اصول بازسازی ساختمان
Warning: Parameter 2 to __search_by_title_only() expected to be a reference, value given in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 286
زندگیکردن در خانههای قدیمی و فرسوده همراه با اتاق هایی با معماری کلیشه ای و قدیمی واقعا کسالت بار است ولی. در حقیقت این امکان وجود دارد که فقط با رعایت بعضی از اصول، کاملا فضای زندگی خود را عوض کنید و با تغییر متریال های به کار گرفته شده در ساختمان ، وضعیت منزل خود را از اینرو به آنرو کنید و روحی تازه به محل زندگی خود ببخشید، چرا که بخش اعظمی از عوامل ایجاد نشاط در خانواده و بالا بردن کیفیت زندگی، به رضایت از محل زندگی مربوط می شود. دراکثر اوقات برای انجام این تغییرات لزومی ندارد حتما ساختمان خود را کاملا تخریب کنید، چون در بسیاری از موارد انجام اینکار مقدور نیست و یا عواملی چون هزینه های سرسام آور یا عدم آشنایی با اصول بازسازی ساختمان ، انجام اینکار را مشکل می کند.
در این مقاله پیشنهاداتی اصولی و نسبتا ساده در انجام بازسازی خانه ، بازسازی آپارتمان و بازسازی فضاهای داخلی ساختمان مانند پذیرایی ، اتاق خواب یا سرویس بهداشتی و حمام ارائه می گردد.
در ادامه این مقاله قصد داریم تا بعداز توضیح مفاهیم اولیه ، شما را با انواع روش های بهینه سازی شده بازسازی ساختمان و نوسازی (ازساختمانهای تازهساز گرفته تا ابنیهی تاریخی) آشنا کنیم. در مقالات آتی در زمینه بازسازی ساختمان به تشریح مثالهای اجرایی برای بازسازی و نوسازی ساختمان ها با کاربری های مختلف می پردازیم.
انواع تغییرات در ساختمان
به طور کلی اقداماتی که برای تغییرات در ساختمان ها صورت می گیرد از نظر فنی به سه دسته تقسیم می شود.
- بهسازی ساختمان
- بازسازی ساختمان
- نوسازی ساختمان
بهسازی ساختمان
بهسازی ساختمان به سلسله اقدامات و فعالیت هایی که برای بهبود کالبد و سازه صورت می گیرد اطلاق می شود که شامل چهار اقدام زیر است:
- تعمیرات
- حمایت
- حفاظت
- استحکام بخشی
بازسازی ساختمان
در نگاه مفهومی لغت “بازسازی” یک اصطلاح در حفاظت از ساختار سازه هر شیئی است که بسته به زمینه یا رشتهای که درآن بهکار برده می شود معانی متفاوتی پیدا می کند. اما اکنون زمینهی اصلی تحقیق ما بر پایه ی ساختمان ها و معماری ابنیه بدون در نظر گرفتن نظریّات نوگرایانهی معماری ولی مطابق با اصول و گواهینامههای بازسازی است.
نوسازی ساختمان
نوسازی ساختمان اقداماتیست که فقط ساختارها و متریالهای نو را به جای بناهای قدیمی می نشاند و برطبق ایده های مد روز، جلوهی نوینی به آن می بخشد بدون آنکه لزوما حتی اثری از بنای قبلی مانده باشد و یا حداقل محتوای تاریخی-هنری آن حفظ شده باشد.
غالبا به تغییراتی که در قالب انجام بهسازی و نوسازی ساختمان صورت می گیرد نیز بازسازی ساختمان گفته می شود و این یک اشتباه مصطلح است که رخ می دهد. بنابراین در ادامه هر جا از بازسازی ساختمان سخن گفته شد منظور ترکیبی از کلیه اقدامات بهسازی ، بازسازی و نوسازی ساختمان است.
