ایرواشر ( Air washer )
Warning: Parameter 2 to __search_by_title_only() expected to be a reference, value given in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 286
Warning: Parameter 2 to __search_by_title_only() expected to be a reference, value given in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 286
ایرواشر همانند دستگاه زنت از تبرید تبخیری برای ایجاد سرمایش استفاده می کند اما برای گرمایش از دستگاه های دیگر کمک می گیرد. در این مقاله به توضیح عملکرد و بررسی مزایای آن پرداخته می شود. در انتها نیز با دیگر دستگاه های تهویه مطبوع مقایسه می گردد.
ایرواشر چیست
ایرواشر یا هواشور نوعی دستگاه تهویه مطبوع است که هم برای تابستان و هم برای زمستان کاربرد دارد. این سیستم تهویه ، عمل سرمایش را خود به تنهایی انجام می دهد اما برای عمل گرمایش نیازمند دستگاه های دیگری مانند پکیج یا بویلر است و برای گرمایش در نقش رابط بین سیستم های گرمایشی و فضای ساختمان ظاهر می شود. وجود کویل گرمایشی اختیاری است و بستگی به سفارش کارفرما دارد.
سیستم عملکرد ایرواشر برای سرمایش، مانند کولر آبی است و از سرمایش تبخیری برای این عمل استفاده می کند و در واقع همراه سرمایش، میزان رطوبت را هم افزایش می دهد بنابراین فقط برای مناطق با آب و هوای گرم و خشک کاربرد دارد و برای مناطق مرطوب قابل استفاده نیست و نه رطوبت و نه دما را نمی تواند کاهش دهد.
ایرواشر ها در ابعاد مختلف برای تک واحدی تا آپارتمان وجود دارند. ایرواشر هایی که برای تک واحدی استفاده می شوند را مینی ایرواشر گویند.ایرواشر ها در انواع افقی و عمودی وجود دارند و مصرف آپارتمانی و صنعتی با ظرفیت های متفاوت دارند.
اجزای دستگاه ایرواشر
دستگاه ایرواشر برای تبرید تراکمی مورد نیاز ساختمان از اجزای زیر بهره می برد که مفصل توضیح داده شده اند.
بدنه اصلی
بر روی بدنه ایرواشر چهار دریچه تعبیه شده است که یک دریچه مخصوص هوای تازه است و دو دریچه دیگر با اتصال به کانال برای انتقال هوای رفت و برگشتی به ساختمان به کار می روند و دریچه آخر مربوط به خروج هوای برگشتی غیر استفاده از محفظه ایرواشر است. همچنین سوراخ هایی نیز بر روی بدنه دیده می شود که محل قرار گرفتن لوله های آب است تا ارتباط بین پمپ و نازل های پاشش آب برقرار شود.
دمپر
در مسیر جریان قرار می گیرند و برای تنظیم میزان جریان هوای تازه ، هوای برگشت و هوای خروجی برگشتی به کار می روند. دمپر باید بتواند در مواقع لازم هوابندی را به خوبی انجام دهد به طور مثال برخی اوقات هوای برگشت به ایرواشر نباید به هیچ وجه با هوای تازه مخلوط شود.
فیلتر
فیلتر ها برای جذب ذرات ریز هوا و جدا سازی آن ها به کار می روند و استفاده از آن ها اختیاری است و متناسب با نوع فیلتر، درصد جداسازی متغیر است. فیلتر ها بیشتر برای زمستان کاربرد دارند چون مقدار زیادی از ذرات هوا توسط قطرات آب، در تابستان حذف می شوند.
