انواع کاشی و سرامیک و کاربرد آن
Warning: Parameter 2 to __search_by_title_only() expected to be a reference, value given in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 286
در این نوشته در رابطه با انواع کاشی و سرامیک به عنوان یکی از متریال های پرکاربرد و متنوع برای پوشش دیوار و کف ، که مورد استقبال فراوان نیز قرار گرفته ، توضیحاتی آورده شده است. انواع کاشی از شن ، خاک رس و مواد معدنی تشکیل می شود که در قالب با اشکال مختلف ، بیضی ، گرد ، مربعی ، چندضلعی و … ریخته و در کوره پخته می شود .
به طور کلی کاشی و سرامیک به عنوان یکی از انواع دیوارپوش می تواند به دو گروه سرامیک پرسلان و سرامیک غیر پرسلان تقسیم شود. سرامیک و کاشی غیر پرسلان از خاک رس سفید ، قرمز و یا قهوه ای و مقدار کمی مواد معدنی دیگر ساخته می شود . اما سرامیک پرسلان از خاک رس و مواد معدنی به یک میزان ساخته شده است که در واقع 50 درصد پرسلان را شن سفید و یا فلدسپات تشکیل می دهد. فلدسپات نوعی کریستال شیشه ای موجود در سنگ آذرین است که از سرد شدن مواد مذاب داخل زمین تشکیل می شود . تغییرات جزیی در مواد تشکیل دهنده سرامیک و یا نحوه ی پخت آن می تواند تنوع زیادی را در ظاهر و ویژگی مقاومتی و فیزیکی ایجاد نماید.
سرامیک پرسلان
سرامیک پرسلان یکی از انواع کاشی با مقاومت و دوام بالا نسبت به سایر کاشی ها می تواند در ابعاد بزرگ ساخته شود . پرسلان متراکم ، غیر قابل نفوذ و دارای دانه های ریز و صاف است . خاک رس سفید به صورت تحت فشار ساخته می شود و چگالتر است که این امر باعث محکمتر شدن پرسلان نسبت به کاشی و سرامیک می گردد. قیمت بالاتری نسبت به کاشی لعابی دارد.
مزایای سرامیک پرسلان
از مزایای کاشی و سرامیک پرسلان می توان به موارد زیر اشاره نمود :
- غیر قابل نفوذ در برابر آب
- دارای مقاومت شیمیایی بالا
- دارای خاصیت ضد لکه
- مقاومت بالا در برابر سایش
- دارای سطحی سخت و ضد خش
- دارای تنوع بالا
- مقاوم در برابر آتش سوزی و حریق
معایب سرامیک پرسلان
- نیازمند نیروی متخصص برای نصب پرسلان
- دارای وزن بالا و ایجاد مشکل در نصب
- دارای هزینه بالاتری نسبت به دیگر انواع کاشی و سرامیک
کاربرد سرامیک پرسلان
سرامیک پرسلان برای فضاهای مختلف مانند نمای بیرونی به دلیل نفوذ بسیار کم آب و دوام بالا در برابر شرایط جوی ، به عنوان کفپوش و دیوارپوش فضای داخلی و پوشش نهایی پله قابل استفاده خواهد بود . همچنین به علت داشتن دوام و عمر بالا ، مقاومت در برابر مواد شیمیایی و زیبایی در فضای بیمارستان و آزمایشگاه پر کاربرد خواهد بود . برای فضاهای شلوغ و پر رفت و آمد.
انواع سرامیک پرسلان
سرامیک پرسلان با توجه به ترکیبات مواد معدنی ، نحوه ی پخت و نوع پوشش به دسته های پرسلان فول بادی ، پرسلان دو لایه ، لعابی و پرسلان طرح سنگ تقسیم می شود .