انواع بازسازی ساختمان
از دیدگاه فنی بازسازی به سه دسته تقسیم می گردد:
- بازسازی سازهای یا ساختاری ( بهسازی ساختمان )
- بازسازی تزئینی
- بازسازی ازدیدگاه هنری و معماری ( مرمّت )
بازسازی سازهای یا ساختاری
در برخی از ساختمان های قدیمی و یا ساختمان هایی که فاقد نقشه های مناسب هستند همچنین برای رسیدن به اهدافی مشخص در ساختمان ها از بازسازی ساختاری استفاده می شود.
چرا بازسازی ساختاری انجام می شود
- قدیمی بودن ساختمان (جهت حفظ ساختار بناهایی که نیمه فرسوده یا به طور کامل فرسوده شده اند یا مطالعهای روی مصالح ، جنس و مواد قسمتهای از دست رفته ، بازسازی سازه ای انجام می شود )
- عدم وجود نقشهی ازبیلت و کمبود فضای کافی و زیاد بودن فضاهای غیرقابل استفاده
- برای بالا بردن ارزش ساختمان موجود
اقدامات متداول در بازسازی ساختاری
اقدامات متداولی که در بازسازی ساختاری صورت می گیرد به شرح ذیل می باشد:
- طراحی دوبارهی نقشهی ساختمان و افزایش فضا (تغییر محتویات نقشهی ساختمان)
- ساخت و بازسازی زیرزمین
- بازسازی و نوسازی تجهیزات و اتصالات
طراحی دوبارهی نقشهی ساختمان و بهینه سازی فضا
این نوع از بازسازی به طور کامل تخصصی است و حتما باید برای انجام اینگونه پروژهها از مشاورهی یک مهندس خبره در رشتههای عمران و معماری کمک گرفته شود.
در بازطراحی باید موارد زیر در نظر گرفت:
- نوع اسکلت سازه
- نوع سقف سازه
- نوع سازه نگهبان
- نوع سیستم مقاوم جانبی
- مشخصات مکانیکی خاک
ساخت و بازسازی زیرزمین
تغییر دکوراسیون داخلی فضای زیرزمین ، یکی از راهکارهایی است که برای استفاده بهینه از فضای ساختمان ، استفاده می شود.
ابتدا به این مساله فکر کنید که به چه چیز تازه در خانه احتیاج دارید. آیا قصد این را دارید که مهمان های راه دورتان را به یک اتاق مهمان دلپذیر دعوت کنید و یا اینکه یک اتاق ویژه بازی کودک مهیا سازید؟ چه براساس نیازهایتان و چه براساس آنچه که واقعا دلتان میخواهد، اقدام کنید. درهرصورت ایده های دکوراسیون فراوانی وجود دارد که میتوانید همه آنها را تحقق بخشید.
زیرزمین ، در هرحال، از آنجایی که معمولا نیمه کاره باقی میماند یکی از چالش برانگیز ترین بخش های خانه برای تغییر دکوراسیون و بازسازی منزل، محسوب می شود. صرف نظر از اینکه این فضا چقدر تیره و نامانوس به نظر بیاید.
بازسازی تزئینی ساختمان
تغییراتی در کفپوش ، دیوارپوش ، نقاشی و تعمیرات جزئی ( تغییر رنگ منزل ) ، سقف کاذب ( کناف ، آسمان مجازی ، سقف کشسان ) ، نورپردازی داخلی ( انواع چراغها ) ، دکوراسیون داخلی آشپزخانه و کابینت های آن و بالاخره هر نوع تغییری که فقط در راستای زیباسازی و تغییر دکوراسیون داخلی ساختمان انجام می شود را میتوان در این بخش قرار داد .
روشهای تغییر دکوراسیون در منزل عموما با کمترین هزینه به انجام می رسد تا بار مالی زیادی را به کارفرما تحمیل نکند. این امر در صورتی می تواند متفاوت تر و در شکل گسترده تری دنبال شود که نیاز به یک تغییر دکوراسیون اساسی حس شود. برای این منظور توصیه می شود از متخصصین دکوراسیون داخلی مشاوره کسب گرفته تا بهترین انتخاب در بازسازی ، انجام پذیرد.