تجهیزات گرمایشی مانند کویل آب گرم و هیتر الکتریکی
کویل اب گرم ایر واشر، به پکیج یا بویلر متصل است و وظیفه آن، ایجاد انتقال حرارت از آب گرم به هوایی است که از میان کویل ها عبور می کند. به همین منظور برای انتقال حرارت بهتر، برجستگی هایی روی کویل ها وجود دارد که فین نامیده می شوند و جنس فین ها می تواند متفاوت از جنس کویل باشد. ممکن است در بعضی ایرواشر ها به جای کویل گرمایش آب گرم از هیتر الکتریکی استفاده شود و یا ممکن است هیتر الکتریکی تنها برای پیش گرم کردن هوای تازه در زمستان به کار رود. استفاده از هیتر الکتریکی کم دردسر بوده اما مصرف برق را افزایش می دهد از آن طرف کویل آب گرم دردسر بیشتری برای نصب و نگهداری دارد اما هزینه جاری آن کمتر است.
نازل های پاشش آب
نازل های دستگاه ایر واشر وظیفه ایجاد و پخش قطرات آب در مسیر جریان را بر عهده دارند. کولر آبی و زنت از پوشال برای ایجاد سطح تماس بین هوا و آب استفاده می کنند اما ایر واشر ها به کمک نازل با پاشش قطرات ریز آب در مسیر جریان هوا، این سطح تماس را ایجاد می کنند. هرچه سوراخ های ایجاد شده روی نازل ریزتر باشند، قطرات ایجاد شده ریزتر شده و سطح تماس و کارایی سیستم افزایش می یابد البته برای پاشش آب توسط نازل های با سوراخ ریزتر باید فشار قوی تری پشت نازل ایجاد کرد که کار پمپ را افزایش می دهد. نحوه پاشش قطرات آب در ایرواشر باعث تفکیک انواع آن می شود. از این منظر می توان به ایرواشر های بالازن یا پایین زن یا روبه رو زن اشاره کرد.
پمپ آب و سیستم آبرسانی از پمپ به نازل ها
پمپ آب معمولا بیرون از محفظه ایرواشر قرار می گیرد و باید بتواند فشار و حجم مورد نیاز برای پاشش مناسب آب را فراهم کند و الکتروموتور آن در برابر آب از سیل بندی مناسب برخوردار باشد و قطعات آن در مقابل خوردگی مقاوم باشند. لوله های رابط هم باید کاملا آب بندی شوند تا برای ایجاد فشار پشت نازل ، انرژی بیشتری برای پمپ مورد نیاز نباشد.
فن و الکتروموتور
به وسیله فن می توان میزان هوای رفت را کنترل کرد و چون آخرین وسیله محفظه ایرواشر در ارتباط با کانال است، ایجاد صدای نامطلوب می تواند بسیار آزاردهنده باشد بنابراین باید بالانس استاتیکی و دینامیکی باشد.
کنترلر و اینورتر و ترموستات
استفاده از این تجهیزات به ترتیب باعث کنترل پذیر کردن و افزایش طول عمر دستگاه و صرفه جویی در انرژی ایرواشر می شوند.
تشتک
هنگام پاشش آب در مسیر جریان هوا تمام قطرات آب تبخیر نمی شوند و مقداری از آنها همراه جریان به حرکت درمی آیند و مقداری از آنها داخل تشتک موجود در پایین قسمت پاشش ریزش می کنند و برای استفاده دوباره به کار گرفته می شوند. البته توجه شود که هوای تازه به همراه خود پرز و گرد و غبار و روغن دارد و قسمت زیادی از این ذرات توسط پاشش قطرات اب حذف می شوند و به تشتک وارد می شوند که ایجاب می کند آب تشتک را هنگام استفاده دوباره تصفیه کرد تا در عملکرد سیستم اختلال ایجاد نکند و به طور مثال باعث گرفتگی نازل ها و بوی بد در هوا نشود.
تیغه قطره گیر
آن قسمت از قطرات آب که همراه جریان در حرکت هستند نباید وارد ساختمان شوند و باید از خروج ان ها از محفظه ایرواشر جلوگیری شود این کار با استفاده از تیغه های قطره گیر صورت می گیرد که بعد از قسمت پاشش آب قرار دارند. نحوه چینش تیغه ها به شکل حرف W می باشند که بیشترین سطح تماس را با جریان هوا داشته باشند و بیشترین قطرات از هوا گرفته شود. قطرات گرفته شده پس از تصفیه دوباره استفاده می گردند.