سرامیک پرسلان فول بادی
پرسلان فول بادی دارای بافت متراک و یکنواخت است و از خاک پرسلان که دارای دوام بالا و استحکام زیاد در مقابل ضربه و خش است ، تشکیل می گردد . پرسلان فول بادی بدون لعاب استفاده می شود و از نظر قیمت گران تر از دیگر سرامیک پرسلان است .به دلیل قدرت جذب بسیار پایین پرسلان فول بادی و مقاومت بالای آن بیشتر در فضاهای مرطوب مانند حمام ، سرویس بهداشتی و آشپزخانه استفاده می شود .
سرامیک پرسلان دو لایه
همانطور که از اسم این سرامیک پیداست از دو لایه خاک ، که عمده آن را رس تشکیل می دهد و لایه دوم که بر روی سطح قرار می گیرد خاک رنگی ، استفاده می شود . برای استحکام و پیوستگی بین دو لایه سرامیک را تحت فشار پرس قرار می دهند و در نهایت در کوره پخته می شود.
سرامیک پرسلان ترکیبی بیشتر در کف مورد استفاده قرار می گیرد و از نظر هزینه به دلیل مواد تشکیل دهنده ارزان تر ، قیمت پرسلان دو لایه نسبت به فول بادی کمتر خواهد بود .
سرامیک پرسلان با لعاب
این نوع پرسلان به دلیل داشته لایه ی لعاب دارای طرح ها و رنگ های متنوع است و در برابر لکه و خش مقاومت خوبی دارد . همچنین از این نوع سرامیک پرسلان در دیوار و کف فضای داخلی ، به علت براق تر بودن نسبت به سرامیک بدون لعاب استفاده می شود .
سنگ پرسلان یا سنگ مصنوعی
سنگ پرسلان در حقیقت نوعی از سرامیک پرسلان است که دارای طرح سنگ مرمر است . استحکام زیاد و تنوع در رنگ و طرح سنگ پرسلان باعث شده است که از این سرامیک به جای سنگ استفاده گردد.
کاشی لعاب دار
سرامیک می تواند با لعاب و پوشش نهایی یا بدون لعاب باشد. انواع لعاب سرامیک شامل مات ، نیمه شیشه ای و یا کاملا براق بر روی سرامیک در کارخانه اجرا می شود. در گذشته کاشی و سرامیک لعابی دو بار در کوره ، اول برای پختن و سخت شدن خود کاشی و بار دوم برای سخت شدن لعاب پخته می شدند. امروزه علاوه بر پخت دو مرحله ای کاشی ، یک فرآیند اتوماتیک برای تقویت پوشش لعاب نیز انجام می گردد . لعاب روی کاشی باعث مقاومت در برابر لکه ، خط و خراش و نفوذ آب در مقایسه با سرامیک بدون لعاب می شود .
کاشی موزاییکی
کاشی موزاییکی یکی از انواع کاشی و سرامیک است که در اندازه های کوچک 5 سانتی و یا کمتر تولید می شود . کاشی موزاییکی در هر دو حالت با لعاب و یا بدون لعاب موجود است . سرامیک موزاییکی با لعاب در اکثر مواقع از جنس پرسلان ساخته می شوند ، که سرامیکی سخت و با کمترین میزان جذب آب است که برای شرایط مرطوب و خیس مانند استخر و حمام بسیار مناسب است.
کاشی سفالی
کاشی معدنی ساخته شده از خاک رس معمولی و بدون لعاب به رنگ قرمز است . برای افزایش مقاومت و کاهش خلل و فرج کاشی معدنی در دمای بالا پخته می شود. کاشی معدنی ابعادی بین حدود 15 تا 30 سانتی متر و ضخامتی حدود 1/5 سانتی متر دارند .
سنگفرش
کاشی سنگفرش مانند کاشی معدنی از خاک رس قرمز تشکیل شده و در دمای بالا پخته می شود اما به دلیل مقاومت در برابر شرایط آب و هوایی و ضربه در محیط های بیرونی دارای ضخامت بیشتری است . همچنین ابعاد کاشی سنگفرش بزرگتر از کاشی معدنی و حدود 30 سانتی متر و یا بزرگتر است .