روش های تغییر دکوراسیون در بازسازی ساختمان بسیار گسترده است. می توان این تغییرات را در آشپزخانه ، اتاق نشیمن و یا اتاق پذیرایی اعمال نمود. دنبال کنید. در هر قسمتی از منزل امکان رسیدن به یک دکوراسیون متفاوت وجود دارد باید با نگاهی متفاوت به اصل و پایه کار نگاه شود. به عنوان مثال می توان یکی از روش های تغییر دکوراسیون منزل را تعویض پرده بدانیم. یا اینکه با نصب یک کاغذ دیواری متفاوت به این مهم دست پیدا کنیم. همچنین می توان به تغییر دکوراسیون در آشپزخانه با نصب یک کابینت به این هدف دست پیدا کرد. این به نیاز کارفرما بستگی دارد که تنوع و زیبایی برای کدام یک از بخش های منزل مورد نیاز می داند. در هر صورت باید علت تغییر دکوراسیون واضح و معقول باشد.
مزایای بازسازی ساختمان به صورت تزیینی عبارتند از :
- بازسازی ساختمان در مدت زمان کمتری قابل اجرا ست
- بازسازی ساختمان هزینههای کمتری بهدنبال دارند
- اکثر تغییرات دربازسازی ساختمان براحتی به چشم میآیند
قبل از انجام هر کدام از این بازسازی ها در ساختمان (چه تزئینی چه ساختاری) و صرف هزینههای بسیار و همچنین وقت فراوان، باید دقیق فکر کرد که آیا ایجاد این تغییرات به دردسرها و هزینههای احتمالی میارزد یا خیر؟ در غیر این صورت نتیجهای جز نارضایتی پس از پایان پروژه و ضرر فراوان، نیست.
بازسازی از دیدگاه هنری و معماری ( مرمّت )
ممکن است دلایل متعددی برای بازسازی ساختمان همراه با طراحی یک ماکت شبیه سازی شده وجود داشته باشد اما گاهی اوقات به منظور احیای یک اثر تاریخی از دست رفته یا تخریب شده است که دارای ارزش تاریخی و فلسفهی هنری-معماری بالایی است. میراث معماری جزو ارزش ها و ویژگی هایی است که هر ملتی به آن ها افتخار می کند ، چنین میراثی نشاندهندهی مفاهیم مدنی و نماد تمدن و بیان کنندهی هویت آن مردم است ، وچون حضور این ابنیه برای اثبات تاریخچهی یک ملت لازم و کافیست، نگهداری و حفاظت از آنها و سپس احیا کردن آنها بسیار مهم و حساس میباشد و در نتیجه ابزار های بسیار دقیقی همچون سیستم های فوق پیشرفتهای همچون “بی-آی-اِم” نیز اختراع شدند تا تمام اطلاعات لازم را درخود نگه دارند.
تمام اطلاعاتی مربوط به محصولات ، مصالح و سیستم های نصب شده در پروژه بازسازی ساختمان ، به طور مستقیم به دفترچهی متریال ها و تجهیزاتی که مورد استفاده معمار یا مرمت کننده آن بنا قرار می گیرد، مربوط می شود. در حقیقت مدل سازی ساختمان ها و ابنیه ، مرمت را آسوده تر می کند.
به طور گسترده تر برای بنا های قدیمی ، کلمه ی “بازسازی ساختمان” به معنای بازگرداندن یک ساختمان تخریب شده به حالت شناخته شدهی قبلی اش با معرفی و استفاده از مواد و متریال های جدید، است که این کار مفاهیم معماری همچون ترمیم (تعمیر سبک ساختاری ساختمان موجود) و حفاظت (جلوگیری از تخریب بیشتر بنا) را شامل می شود. البته این سیستم و نوع بازسازی که در نگاه عامیانه به آن بازسازی ابنیه ی تاریخی میگوییم، براساس نظریه های ترمیمی صورت می گیرد و بسیار قانون مند و محدود است. به خاطر همین موضوع بسیار با بازسازی منازل و ساختمان های مسکونی متفاوت است.