نحوه عملکرد
در تابستان همزمان با بکار انداختن دستگاه ایر واشر ، پمپ هم آب را در لوله ها به جریان انداخته و پاشش آب در نازل ها صورت می گیرد. جریان هوا به واسطه فن در ایرواشر به جریان افتاده و پس از عبور از دمپر و فیلتر به قسمت پاشش آب می رسد. قطرات آب با داشتن سطح تماس با هوا، تمایل به تبخیر شدن دارند و برای تبخیر گرمای نهان خود را از هوا می گیرند و باعث خنک شده هوا می شوند. برخورد قطرات با هوا به عنوان فیلتر عمل می کند و باعث می شود که ذرات موجود در هوا حذف شوند. مقداری از قطرات که تبخیر نشدند به درون تشتک ریزش می کنند و برای تصفیه پمپ می شوند و مقداری که همراه جریان در حرکت هستند با برخورد به صفحه W شکل، از هوا حذف شده و برای تصفیه فرستاده می شوند.
برای گرمایش در زمستان از کویل آب گرم یا هیتر الکتریکی استفاده می شود. برای تامین آب کویل از پکیج استفاده می شود. آب گرم وارد کویل شده و باعث گرم شدن کویل و فین آن می شود و هوا با عبور از میان کویل، گرم شده و به ساختمان هدایت می شود. در مسیر جریان هوای گرم اگر نیاز باشد با پاشش آب، رطوبت هوا را نیز افزایش می دهند. فقط باید توجه کرد که آب حتما پیش گرم شده باشد که باعث خنک شدن هوا نشود.
در هر دو حالت گرمایش یا سرمایش، هوای تهویه شده توسط فن و دریچه های مرتبط وارد ساختمان می شود.
نصب و نگهداری دستگاه ایرواشر
برای استفاده در آپارتمان بهترین محل برای نصب ایرواشر، پشت بام ساختمان است.
بهتر است برای دستگاه های ایرواشر ساختمانی، اتاقکی در نظر گرفت تا از هدررفت انرژی جلوگیری شود.
بهتر است سطح زیر محل نصب دستگاه هواشور عایق رطوبتی شود.
دقت شود تصفیه آب تشتک به خوبی انجام شود و نازل های هواشور بازدید شوند تا گرفتگی نازل ها مشخص شود.
اگر از فیلتر استفاده شده است حتما در بازه زمانی مشخص بازدید شوند.
قبل از استفاده در زمستان حتما کویل های پییش گرم کننده وارسی شوند.
در صورت استفاده بعد از مدت طولانی حتما عملکرد شیر شناور تشتک صحت سنجی شود.
مزایا و معایب
تجهیزاتی که برای ایجاد سرما در دستگاه ایر واشر به کار می روند نسبت به سایر سیستم های سرمایشی بسیار کم هزینه هستند در حالی که برای سرما در محدوده دمای خاصی به خوبی عمل می کند. این خواص باعث می شود مزایا و معایبی نسبت به سایر دستگاه های تهویه داشته باشد که در ادامه به آن ها اشاره شده است.
