آیفون تصویری ( درب بازکن تصویری )
در این نوشته نوع تصویری درب باز کن برقی که به آیفون تصویری شهرت دارد معرفی می گردد. در ادامه به بررسی ساختار ، تجهیزات و انواع درب بازکن تصویری و نحوه عملکرد هر یک پرداخته می شود.
آیفون تصویری چیست
آیفون تصویری یا درب باز کن برقی تصویری ، مجموعه ای از اجزای الکترونیکی و برقی است که برای برقراری ارتباط دوطرفه در داخل و بیرون از ساختمان مورد استفاده قرار می گیرد. امروزه آیفون تصویری با ایجاد دسترسی کنترل شده توسط تجهیزات سمعی و بصری نصب شده در داخل و خارج ساختمان ، به یک سیستم ارتباطی امن برای کنترل تردد و باز کردن درب ورودی ساختمان ، دفاتر و یا هر مجموعه مشابهی تبدیل شده است. استفاده از درب بازکن تصویری در ساختمان ها با کاربری های متنوع متداول است. به گونه ای که امروزه وجود آیفون تصویری یکی از بخشهای ضروری ساختمان به حساب می آید. این نوع تجهیزات ارتباطی امکان داشتن یک درب برقی متحرک، جهت ورود ایمن اشخاص به داخل ساختمان را می دهد.

انواع درب باز کن برقی ( انواع آیفون )
یکی از مهمترین وظایف یک درب باز کن برقی ایجاد ارتباط بین اشخاص داخل ساختمان و مراجعه کنندگان ساختمان می باشد. فردی که داخل خانه است این امکان را دارد که بوسیله درب باز کن برقی با گوش دادن به صدای فردی که زنگ خانه را زده و یا حتی با دیدن تصویر وی در پنل آیفون تصویری شخص راشناسایی نموده و سپس در را باز کند.
انواع درب باز کن برقی عبارتند از:
- درب بازکن تصویری یا آیفون تصویری
- درب بازکن صوتی یا آیفون صوتی

آیفون صوتی از انواع درب باز کن برقی
آیفون صوتی ( درب بازکن صوتی )
آیفون صوتی یا درب بازکن صوتی ، قدیمی ترین نوع از درب باز کن برقی می باشد. عملکرد آیفون صوتی محدود به ارتباط شنیداری بین داخل و خارج ساختمان بوده بدین ترتیب صاحب خانه صرفا با شنیدن صدای فرد پشت آیفون امکان شناسایی وی را دارد و از طریق شاسی که بر روی کنترل پنل آیفون صوتی وجود دارد می تواند از دور درب را باز کند. آیفون صوتی از طریق ضربه الکتریکی که به زبانه قفل درب اعمال می کند امکان باز شدن درب را فراهم می سازد.

آیفون تصویری یا درب بازکن تصویری
آیفون تصویری ( درب بازکن تصویری )
پس از گذشت مدت کوتاهی از اختراع آیفون صوتی و استفاده از آن در ساختمان ها جهت تسهیل در عبور و مرور به ساختمان، آیفون تصویری یا درب بازکن تصویری ، با نصب یک دوربین در کنار گیرنده شنیداری، طراحی و وارد بازار شد. صفحه داخلی آیفون تصویری دارای ساختاری مشابه با نسخه قبلی ( آیفون صوتی) می باشد. آیفون تصویری دارای یک مانیتور ویدیویی می باشد که به دوربین نظارتی نصب شده روی زنگ درب ورودی، متصل است و امکان دیدن فردی که دکمه را فشار داده و بخشی از محیط اطراف وی را فراهم می کند. درب بازکن تصویری دارای دو بخش فرستنده و گیرنده است که فرستنده دوربین ویدیویی ، بلندگو و یک دکمه زنگ می باشد، گیرنده یک پنل کوچک است که خروجی را از دوربین دریافت کرده و روی مانیتور آیفون تصویری نمایش می دهد و توسط سیستم شنیداری که دارد می تواند با شخصی که پشت آیفون در بیرون از ساختمان حضور دارد صحبت کند، آیفون تصویری علاوه بر سیستم های شنیداری و دیداری دارای کلید هایی با کاربری های مختلف بر روی کنترل پنل داخلی است.
در انواع پیشرفته درب بازکن تصویری از تکنولوژی بی سیم جهت ارتباط بین دوسوی آیفون و باز کردن درب استفاده می شود. آیفون تصویری بی سیم به دلیل متحرک بودن پنل ورودی برای سالمندان و افراد معلول یا دارای شرایط جسمانی ویژه بسیار مناسب است چراکه آنها را قادر می سازد تا بدون نیاز به دسترسی به پنل ورودی آیفون که بر روی دیوار نصب شده است از هر جای خانه با شخصی که پشت درب باز کن برقی قرار دارد ارتباط برقرار کرده و درب را باز کند. این ویژگی توسط ریموت کنترل آیفون تصویری بی سیم محیا گردیده است.

