معرفی انواع درب ساختمان
Warning: Parameter 2 to __search_by_title_only() expected to be a reference, value given in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 286
در این نوشته به کاربرد درب ساختمان به عنوان یکی از اجزای ارتباطی بین فضاها پرداخته و اجزای تشکیل دهنده و انواع درب ساختمان از نظر جنس بدنه معرفی ، و مزایا و معایب هر یک از انواع این بازشو به طور کامل تشریح می گردد.
تعریف بازشو در ساختمان
به سطوح قابل باز شدن در پوسته ساختمان که برای دسترسی ، تامین روشنایی ، دید به خارج ، خروج گاز حاصل از سوخت ، تهویه و تعویض هوا ایجاد می گردند از جمله انواع درب ، انواع پنجره و انواع نورگیر دیواری و نورگیر سقفی بازشو گفته می شود.
کاربرد درب در ساختمان
از درب ساختمان به دلیل امکان ایجاد و یا قطع ارتباط فضاهای داخلی و یا خارجی به عنوان عنصری کنترل کننده رفت و آمد در یک فضا استفاده می شود. همچنین از درب ساختمان می توان به عنوان بازشو و تامین کننده امنیت ، ایجاد تهویه طبیعی و تعویض هوا ، خروج گاز و دود حاصل از سوخت ، خروج اضطراری افراد و روشنایی در درب های شیشه ای، نام برد.
پارامتر های عملکردی درب در جداره خارجی ساختمان شامل موارد زیر می باشد:
- ضریب انتقال حرارت درب
- تهویه طبیعی هوا از طریق درب
ضریب انتقال حرارت درب
ضریب انتقال حرارت پنجره برابر است با توان حرارتی منتقل شده از سطح پنجره با مساحت یک متر مربع ، در صورتی که اختلاف دمای فضای داخل و خارج برابر یک درجه کلوین باشد. واحد مورد استفاده برای ضریب انتقال حرارت ( W/m2.K ) است. مقدار این ضریب متاثر از جنس و ضخامت شیشه ، جنس متریال پروفیل تشکیل دهنده پنجره ، یراق آلات و نوع درزبندی پروفیل پنجره ، دو یا سه جداره بودن شیشه و پروفیل پنجره می باشد .
تهویه طبیعی هوا از طریق درب
فراهم ساختن امکان تهویه طبیعی در ساختمان ها موجب تامین بهتر آسایش حرارتی و کاهش مصرف انرژی سیستم های مکانیکی می شود. تامین هوای تازه در داخل ساختمان از طریق بازشو ها امکان ایجاد تهویه طبیعی را در مواقع لزوم برای ساکنان فراهم می سازد. از طرفی وجود درزهایی در اطراف بازشوهای پنجره باعث نفوذ و تبادل هوای داخل و خارج گردیده که عدم کنترل آن ممکن است منجر به افزایش نیاز انرژی برای تامین سرمایش و گرمایش فضاهای داخلی ساختمان می شود.
اجزای تشکیل دهنده انواع درب ساختمان
از اجزای تشکیل دهنده درب ساختمان می توان به موارد زیر اشاره نمود :
- چارچوب درب
- بدنه درب با متریال و ابعاد مختلف
- یراق آلات متنوع متناسب با بازشو و کاربرد آن
چارچوب درب ، فریم اصلی نصب شده به دیوار و نعل درگاه است و بدنه درب با یراق آلات و لولا به چارچوب متصل می شود. چارچوب درب می تواند از جنس فلز ، پی وی سی و یا چوب با پروفیل های متفاوت باشد که می توان در هر دو حالت با پوشش رنگ و یا لمینیت ، طرح و رنگ های متفاوتی را ایجاد نمود.
بدنه درب ، به عنوان جز اصلی باعث ایجاد و یا قطع ارتباط بین دو محیط داخلی و یا خارجی می شود. بدنه درب می تواند با کاربردهای مختلف از متریال ها با طرح و رنگ و ابعاد متفاوت ساخته شوند. از انواع متریال درب می توان به فلز ، شیشه ، یو پی وی سی و چوبی اشاره نمود.
