آنتن مرکزی در ساختمان
Warning: Parameter 2 to __search_by_title_only() expected to be a reference, value given in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 286
Warning: Parameter 2 to __search_by_title_only() expected to be a reference, value given in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 286
آنتن مرکزی یا سیستم آنتن مرکزی مجموعه ای از تجهیزات و ادوات هستند که کار اصلی آنها دریافت ، تقویت و تقسیم سیگنال های تلویزیونی و رادیویی و اشتراک آنها با کاربران یک مجموعه ساختمانی ، مدرسه ،سازمان و یا هتل می باشد. آنتن مرکزی برای افزایش کیفیت ، صرفه جویی در وقت و هزینه به کار برده می شود.
در این مقاله قصد داریم این سیستم ها و متعلقات آنها را به تفصیل شرح دهیم. همچنین با مشاهده یک ویدئو به صورت اینفو گرافی ، چگونگی کارکرد و کاربرد این سیستم نشان داده شده است.
آنتن مرکزی چیست
آنتن تلویزیون مستر یا MATV برای اتصال مجموعه ای از تلویزیون ها به کانال های تلویزیونی به صورت هم زمان استفاده می گردد. این سیستم امکان استفاده چندین تلویزیون به طور همزمان از یک آنتن مرکزی ( Central Antenna ) را ایجاد می کند. آنتن های مرکزی بسته به نوع ، جنس و مدل آنتن ، امکان دریافت انواع امواج رادیویی و تلویزیونی را برای تمام واحد های ساختمانی و کاربران فراهم می کنند. آنتن اصلی ، امواج FM و دیگر سیگنال ها را نیز دریافت و با تمام کاربران توسط تجهیزات آنتن به اشتراک می گذارد. همچنین این سیستم می تواند به طور همزمان سیگنال های مختلف VHF/UHF/FM را در یافت کند.
در سیستم مرکزی ، دریافت سیگنال های رادیویی تلویزیونی و توزیع سیگنال از طریق یک آنتن سرپرست یا اصلی ( MAH ( Antenna Master Heder انجام می شود. پس از دریافت ، سیگنال ها از طریق کابل کشی مناسب و کافی به سوئیچ ها وتقویت کننده ها و تقسیم کننده ها ، به گیرنده ها ارسال می گردد.
تجهیزات آنتن مرکزی
سیستم آنتن ماهواره مرکزی باید از تجهیزات با کیفیت بالا همراه با تکنولوژی های مناسب ، طراحی و نصب شود که سیگنال مطلوبی را ارئه دهد. تجهیزات سیستم مرکزی برای رسیدن به کیفیت مطلوب عبارتند از :
- آنتن اصلی ANTENNA
- پیش تقویت کننده آنتن اصلی
- آمپلی فایر / میکسر ( تقویت کننده )
- splitter ( جداکننده ، تقسیم کننده )
- سوییچ جهت دار
- ترمینال ، کابل های آنتن و اتصالات کابل پریز های دیواری
- کابل های اتصال
- مبدل سوئیچ
- LNB
آنتن اصلی در سیستم آنتن مرکزی
آنتن اصلی باید از نوع YAGI ( آنتن با ساختار آلومینیوم تو خالی ) و یا آنتنی هم سطح با قدرت فرستنده انتخاب شود ، که در نتیجه قدرت دریافت و ارسال سیگنال ها ، برای انتقال به تمام دستگاه ها و تلویزیون های موجود در شبکه آنتن مرکزی را داشته باشد. محل نصب آنتن ها و گیرنده ها ( ریسیور ) باید به صورتی باشد که حداقل سیگنال را دریافت کنند. آنتن اصلی باید در فضای باز و در مکانی محافظت شده از شرایط جوی قرار گیرد. تجهیز مورد نظر باید به گونه ای انتخاب شود که بتواند حداقل سیگنال VHF/UHF را به طور هم زمان دریافت کند.نکات مهم در انتخاب آنتن اصلی بهره آنتن (GAIN) و امپدانس (75 اهم) آن می باشد.
آنتن اصلی دارای شاخه هایی از جنس آلومینیوم و به صورت لوله های تو خالی است. بسته به فرکانس های موجود ، آنتن ها سیگنال های تلویزیونی و رادیویی مورد نظر را دریافت و از طریق کابل ها و تجهیزات سیستم آنتن مرکزی به گیرنده ها ارسال می نمایند. امپدانس آنتن های معمولی 300 اهم است ، که آنتن های MATV دارای 75 اهم می باشند.
پیش تقویت کننده PRE-AMPLIFIR
پیش تقویت کننده بر روی آنتن اصلی نصب می شود. پیش تقویت کننده دریافتی طوری انتخاب می شوند که کمترین نویز در سیستم آنتن وجود داشته باشد. پیش تقویت کننده برای استفاده تقویت کننده اصلی ، سیگنال ورودی را در صورت لزوم بین 25-15 دسی بل افزایش می دهد.