مزایای انواع کاشی و سرامیک
به دلیل مزایای فراوان کاشی و سرامیک و تنوع زیاد این نوع پوشش دارای طرفداران زیادی است . از مزایای کاشی و سرامیک میتوان به دوام و مقاومت بالا ، ثبات رنگ و بهداشتی بودن ، اشاره نمود.
دوام و مقاومت بالای کاشی
برای محیط مسکونی مخصوصا برای خانواده هایی که فرزندان کوچک دارند و یا حیوانات خانگی ، دوام و مقاومت در برابر ضربه و خش امری بسیار مهم در انتخاب کفپوش خواهد بود. یکی دیگر از مزایای کاشی و سرامیک مقاومت در برابر جذب رطوبت است و برای پوشش محیط های خیس مانند حمام و استخر بسیار کاربردی هستند.
رنگ ثابت
انواع کاشی های لعاب دار تحت هر شرایطی دارای رنگ ثابتی هستند . اشعه فرابنفش باعث پوسیدگی و رنگ پریدگی کفپوش های پارچه ای می شود اما در سرامیک و کاشی به دلیل لعابی که بر روی آن اجرا می شود موجب ثابت ماندن رنگ می شود.
بهداشتی بودن
برای محیط هایی که از نظر بهداشتی اهمیت بالایی دارند ، سرامیک و کاشی کفپوش و یا دیوارپوش بسیار پرکاربردی است . تمیز کردن سرامیک در مقایسه با کفپوش های دیگر مانند موکت ، فرش و یا چوب بسیار راحت تر است .
روش نصب کاشی
کاشی و سرامیک با چسب کاشی و یا به صورت خشک با اسکوپ بر روی سطح دیوار و یا کف اجرا می گردد.
نصب با چسب کاشی
با توجه به تمامی مشکلاتی که برای سیمان-ماسه عنوان شد از چسب کاشی به عنوان جایگزین برای این ترکیب استفاده میشود.چسب کاشی یک ترکیب آماده و تشکیل شده از سیمان پرتلند معمولی ست که از ماسه های ریزتر و مواد افزودنی برای بهبود ویژگیهای ضروری اتصال کاشی استفاده میکند.از چسبهای با عملکرد خوب میتوان برای اتصال کاشی بر روی کاشی هایی که از قبل موجود هستند، بر سیمان جلاداده شده، بسترهای چوبی(با استفاده از پرایمر) و یا برروی بسترهای دیگر استفاده کرد.ویژگی های این نوع چسب ها در ادامه توضیح داده میشود:
استفاده آسان از چسب کاشی
استفاده از چسب کاشی بسیار آسان میباشد چون قبل از استفاده به صورت آماده موجود است و تنها کافیست که با آب ترکیب شود.بستهبندی محصولات روند جابهجایی را آسان میکند و گرد و خاک و آلودگی کمتری تولید میکند. و کاشی ها به شناور شدن نیاز ندارند و میتوانند مستقیم مورد استفاده قرار بگیرند.
سرعت اجرای کار بالا
معمولا از ماله دندانهدار به خاطر کارآمد بودن برای استفاده از چسب کاشی در مساحت یک متر مربع استفاده میشود. سپس کاشیها به صورت مداوم به چسب دندانه دار شده متصل شده و در یک خط قرار میگیرند.
کیفیت کار بالا
زمان تنظیم بهینه چسب کاشی امکان تنظیم آسان کاشی را در یک مدت زمان مشخص فراهم میکند. همچنین باعث میشود تا کاشیها در یک خط قرار گرفته و زیبا به نظر برسند. اتصال کاشی با استفاده از ماله دندانه دار گسترش چسب مناسبی را در پشت کاشی فراهم میکند بنابراین مشکلات کاشیهای شکسته شده را کاهش میدهد. همچنین نفوذ آب و به وجود آمدن لکه نیز کاهش پیدا میکند. اتصال کامل چسب پشت کاشی به بستر مورد نظر مقاومت اتصال زیادی را تولید کرده و مدت زمان دوام کاشی را بالاتر میبرد.