سیم کشی داخلی یک آیفون تصویری
اجزای تشکیل دهنده درب بازکن تصویری
یک آیفون تصویری مجموعه ای از اجزا داخلی و خارجی است که مهم ترین آنها عبارتند از:
- پنل خارجی آیفون
- پنل ورودی درب بازکن برقی
- مانیتور داخلی آیفون تصویری
- قفل الکتریکی
- منبع تغذیه یا ترانس

یک نمونه پنل خارجی در درب بازکن تصویری
پنل خارجی آیفون تصویری
پنل خارجی یا پنل خیابانی آیفون تصویری در کنار درب ورودی نصب می شود و در هر شرایط آب و هوایی قابل استفاده است. پنل خیابانی درب بازکن تصویری با توجه به نحوه عملکرد شامل اجزای متنوع بوده که بر روی پنل آیفون تصویری نصب شده است. این اجزا شامل دکمه های متعدد ( معمولا برای هر واحد ساختمانی یک کلید تعبیه شده است)، یک میکرو دوربین جهت نمایش تصویر فرد که برای دید در شب نیز مناسب است، برد صدا که بجز هماهنگ کردن صدا و تصویر باید صدا را نیز تقویت کند، که خود شامل یک میکروفون برای رساندن صدای شخصی که بیرون از منزل است و یک بلندگو برای پخش صدای فردی که در داخل منزل می باشد.

پنل ورودی درب بازکن تصویری
پنل ورودی درب بازکن تصویری
پنل ورودی آیفون تصویری نیز شامل اجزای متعددی که با توجه به کاربری آیفون تصویری متنوع هستند می باشد. کلید هایی برای باز کردن درب ورودی ، یک مانتیور داخلی و یک گوشی که میکروفونی برای انتقال صدا به پنل خروجی در آن تعبیه شده است. مانیتور داخلی به شخصی که داخل منزل است این امکان را می دهد تا تصویری از شخصی که بیرون ایستاده ببیند. مانیتور های داخلی در اندازه های مختلف و دارای تصاویر رنگی و سیاه و سفید می باشند که امروز اغلب آیفون های تصویری مجهز به مانیتور داخلی با صفحه نمایش رنگی می هستند.
قفل الکتریکی درب بازکن
قفل الکتریکی دستگاهی است که در قفل درب نصب می شود و توسط کلیدی که در داخل ساختمان قرار دارد عمل می کند به این صورت که با زدن دکمه مربوطه که بر روی پنل ورودی درب باز کن برقی است، لچ یا ضامن روی قفل درب بطور اتوماتیک برداشته شده و درب باز می شود.
منبع تغذیه یا ترانس آیفون تصویری
منبع تغذیه دستگاهی است که ولتاژ مورد نیاز برای پنل خروجی و قفل الکترونیک را فراهم و به آنها منتقل می کند. منبع تغذیه پنل ورودی 220 ولت را که همان برق شهر است ، دریافت و ولتاژی به اندازه 14-16 ولت را در خروجی تامین می کند.

آیفون تصویری مجهز به دکمه هایی برای برقراری تماس های داخلی بین واحد ها
انواع آیفون تصویری
در برخی از انواع آیفون تصویری پنل ورودی شامل کلید هایی برای برقراری ارتباط بین واحد های آپارتمان یا بخش های مختلف ساختمان یا اداره نیز می باشد. در این نوع از درب بازکن های تصویری هر واحد دارای کد شناسایی ویژه ای است که با زدن کد یا شماره مربوط به هر واحد می توان با ساکنان آن واحد ارتباط برقرار کرد.