فرکانس هایی که پیش تقویت کننده درسیستم آنتن مرکزی تقویت می کند ، برای امواج VHF از 40 تا 220 مگا هرتز و UHF از 740 تا 890 مگا هرتز می باشند. در پیش تقویت کننده امپدانس ورودی و خروجی 75 اهم می باشد و سیگنال اولیه نیز بین 15 تا 25 دسی بل تقویت می شود و حداکثر نویز نیز 3 دسی بل می باشد. دمای عملیاتی برای بهتر کار کردن پیش تقویت کننده در فصول مختلف دمای محیط ، بین منفی 10 درجه سانتی گراد تا مثبت 45 درجه سانتی گراد تعیین می گردد و همچنین به منبع تغذیه برق با ولتاژ 230 ولت و فرکانس 50 هرتز، AC نیز احتیاج دارد ، که آنتن مرکزی بیشترین بهره را داشته باشد.
فرکانس وتعداد کانال ها ، افت بهره کل سیستم آنتن مرکزی و نوع سیگنال ورودی در کیفیت سیگنال خروجی مهم است.
آمپلی فایر یا میکسر ( تقویت کننده )
تقویت کننده ها یا میکسر های باند میانی ( BROD BAND ) باید به اندازه کافی برای تقویت سیگنال VHF و UHF قوی باشند تا امکان پخش بیشتر کانال ها و کیفیت بهتر شبکه ها را فراهم کنند. در آنتن مرکزی تقویت کننده ها طوری انتخاب می شوند که قابلیت تنظیم و تقویت سیگنال را تا 40 دسی بل یا بیشتر را در اختیار مصرف کننده ها و سیستم آنتن مرکزی قرار دهند. به طوری که ولتاژ توزیع را می تواند برای سیگنال هایی که به صورت دائمی ضعیف و سیگنال های بسیار قوی هستند را تنظیم کند. تقویت کننده ها و میکسر ها می تواند به شکل یک فیلتر میان گذر هم عمل کند . زمانی که بیش از یک آنتن مورد استفاده قرار گیرد ، باید قبل از تقویت کننده ها یک میکسر استفاده شود تا فرکانس ها و سیگنال های دریافتی را با هم ترکیب کند . تقویت کننده یا میکسر برای دریافت و تقویت سیگنال های معرفی شده ، تقویت کننده های آنتن مرکزی دارای دو ورودی جداگانه برای سیگنال های VHF و UHF و یک خروجی مشترک هستند . ساختار داخلی آمپلی فایر ازنوع آلومینیوم برای کاهش نویز و رسانایی بهتر تشکیل می شود ،پهنای باند فرکانس برای VHF 40-230 مگاهرتز و UHF 740-860 مگا هرتز تنظیم شده است.
امپلی فایرها ( تقویت کننده ها ) مدل های مختلفی دارند که متناسب با تعداد دستگاه های موجود در سیستم آنتن مرکزی انتخاب می شوند.
splitter ( جداکننده ، تقسیم کننده )
تقسیم کننده های اصلی آنتن مرکزی به صورت دو یا چهار پورت خروجی هستند . سیگنال ورودی به اسپلیتر به دو یا چهار خروجی سیگنال به طور برابر تقسیم می شود ، بسته به نوع اسپیلیتر مور نیاز در آنتن مرکزی ، تضعیف ،اعوجاج و عدم هماهنگی باید در سیستم اسپلیتر حداقل باشد. اسپیلیتر در سیستم MATV در داخل شبکه آنتن مرکزی و محفوظ ساخته می شود.
در سیستم آنتن مرکزی برای تقسیم تعداد محدودی از شبکه ها از اسپلیتر استفاده کرد ولی در صورت بالا رفتن شبکه ها از سیستم مولتی سوئیچ استفاده ی کنیم ،که بیشتر از مولتی سوئیچ ها استفاده می شود.
سوییچ جهت دار ( یک سو کننده )
اتصالات جهت دار یا یک سو کننده ها در داخل سیستم آنتن مرکزی ساخته شده ، که دسترسی به آن ها در سیستم سخت افزاری آنتن مرکزی دشوار است. همان طور که از اسم آنها مشخص است جریان را یک طرفه کرده و از ورود سیگنال و جریان برگشتی به سیستم آنتن مرکزی جلو گیری می کند ، در سوئیچ ها مانند شیر آب فقط از یک سمت جریان قابل عبور است. یکسو کننده ها در آنتن مرکزی بنا به نوع آنتن دارای یک یا دو پورت در خروجی هستند ، دارای امپدانس ورودی و خروجی 75 اهم می باشند.