یراق آلات درب به علت تحمل وزن بدنه با هر جنسی، نقش مهمی را ایفا می کنند . با توجه به نحوه ی بازشو درب ها مانند کشویی ، بازشو به بغل ، آکاردئونی و … یراق آلات متفاوتی استفاده می شود .
انواع درب ساختمان از نظر جنس بدنه
درب ها باتوجه به نحوه ی ساخت، شکل ظاهری، متریال و نوع بازشو می توانند کاربردهای متنوعی داشته باشند. از انواع متریال های تشکیل دهنده بدنه درب ها می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- درب چوبی
- درب UPVC
- درب آهنی
- درب شیشه سکوریت
- درب آلومینیومی
- درب آلومینیومی ترمال بریک
- درب فایبرگلاس
درب چوبی
چوب ، به علت در دسترس بودن و تولید آسان ، اولین و قدیمی ترین پروفیل و بدنه تشکیل دهنده در و پنجره است . رنگ گرم و بافت چوبی در طراحی داخلی فضا نقش به سزایی دارد و باعث ایجاد فضایی زیبا و منحصر به فرد می شود. چوب با داشتن خاصیت رنگ پذیری بر روی سطح خود امکان ساخت بدنه درب چوبی رنگی را فراهم می نماید. نارسانا بودن چوب باعث شده است که این متریال به عنوان عایق حرارتی عمل کرده و موجب کاهش ضریب انتقال حرارت و بهبود مصرف انرژی در ساختمان می شود .
درب چوبی به آسانی در کارخانه و بیشتر در کارگاه تولید می شود و از نظر کیفیت و نوع چوب و همچنین کیفیت ساخت انواع گوناگونی موجود است. چوب نیز مانند فریم می تواند به صورت ترکیبی با شیشه برای درهای داخلی استفاده شود . به دلیل مقاومت کم چوب در برابر جذب و نفوذ آب، با گذشت زمان به مرور دچار اختلال در کارایی و عملکرد بدنه درب می شود. برای افزایش کیفیت،کارایی و طول عمر مفید بدنه درب چوبی می توان پوششی بدون رنگ بر روی چوب ایجاد نمود درب چوبی بیشتر در فضاهای داخلی و ورودی استفاده می شود.
درب یو پی وی سی
پی وی سی ماده ای است با قابلیت بازیافت و تولیدات آن در کارخانه تنها یک درصد آلودگی کل ناشی از مصارف گاز و نفت را تولید میکنند و انرژی مصرف شده برای تولید در و پنجره UPVC سه برابر کمتر از انرژی مصرف شده برای تولیدات آلومینیومی است.
پروفیل درب یو پی وی سی دارای مقاومت در برابر پوسیدگی ، خوردگی ، و جذب گرد و غبار است که این امر باعث آسان نمودن نگهداری و افزایش طول عمر پروفیل درب UPVC می شود. با توجه به روش رنگ آمیزی پروفیل های یو پی وی سی، با گذر زمان تغییری در شکل ظاهری رخ نمی دهد و رنگ این پروفیل ها ثابت می ماند.
با استفاده از پوشش لمینیت می توان طرح و رنگ های متنوعی بر روی پروفیل های درب یو پی وی سی اجرا نمود. نارسانایی حرارتی پی وی سی و هوابندی و درزگیری پروفیل های درب یو پی وی سی در روش ساخت آن باعث کاهش مصرف انرژی ، کاهش ضریب انتقال حرارت و تعادل حرارتی در داخل فضا می شود.
استفاده از درب دوجداره باعث بهبود عملکرد درب دوجداره در برابر آلودگی های صوتی و جذب صداهای اطراف و داخل فضا می شود. پی وی سی و پروفیل های درب یو پی وی سی دارای مقاومت بسیار بالایی در برابر حریق و آتش سوزی نسبت به دیگر متریال های بدنه درب می باشند. درب یو پی وی سی در حریم داخلی و برای جدا کردن فضاهای باز مانند بالکن ، پاسیو ، حیاط داخلی به کار برده می شوند.
درب آهنی
درب آهنی به دو حالت پروفیل آهنی به صورت ترکیبی با شیشه و یا درب آهنی طرح دار تقسیم می شوند.