یکی از کاربرد های آیفون تصویری داشتن مانیتور بی سیم جهت استفاده سالمندان است
امکانات دیگری که در برخی از انواع درب باز کن تصویری تعبیه می شود یک صفحه مانیتور کوچک جهت راهنمایی ورود افراد به داخل ساختمان همچنین هدایت افراد معلول در مسیر ورود است که در ساختمان هایی با ساختار پیچیده و متراژ بزرگ از این نوع آیفون تصویری استفاده می شود.
برای نوعی دیگر از آیفون های تصویری یک کارت حافطه جانبی در نظر گرفته شده است تا با ثبت و ذخیره تصاویری از افرادی که به درب ورودی مراجعه نموده اند و زنگ آیفون را زده اند امکان مشاهده تاریخچه اتفاقات را برای کاربر فراهم می سازد.
به وضوح می توان متوجه شد که اگر فردی زنگ مربوط به یکی از واحد های یک ساختمان چندین واحدی را فشار دهد، علاوه بر شخصی که در آن واحد ساکن است و گوشی آیفون را برداشته و صحبت می کند، سایر ساکنین ساختمان نیز اگر گوشی آیفون را بردارند به راحتی میتوانند مکالمه بین آنها را شنود کنند. در نوع دیگری از آیفون های تصویری این امکان فراهم شده که هیچ فردی در واحد های دیگر بجز شخصی که زنگ آیفون تصویری وی به صدا درآمده و مکالمه می کند، اشخاص دیگر در واحد های دیگر با گوشی آیفون نمی توانند صدای مکالمه آنها را شنود کنند.

درب باز کن برقی مجهز به سیستم تطبیق اثر انگشت
و در آخر باید اضافه کرد که درب باز کن برقی در محوطه هایی برای امنیت و آرامش ذهنی نصب می شود تا تنها افرادی که اجازه ورود به آن محوطه را دارند از طریق صدا یا تصویرشان شناسایی شده و وارد شوند. علاوه بر این آیفون تصویری معمولا با سایر سیستم های کنترلی ادغام و موجب ایجاد تکنولوژی های بیشتری جهت رفاه زندگی می شود مثلا با وسیله هایی مانند تطبیق اثر انگشت، کارت های مخصوص جهت ورود و صفحه کلید برای شماره های مخفی که درب باز کن های برقی پیشرفته تری را وارد بازار کرده است.
نحوه نصب درب باز کن تصویری
اگرچه در ساخت انواع آیفون تصویری بین تولید کنندگان مختلف تنوع زیادی وجود دارد اما نحوه نصب درب باز کن های برقی عموما مشترک است. در ادامه روش های عمومی برای نصب آیفون تصویری ارایه می گردد.
نصب متعارف آیفون تصویری
سیستم های مختلفی برای نصب و راه اندازی درب باز کن برقی وجود دارد که سنتی ترین آن ها سیستم 4 +1 (سیم برق، سیم ارتباط، سیم سیستم درب و سیمی جهت برقراری تماس ) می باشد.
در روش نصب متعارف جهت راه اندازی درب باز کن برقی از 4 سیم بعلاوه یک سیم برای هر خانه استفاده می شود یعنی (+ “n”4) ، که در این قاعده “n” تعداد واحد های ساختمان را نشان می دهد. از این روش نصب بیشتر برای ساختمان هایی با تعداد واحد منازلی متوسط و کم استفاده می شود.
روش نصب ساده شده
در این روش نصب آیفون تصویری ، از یک جفت سیم بعلاوه تعداد واحد های ساختمان استفاده شده است، یعنی (1 + “n”) که در این قاعده “n” تعداد واحد های ساختمان را نشان می دهد. این روش نصب درب بازکن تصویری بهترین گزینه برای ساختمان هایی با اندازه متوسط و دارای دو یا سه در ورودی، بسیار مناسب می باشد.
نصب آیفون تصویری به روش دیجیتال
نصب آیفون تصویری به روش دیجیتال به دلیل سهولت و تضمین عملکرد، برای ساختمان های بزرگ و یا تاسیسات پیچیده پیشنهاد می شود. در این روش نصب آیفون تصویری تنها دو سیم برای اتصال تمام اجزای درب بازکن تصویری درنظر گرفته شده است.
در ادامه مراحل راه اندازی و نصب آیفون تصویری در ویدیوی زیر نمایش داده شده است.
منبع: wikipedia
تحریریه کلینیک ساختمان بیلدینگ پلاس
“برداشت از مطالب با ذکر منبع و لینک سایت بیلدینگ پلاس کاری حرفه ای و اخلاقی است”
نظرات کاربران