مزایا
- ارزان تر بودن نسبت به سایر سیستم های تهویه
- کم هزینه بودن نصب و راه اندازی به علت مجموع بودن سیستم گرمایشی و سرمایشی در یک دستگاه
- کم بودن مصرف برق به علت نداشتن کمپرسور
- قابل استفاده برای گرمایش و سرمایش
- حذف شدن سیستم لوله کشی پکیج و رادیاتور
- امکان رطوبت زنی در زمستان و افزایش کیفیت هوا
- کاهش زمان رسیدن به دمای مطلوب نسبت به رادیاتورها و پاسخ زمانی سریع
- حذف ذرات معلق حتی بدون داشتن فیلتر و با پاشش آب
- پایین بودن هزینه نگهداری
- قابل استفاده در پشت بام و فضاهای مرده سقف کاذب و حفظ شدن فضاهای مفید منزل و حیاط
معایب
- غیر کاربردی بودن برای مناطق مرطوب
- محدود بودن کاهش دما
- وجود قطرات ریز آب در هوای تهویه شده
مقایسه ایرواشر و زنت
هردو سیستم، سیستم گرمایش یکسانی دارند و سیستم سرمایشی هردو از سرمایش تبخیری بهره می برد.
شیوه عملکرد سیستم سرمایش تبخیری دو دستگاه متفاوت است.
دستگاه زنت برای ایجاد سطح تماس بین آب و هوا از خیس کردن پوشال و پد سلولزی استفاده می کند.
دستگاه ایرواشر این امر را با استفاده از پاشش آب در مسیر جریان هوا توسط نازل ها انجام می دهد.
پمپ دستگاه ایرواشر باید نسبت به پمپ دستگاه زنت قوی تر باشد چون فشار مورد نیاز برای عبور آب از نازل برای پاشش از فشار آب برای خیس کردن پوشال ها بیشتر است.
در ایر واشر ذرات معلق هوا با برخورد به قطرات آب حذف می شوند.
در زنت این عمل با استفاده از پوشال های خیس شده صورت می گیرد.
در ایرواشر ذرات هوا با آب تشتک مخلوط شده و با تصفیه از سیستم کاملا حذف می شوند.
در زنت ذرات هوا بر روی پوشال ها می مانند و پوشال ها باید به صورت دوره ای تعویض شوند.
مقایسه ایرواشر و هواساز
سرمایش و گرمایش و رطوبت زنی هوا در هر دو سیستم انجام می شود و هوای تهویه شده توسط کانال انتقال می یابد. دستگاه هواساز فقط یک رابط بین دستگاه های سرمایش یا گرمایش و ساختمان است و تنها رطوبت زنی در محفظه دستگاه انجام می شود در حالی که ایرواشر برای گرمایش از دستگاه های دیگر کمک می گیرد و رطوبت زنی و ایجاد سرمایش در محفظه دستگاه انجام می شود. بنابراین میزان کاهش دمای دستگاه هواساز می تواند خیلی بیشتر از ایر واشر باشد چون از تبرید تراکمی به جای تبرید تبخیری بهره می برد.
مقایسه ایرواشر و داکت اسپلیت
در هر دو سیستم، کانال وسیله ارتباطی بین دستگاه و ساختمان است.
هر دو سرمایش را بدون دستگاه دیگری ایجاد می کنند.
هر دو برای ایجاد گرمایش از سیستم دیگری استفاده می کنند و توزیع گرمایش را بر عهده دارند.
ایر واشر از سیستم سرمایش تبخیری بهره می برد اما داکت اسپلیت سیستم تبرید تراکمی را استفاده می کند.
ایرواشر از یک واحد تشکیل شده است اما داکت اسپلیت دو واحد به نام های اواپراتور و کندانسینگ دارد.
ایر واشر حداکثر می تواند 15 درجه در دمای هوای محیط تغییر ایجاد کند اما داکت اسپلیت متناسب با اجزای خود می تواند تغییرات بسیار بیشتری دهد.
با کمک دستگاه ایر واشر می توان رطوبت محیط را کنترل کرد اما داکت اسپلیت این قابلیت را ندارد.
منبع: Air Washer Manufacturer
تحریریه کلینیک ساختمان بیلدینگ پلاس
“برداشت از مطالب با ذکر منبع و لینک سایت بیلدینگ پلاس کاری حرفه ای و اخلاقی است”
نظرات کاربران
Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 151
Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 160
Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 162
Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 171
Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 177
Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 179
Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 181
Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 183