پروفیل آهنی به دلیل داشتن مقدار ضریب انتقال حرارت بالا و مصرف انرژی زیاد با گذشت زمان کارایی خود را از دست داده است. ضریب انتقال حرارت در درب آهنی با شیشه تک جداره ، بین دو مقدار 5.8 و 6.9 ( W/m2.K ) در نظر گرفته می شود . همچنین وزن بالای آهن پروفیل های پنجره باعث افزایش وزن کلی و عملکرد نامناسب ساختمان هنگام زلزله می شود.
خورندگی و مقاوم نبودن در برابر شرایط جوی پروفیل های آهنی باعث زنگ زدگی پروفیل می شود. حتی با دوجداره نمودن شیشه پنجره های آهنی، به دلیل عایق نبودن پروفیل آهن ، همچنان انتقال حرارت و صوت صورت می گیرد و این امر نمی تواند کمک چشمگیری به بهبود عملکرد پنجره های آهنی نماید.
درب آهنی طرح دار که شامل درب پارکینگ و درب حیاط می شود ، دارای فریم و بدنه ای قابل طراحی است و با جوشکاری از طریق یراق آلات به فریم نصب شده در دبوار، متصل می شود. درب آهنی با پوشش ضد زنگ دارای دوام بالا و مقاومتی زیاد در برابر شرایط جوی و محیطی است .
درب شیشه ای
درب شیشه ای با پروفیلی از جنس آلومینیوم یا یو پی وی سی و حتی بدون هیچگونه فریمی می تواند طراحی و اجرا شود. از انواع درب های شیشه ای می توان به درب سکوریت ، درب دوجداره و از نوع اتوماتیک اشاره نمود. درب شیشه ای به عنوان جداکننده و ارتباط دهنده دو فضا می تواند از شیشه سکوریت ، شیشه کم گسیل ، شیشه دوجداره و شیشه هوشمند تشکیل شود.
در ساختمان های موجود نیز می توان با استفاده از انواع برچسب شیشه کاربرد و عملکرد های متفاوتی را برای درب و شیشه ها ایجاد نمود. از انواع برچسب های شیشه می توان به برچسب امنیتی شیشه که از خورد شدن شیشه و آسیب رسانی آن جلوگیری می نماید مانند شیشه سکوریت ، برچسب عایق حرارتی شیشه برای تبدیل نمودن شیشه های معمولی به شیشه کم گسیل ، برچسب شیشه هوشمند ، برچسب ضد امواج الکترومغناطیس و برچسب شیشه دکوراتیواشاره نمود .
درب آلومینیومی
آلومینیوم ماده ای است با وزن بسیار کم و دوام بالا در برابر شرایط جوی و باران، که این امر باعث افزایش طول عمر مفید درب آلومینیومی می شود. با توجه به مقاومت بالا و محکم بودن آلومینیوم می توان پروفیل های باریک تری نسبت به پروفیل های چوبی و یو پی وی سی طراحی و تولید نمود. در شرایطی که نیاز به نورگیری بیشتر در فضا و نیاز به دید وسیع تری به محیط بیرون باشد، این امر بسیار کاربردی خواهد بود.
درب آلومینیومی ترمال بریک
آلومینیوم فلزی رسانای حرارتی بوده و در درب های با پروفیل های آلومینیومی باعث افزایش ضریب انتقال حرارت و اتلاف انرژی درون ساختمان می شود. برای رفع این مشکل می توان از حرارت شکن در ساخت پروفیل های آلومینیومی ترمال بریک استفاده نمود.
درب و پنجره ترمال بریک دارای رزین غیر فلزی یا ماده پلاستیکی گرمابند نصب شده در قاب آلومینیومی درب است که از لحاظ فیزیکی بخش داخلی پنجره را از قسمت بیرونی جدا می کند. از این رو مسیر انتقال و هدایت انرژی حرارتی در قاب درب بین داخل و خارج فضای ساختمان قطع می شود. ضریب انتقال حرارت در درب ترمال بریک با شیشه دوجداره ، بین دو مقدار 1.2 و 2.9 ( W/m2.K ) در نظر گرفته می شود .