انواع بازسازی هنری از لحاظ بنیادی و تاریخی
- مرمت علمی یا آرکئولوژریک: برای بنا های نوع اول که مربوط می شود به دوران کلاسیک خصوصا حکومت های یونان و روم . شامل:( حفاری بنا ) + ( فرم دادن به بنا جهت بازدید سیّاحان و محققان حوزهی هنری )
- مرمت هنری یا آرتئیستیک: برای بنا های نوع دوم که مربوط میشود به دوران کوتیک و رنسانس به بعد، در اروپا . در این نوع مرمت، مرمت کننده قسمت هایی از بنا را که از بین رفته یا اصلا وجود نداشته، با فانتزی و خلاقیت خود مجددا بازسازی می نماید و از ایده های جدید تر و بهروزتر جهت بازسازی و نوسازی استفاده می کند تا بنا علاوه بر حفظ ارزشهای گذشته، با استفاده از تجهیزات امروزی عمرانی، طول عمربالاتری داشته باشد.
انواع مرمت از لحاظ معیارهای نوین
- مرمت حفاظتی: در این روش ادعایی بر انجام تصمیم فوق العاده ای، چه از لحاظ فنی و چه هنری، وجود ندارد و فقط هدف اصلی نگهداری و حفاظت از بناست، بدون آنکه محتوای هنری-فلسفی آن تغییر کند.
- بازسازی سبکی یا آناستیلوزی: برای بنا های مربوط به گذشته های خیلی دور که میزان ویرانی آنها بسیار زیاد است و همچنین نمایانگر سبک یا شیوه معماری خارجی باشد که از طرفی تکمیل آنها با کذب جلوه کند.
- پاکسازی سبکی: ممکن است دخالت ها و تعداد متریال ها، اعضا و تجهیزاتی که به بنای اصلی افزوده شده و در سیستم های الکترونیکی هم ثبت شدهاند، از طرف مرمت کنندهی بعدی افراطی یا بیمورد تشخیص داده شود. حذف این عناصر اضافی یا به نوعی افراطی را پاکسازی می گویند.
- مرمت تکمیلی یا الحاقی: تکمیل تخریبی های صورت گرفته برای کاربردی تر شدن این سازه ها در فضای عمومی و شهری نوین و به خدمت در آوردن آنها برای راحت تر کردن قسمتی از زندگی مردم. به این عملیات ملحق کردن سازه های غیر قابل استفاده به ساختمان های کاربردی شهر، مرمت الحاقی می گویند.
- باز زنده سازی یا مرمت تاریخی: به این شکل که نقش تاریخی سازه یا بنا، تعیین کنندهی چگونگی مرمت آن است.
- مرمت استحکامی: مداخله در وضعیت کالبدی بنا فقط برای استحکام بخشیدن به آن و تضمین پایداری آن.
- مرمت جامع: در این نوع مرمت علاوه بر برپایی و نگهداری بنا، بازگشت و احیای آن بنا نیز صورت می گیرد، البته در این نوع مرمت خاص، معمار می تواند عملکرد جدیدی را متفاوت با عملکرد گذشته ی آن ساختمان تعریف کند. این سبک از مرمت و ترمیم که از نامش هم پیداست، رایجترین نوع بازسازی ابنیه تاریخی به شمار میآید.
برداشت و ترجمه از : archdaily ، wiedemann ، vcu
تحریریه کلینیک ساختمان بیلدینگ پلاس
“برداشت از مطالب با ذکر منبع و لینک سایت بیلدینگ پلاس کاری حرفه ای و اخلاقی است”
نظرات کاربران
Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 151
Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 160
Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 162
Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 171
Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 177
Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 179
Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 181
Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 183