تنوع در اجرا
چسب کاشی طبق دستورالعمل ویژه تنظیم شده است تا برای چسب کردن کاشی، موزاییکهای شیشهای، گرانیتهای با سایز بزرگ (بالاتر از 60 در 60 سانتیمتر)، نصب کاشی بر بستر جلاداده شده، بر سیستم دیوار خشک، بر روی کاشیهای موجود بدون برداشتن آنها،در محیطهای خارجی، پارکینگ، محیطهای صنعتی، در استخرها و غیر مورد استفاده قرار گیرد.
دلایل اقتصادی
اتصال کاشی با استفاده از چسب کاشی با ماله دندانه دار مقادیر کمتری از مواد را نیاز دارد. لایه چسب بسیار نازکتر از ترکیب سیمان-ماسه است و این موضوع باعث سبکتر شدن بار وارد به ساختمان میشود.یک بسته 20 کیلوگرمی چسب کاشی میتواند برای مساحت 4 تا 5 متر مربع اتصال کاشی مورد استفاده قرار گیرد.
نصب کاشی به روش خشک
روش اجرای نمای خشک روشی مطمئن است و احتمال جدا شدن و افتادن سنگ از نما را حداقل چند سال به تاخیر می اندازد. نمای خشک ، فاصله ای در حدود 30 تا 45 میلی متر بین دیوار نما و پوشش سرامیک در نظر می گیرد. لایه بالشتک هوای ایجاد شده به عنوان عایق حرارتی عمل می کند و مانع از انتقال حرارت می شود. اجرای سرامیک خشک نما ، به دلیل تعبیه فاصله سرامیک پرسلان از نما ، امکان انبساط و انقباض در شرایط دشوار آب و هوایی را برای سرامیک فراهم می کند. ظاهر سنگ استفاده شده در اجرای نمای خشک ، به دلیل تمیز بودن و عدم ایجاد لکه روی آن ، بر خلاف روش تر و نیاز به تمیز کردن سرامیک به دلیل دوغاب ریزی ، بی نقص و دارای زیبایی بیشتری است. صرفه جویی در زمان ، از مزایای اجرای خشک نما است.
تفاوت کاشی و سرامیک
سرامیک یکی از انواع کاشی است که با خاک رس قرمز یا سفید ساخته می شود و دارای لعاب است . تفاوت سرامیک و کاشی تنها در کاربرد ، میزان نفوذ آب ، کیفیت لعاب و ابعاد است . در خرید کاشی برای محلی مانند حمام باید نوعی از انواع کاشی را انتخاب نمود که دارای ضریب اصطکاک ، جذب رطوبت پایین ، سختی در مقابل خراش و مقاوم در برابر سایش باشد.
کاشی های چینی و سرامیکی مخلوطی از خاک رس قرمز یا سفید هستند. تفاوت در درجه مقاومت آن ها است. درجه سختی و مقاومت خاک چینی بیشتر از سرامیکی است و در مناطقی که رفت و آمد و ترافیک سنگینتری وجود دارد کاشی های چینی گزینه ی بهتری می باشند. انواع کاشی های سرامیکی راحت تر و نرم تر بریده می شود و بیشتر برای دیوار و کف مورد استفاده قرار می گیرند.
منبع : homefixcos, improvenet
تحریریه کلینیک ساختمان بیلدینگ پلاس
“برداشت از مطالب با ذکر منبع و لینک سایت بیلدینگ پلاس کاری حرفه ای و اخلاقی است”
نظرات کاربران
Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 151
Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 160
Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 162
Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 171
Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 177
Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 179
Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 181
Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 183