درب فایبرگلاس
درب فایبرگلاس به دو صورت ترکیبی با شیشه و فریم فایبرگلاس و همچنین بدنه ای از این جنس تقسیم می شود.
فایبرگلاس ، کامپوزیتی از الیاف شیشه با مواد پلیمری است که از پشم شیشه به عنوان مادهٔ تقویت کننده و از مواد پلیمری به عنوان مواد زمینه استفاده میشود که به صورت پارچه بافته شده و دارای مقاومت کششی بالایی می باشد. فایبرگلاس ماده ای بسیار محکم و غیرقابل اشتعال است.
درب فایبرگلاس ضد آب و دارای مقاومت بالایی در برابر ضربه، خوردگی، پوسیدگی و تبادل حرارت می باشد. این درب کامپوزیت در طرح ها و رنگ های متنوع مانند طرح چوب طراحی و تولید می شود.
با توجه به نحوه ی تولید و ثابت بودن رنگ پروفیل و بدنه فایبرگلاس ، با گذشت زمان تغییر ظاهری چشمگیری در درب فایبرگلاس ایجاد نمی شود و نیاز به نگهداری و پوشش خاصی ندارد. همچنین نارسانا بودن ماده کامپوزیت فایبرگلاس و پوشش رزین روی آن باعث کاهش ضریب انتقال حرارت درب فایبرگلاس می شود.
درب فایبرگلاس عایق صوتی بسیار مناسبی است و مانع از نفوذ صدای محیط به فضای داخلی می شود. متریال فایبرگلاس در پروفیل با قابلیت رنگ آمیزی باعث ایجاد زیبایی در دکوراسیون داخلی و نمای بیرونی ساختمان می شود.
فایبرگلاس نیز به صورت پوشش خارجی می تواند با پروفیل های چوبی ترکیب شود و علاوه بر حفظ زیبایی نما پروفیل چوبی، باعث مقاومت آن ها در برابر آسیب های محیطی و خوردگی و یا تورم چوب شود.
انواع درب ساختمان از نظر کاربرد
درب به عنوان رابط فضاهای داخلی و یا خارجی دارای کاربردهای ویژه و متنوعی می باشد . از انواع درب بسته به متریال و نوع عملکرد مورد نظر می توان به موارد زیر اشاره نمود :
- درب ضد سرقت
- درب ضد حریق و یا درب خروج اضطراری
- درب سکوریت
- درهای کرکره ای
- در حیاط
- درهای گردان
- درب ساختمان داخلی
درب ضد سرقت
درب ضد سرقت ، متشکل از مش و یا فریم فولادی در هسته و بدنه ای از جنس ورق آهن ، فولاد و یا آلومینیوم است و به همین علت در برابر ضربه ، برش و شکسته شدن مقاوم است. به دلیل استفاده از عایق صوتی و حرارتی داخل لایه های تشکیل دهنده و تزریق فوم به عنوان عایق، درب ضد سرقت در برابر تبادل حرارت و صوت بسیار مقاوم است .
قفل و یراق آلات استفاده شده در درب ضد سرقت به گونه ای است که امکان باز کردن آن بدون کلید تقریبا ناممکن است. با توجه به نوع کاربرد و حد امنیتی مورد نظر مواد تشکیل دهنده لایه های داخلی می تواند متفاوت باشد. برای ایجاد امنیت بیشتر از ورق های فولادی با ضخامت بیشتری می توان استفاده نمود و همچنین در شرایطی که نیاز به مقاومت در رطوبت باشد استفاده از لایه ی رویی ضد بخار و رطوبت امکان پذیر خواهد بود .
درب ضد حریق و یا درب خروج اضطراری
درب ضد حریق، دربی مقاوم در برابر حرارت است و باعث ایجاد منفذی برای خروج دود ، کنترل آتش و خروج اضطراری افراد می شود . استفاده از درب ضد حریق در راهروهای ساختنمان های بلند و یا ساختنمان هایی که تعداد ساکنان زیادی دارند مانند مجتمع های مسکونی ، ادارات بزرگ ، ورزشگاه ها و سالن های همایش و … الزامی است.