ترمینال ، اتصالات کابل پریز های دیواری ( WALL CONNECTORS OF MATV SYSTEM )
اتصال دهده های دیواری ترمینال ها در سیستم آنتن مرکزی در ابتدا و انتهای کابل های هم محور ( کواکسیال ) قرار می گیرند. کابل آنتن مرکزی برای هدایت هر چه بهتر سیگنال ها و امواج گرفته شده از آنتن و تجهیزات آنتن مرکزی ، برای کمتر شدن نویز هدر رفت انرژی به ترمینال ها و پریز ها متصل می شود ،اتصال ها روی ورق هایی ازجنس اکریلیک ( نارسانا و عایق ) محکم می شوند.
کابل ها
کابل ها هدایت کننده اصلی سیگنال ها ، امواج و جریان در سیستم آنتن مرکزی هستند . شبکه اصلی توزیع ( انتقال سیگنال بین تجهیزات آنتن مرکزی ) باید دارای کابل تلوزیون ( RG-11A/U ) دارای محافظ در برابر اتفاقات خارجی باشد ، با امپدانس ورودی 75 اهم . شبکه توزیع فرعی ( از تجهیزات تا دستگاه ها و تقویت کننده ها ) به کابل RG 59 با امپدانس 75 اهم نیاز دارد .به طور خلاصه ، کل شبکه کابلی میتواند کواکسیال با امپدانس 75 اهم باشد.
سیستم MSTV سیستم آنتن مرکزی ماهواره
این سیستم ها در هتل ها ساختمان ها و سازمان هایی که مجوز لازم را برای استفاده از فرکانس های ماهواره ای و گیرنده های ماهواره ای دارند ، استفاده می گردد و از تجهیزاتی نظیر دیش ، سوییچ و LNB های چند خروجی و امپلی فایر مخصوص این سیستم می توان استفاده کرد ، عملکرد آنتن مرکزی ماهواره شبیه سیستم MATV است ، به طور کلی پایه و اساس آنتن مرکزی یکی است.
مولتی سوئیچ
درسیستم ماهواره مرکزی MSTV به علت بالا بودن تعداد کانال های دریافتی از مولتی سوئیچ ها استفاده می شود. بسته به تعداد شبکه روی سیگنال های مختلف مولتی سوئیچ ها دارای پورت هایی برای استفاده از این سیگنال ها می باشند.
ال ان بی و دیش
ال ان بی ها از دو بخش تشکیل می شوند که عبارتند از :
- LNA تقویت امواج دریافتی. ( Low Nois Amplifir )
- LNC تبدیل امواج گیگا هرتز به مگا هرتز ( Low Nois Converter )
با پیشرفت علم هر دو این تکنولوژی ها در یک LNB خلاصه شده است.
دیش ، صفحه گرد و به اصلاح بشقاب مانندی است که ال ان بی بر روی آن نصب می شود و از طریق کانون همگرایی دیش فرکانس های مورد نظر را دریافت می کند.
استفاده از ریسیور هایی با توانایی پخش چند کانال به صورت هم زمان
در این بخش ال ان بی هایی با چند خروجی استفاده می شود که برای هر کانال خروجی ، یک دیش مورد استفاده قرار می گیرد. در طبقات مختلف سوئیچ ها و امپلی فایر ( تقویت کننده هایی ) وجود دارد ” که در تمام سیستم های آنتن مرکزی مشابه است ” این تقویت کتتده ها سیگنال را تقویت و سپس به تقسیم کننده ها برای تقسیم سیگنال و پخش انها می فرستند.
روش استفاده از چندین ریسیور
در این روش چندین ریسیور به صورت حلقه ای به یک دیگر وصل و یا با استفاده از یک مقسم سیگنال ( اسپلستر ) متصل می شوند و سپس خروجی انها به دستگاهی به نام Head end amppfir داده می شود . هر طبقه از یک دستگاه آمپلی فایر جهت تقویت سیگنال ها آنتن مرکزی نصب شده است و هچنین در صورت نیاز یک مقسم برای استفاده خروجی های بیشتر استفاده می کنیم.
مزایای استفاده از آنتن مرکزی
مزایای استفاده از این سیستم مرکزی عبارتند از:
- تعداد ریسیور کمتر
- دسترسی آسان به قطعات یدکی
- نیاز به فضای کمتر جهت نصب و پیاده سازی
- توسعه پذیری آسان
- جلو گیری از، از بین رفتن زیبایی ساختمان و به وجود امدن جنگلی از آنتن ها
- کاهش هزینه سیم کشی
- کاهش اثر القایی آنتن ها
منبع : One Vision LTD ، Lopol
تحریریه کلینیک ساختمان بیلدینگ پلاس
“برداشت از مطالب با ذکر منبع و لینک سایت بیلدینگ پلاس کاری حرفه ای و اخلاقی است”
نظرات کاربران
Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 151
Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 160
Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 162
Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 171
Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 177
Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 179
Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 181
Warning: Use of undefined constant websima - assumed 'websima' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/buildi/domains/buildingplus.ir/public_html/wp-content/themes/websima/functions/comments-html.php on line 183