکان، سالمندان و بیماران را تهدید می کنند. مثل انواع گازهای ناشی از احتراق سوخت ها، سرب، گاز رادون (گازی رادیواکتیو که تنفسش منجر به سرطان ریه می شود) و …
مانع تنفس آلرژن ها می شود
سیستم ایمنی بدن انسان پادتن هایی را برای مبارزه با عفونت ها ترشح می کند. این اتفاق برای کسانی که آلرژی دارند هنگام مجاورت با آلرژن ها رخ می دهد. آلرژن ها می توانند هرچیزی باشند، مثلا گرده گل، موی حیوانات خانگی مثل سگ و گربه، گرد و غبار، بوی سیگار و ….
دیگر نیازی به نظافت مداوم منزل نخواهد بود
تحت هر شرایطی گرد و غبار روی وسایل منزل می نشیند از جمله روی قفسه ها، میزها، تلویزیون و … تصفیه کننده های هوا میزان این گرد و غبار را به حداقل ممکن می رسانند.
بوی پخت پز باقی نمی ماند
تصفیه کننده هوا بوی غذا را به سرعت از بین می برد.
رایحه های آزاردهنده را حذف می کند
تصفیه کننده هوا مجالی برای بوهای ناخوشایند مانند بوی سیگار نمی گذارد.
ویروس ها و باکتری های قابل انتقال از طریق هوا را از بین می برد
با کمک تکنولوژی UV/UV-C ، تصفیه کننده هوا 99.9% باکتری ها و ویروس های موجود در هوا را از بین می برد.
نحوه انتخاب دستگاه تصفیه مناسب
در سالیان اخیر دستگاه های تصفیه هوا ، محبوبیت زیادی کسب کرده اند و با اضافه شدن امکانات و قابلیت های فراوان به این دستگاه ها، خریدار را دچار سردرگمی کرده و انتخاب برایش دشوار شده است. با شناخت بهتر قابلیت ها و تکنولوژی های استفاده شده در این دستگاه ها می توانید دستگاه مناسب منزل یا محل کارتان را انتخاب کنید.
مهمترین مشخصه های دستگاه که برای مشتریان اهمیت بیشتری دارد عبارتند از:
- شعاع تحت پوشش
- میزان صدا
- تعداد و کاربرد فیلترها
- زمان تعویض فیلترها
- اندازه دستگاه
- حجم هوای خروجی در ساعت
قانون دو سوم
به پیشنهاد انجمن تولیدکنندگان لوازم خانگی آمریکا (AHAM) مناسب ترین دستگاه برای شما، دستگاهی است که CADR (نرخ تحویل هوای پاک) آن حداقل دو سوم مساحت فضای مورد نظر باشد. مثلا برای یک اتاق 120 مترمربعی مناسب ترین دستگاه، نرخ تحویل هوای پاک معادل با 80 مترمربع بردقیقه دارد.
مقایسه فیلتر دستگاه تصفیه هوا و تهویه مطبوع
فقط توجه شود که وجود فیلتر در هر دستگاه مبنی بر قابلیت آن دستگاه برای تصفیه هوا نیست چرا که ممکن است برای محافظت از اجزای دستگاه از فیلتر استفاده شود که به تصفیه هوا ارتباطی ندارد. نگرانی روزافزون مردم نسبت به کیفیت هوای منزلشان سبب شده عرضه و تقاضای محصولات پاک کننده و تصفیه کننده هوا بطرز شگفت آوری افزایش یابد و بازار این محصولات رشد زیادی داشته باشد. این بازار گسترده زمینه سوء استفاده افرادی را هم فراهم کرده تا جایی که محصولاتی ازین قبیل به دلیل ضرر داشتن برای سلامتی محیط، توسط دولت ها خطرناک شناخته شده و مجوز فعالیت شان ابطال گردیده است. یکی از دغدغه های جدی مشتریان، میزان کارآیی دستگاه های تصفیه هوا است.
فیلتری که در دستگاه های گرمایش منازل ( هیترها ) استفاده شده فقط می تواند 15 درصد آلاینده ها را جذب کند و 85 درصد آن ها وارد هوای محیط اطراف می شوند. نکته اصلی این است که این فیلترها برای بهبود کیفیت هوای منازل طراحی نشده اند؛ بلکه برای جلوگیری از آسیب به اجزای داخلی دستگاه ساخته شده اند. اما فیلترهای دستگاه های تصفیه هوا صرفا برای بهبود کیفیت هوای اطراف شما طراحی می شوند.
البته دستگاه های گرمایشی منازل ( هیترها ) نیز می توانند به فیلترهای هپا و کربن فعال مجهز شوند، اما هزینه سالیانه این کار از 600 دلار (5 میلیون تومان) هم تجاوز خواهد کرد. به همین جهت مشتریان برای بهبود کیفیت هوای داخل منزل، دستگاه های تصفیه هوا را ترجیح می دهند. ضمن اینکه دستگاه های تصفیه هوا قابلیت جابجایی به دیگر نقاط منزل را نیز دارند.
موارد نگهداری دستگاه تصفیه هوا و فیلتر آن
- پیشنهاد می شود که هر 6 – 8 ماه فیلتر دستگاه تصفیه هوا تعویض گردد.
- عمر فیلتر هوا هم به میزان استفاده از آن بستگی دارد.
- اغلب فیلترهای هوا برای استفاده مداوم روزمره ساخته می شوند.
- اگر کمتر از دستگاه استفاده کنید، مسلما دیرتر نیاز به تعویض خواهد داشت.
- با مشاهده فیلتر دستگاه هم می توان به این نتیجه رسید که موعد تعویض فیلتر فرا رسیده است یا خیر.
- اگر فیلتر، آلوده و کثیف شده باشد باید در اسرع وقت تعویض گردد.
- مطالعه دفترچه تعمیر و نگهداری دستگاه توصیه می شود.
- بصورت کلی باید دستگاه در محلی قرار گیرد که بیشتر نزدیک افراد باشد. نه این که در گوشه ای از اتاق یا پشت مبلمان گذاشته شود.
منبع: Guardian Technologies , Made How
تحریریه کلینیک ساختمان بیلدینگ پلاس
“برداشت از مطالب با ذکر منبع و لینک سایت بیلدینگ پلاس کاری حرفه ای و اخلاقی است”
نظرات کاربران
Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 151
Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 160
Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 162
Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 171
Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 177
Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 179
Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 181
Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 183