درب ضد حریق از چارچوب آهنی، ورق های فولادی با پوشش رنگ ضد حریق و مواد پرکننده بین دو ورق مانند پشم سنگ که غیر قابل اشتعال و سازگار با محیط زیست است ، تشکیل می شود . یراق آلات این نوع درب شامل ، لولای فولادی ، دستگیره و قفل مخصوص و نوار درزبند دود می باشد.
درب سکوریت
درب سکوریت نوعی درب شیشه ای است که جنس شیشه تشکیل دهنده آن از نوع سکوریت است . شیشه سکوریت دارای مقاومت بالای شکنندگی در برابر ضربه ، برخورد اجسام سنگین و یا ضربه شلیک گلوله است . در اثر ضربه بسیار شدید شیشه سکوریت تنها تبدیل به قطعات ریز می شود و در جای خود باقی می ماند. ویترین و درب های فروشگاه ها ، رستوان ها و … از نوع درب سکوریت طراحی و تولید می شوند.
با قرار دادن دستگاه پرده هوا در بالای درب های ورودی فروشگاه ها و یا رستوران ها، با ایجاد هوای فشرده قابل کنترل از ورود هوای سرد و یا گرم فضای بیرون ، ورود گرد و غبار و حشرات جلوگیری می نماید .
درب کرکره ای
درب کرکره ای ، بیشتر برای پارکینگ سر پوشیده استفاده می شود و به صورت اتوماتیک و با برق کنترل می شود. درب کرکره ای از جنس آلومینیوم تشکیل شده و دارای دوام و مقاومت خوبی در برابر شرایط جوی است. می توان با لمینیت بر روی کرکره طرح و رنگ های متفاوتی را ایجاد نمود . از مزایای درب کرکره ای میتوان به عدم اشغال فضایی جداگانه به عنوان درب ، دارای وزن سبک و مقاومت بالا در برابر رطوبت و نفوذ آب، اشاره نمود.همچنین برخی از درهای کرکره ای از جنس درب استیل نیز می باشند.
درب حیاط
درب حیاط، درب آهنی دارای طرح و پوشش رنگی متفاوت که در فضای بیرونی استفاده می شود و با جوش به یراق آلات و فریم اصلی متصل می شود.
درب گردان
درب هایی که در ورودی هتل ها، فروشگاه ها، مجتمع های تجاری و … استفاده می شود را درب گردان می نامند . درب گردان از جنس شیشه سکوریت با پروفیلی از جنس یو پی وی سی و یا آلومینیوم است.
درب داخلی
از انواع درهای داخلی میتوان به درب ساختمان با جنسی چوبی و یا فایبرگلاس و درب پروفیل دار شیشه ای مانند درب ترمال بریک و یا درب یو پی وی سی اشاره نمود. درب یو پی وی سی و ترمال بریک برای مرز بین فضای داخلی و خارجی استفاده می شود. انواع مختلفی از درب داخلی ساختمان وجود دارد که هرکدام برای هدف منحصر به فردی ساخته شده اند و دارای سبک خاصی هستند. رایج ترین انواع درب های داخلی و نحوه کار آن ها به شرح زیر است:
- درب کشویی
- درب لولایی
- درب پاکتی
- درب تاشو
- درب هلندی
- درب فرانسوی
- درب چرخان حول محور
انواع قفل درب ساختمان
- قفل های درب سوئیچی
- قفل هایی مخصوص wc
- قفل کمکی یا مازاد
- قفل غلتکی
- قفل شاخدار
- قفل ضد سرقت
- قفل استخری
- قفل های برقی
- قفل های کلیدی
قفل درب سوئیچی
قفل کمکی یا مازاد
قفل غلتکی
قفل شاخدار
قفل ضد سرقت
قفل های برقی
قفل های برقی مناسب جهت قرارگیری درون درب مغازه های دارای اهمیت مانند طلا فروشی و مدل های فراوان دیگر است.
منبع :.architecturaldigest ، prague-loft-apartments
تحریریه کلینیک ساختمان بیلدینگ پلاس
“برداشت از مطالب با ذکر منبع و لینک سایت بیلدینگ پلاس کاری حرفه ای و اخلاقی است”
نظرات کاربران
Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 151
Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 160
Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 162
Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 171
Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 177
Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 179
Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 181
Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 183