ریسه ال ای دی نواری ( نواری LED )
در این مقاله قصد داریم به معرفی و شرح ریسه ال ای دی که نقطه عطف سیستم های روشنایی نوین و نورپردازی های مدرن می باشد ، بپردازیم. این مقاله بیانگر ویژگی ها و کاربرد های ال ای دی نواری نیز می باشد. در پایان به بررسی و معرفی ال ای دی نواری پیکسلی و طریقه نصب LED نواری در خانه می پردازیم. این مطلب چگونگی انتخاب بهترین روشنایی و خرید انواع لامپ و ریسه را به مخاطب شرح و ارائه می دهد.
در ابتدا یک فیلم از نحوه برش و اتصال ریسه ها را مشاهده و سپس متن را مطالعه نمایید.
معرفی لامپ LED
لامپ ال ای دی یک منبع تولید نور برای استفاده در چراغ روشنایی است که روشنایی را با استفاده از دیودهای نوری تولید می کند. سرعت روشن شدن لامپ ال ای دی بسیار بالا است و در کمتر از میکروثانیه روشن می شود. این قابلیت در تکنولورژی لامپ LED منجر به استفاده از آنها در سیستم های مخابراتی ( فیبر نوری ) و انتقال داده گردیده است. از لحاظ مصرف انرژی ، لامپ ال ای دی در مقایسه با سایر لامپ های روشنایی صرفه جویی انرژی بسیار بالایی را در مصرف انرژی سیستم روشنایی ساختمان دارد.
جریان مصرفی یک لامپ LED در حد میلی آمپر بوده اما سایر لامپ های روشنایی به خصوص لامپ رشته ای در حد آمپر جریان می کشند. مصرف کم و طول عمر بالای لامپ های با تکنولوژی ال ای دی باعث می شود تا در هزینه های جاری و تعمیر و نگهداری سیستم روشنایی ساختمان صرفه جویی قابل ملاحظه ای شود.
ریسه ال ای دی چیست
ریسه ال ای دی حاوی نوار خود چسبنده ای است که الیدی ها در فواصل منظم بر روی یک بستر آلومینیومی خطی مونتاژ شده اند. پس از نصب و اتصال به برق ، کل طول نوار ال ای دی روشن و نور به صورت خطی گسترده می شود. قابلیت انعطاف پذیری ، امکان جداسازی و برش ، ایجاد اشکال مختلف و نوردهی بالا در حجم کم از ویژگی های بارز این نمونه از انواع لامپ الیدی می باشد. ریسه ال ای دی علاوه بر محیط های داخلی ساختمان ، در محیط های خارجی مانند نورپردازی نما و نورپردازی باغچه و حیاط ساختمان ، کاربرد فراوان دارد.
ساختار و اجزا ریسه ال ای دی
به طور کلی ریسه چراغ ال ای دی 4 بخش اصلی دارد که عبارتند از:
- LED ها با تکنولوژی مونتاژ سطحی
- اس ام دی ها بر روی صفحه پی سی بی خطی
- درایور ریسه ال ای دی تزیینی
- بدنه ریسه ال ای دی ضد آب
LED ها با تکنولوژی مونتاژ سطحی
تکنولوژی لامپ اس ام دی بسیار کارآمد و انعطاف پذیر است و تنوع رنگ ، وضوح بالا ، حجم بسیار کم ، زاویه ی دید بیشتر و صرفه جویی در انرژی از ویژگی های این نوع از انواع تکنولوژی LED است. جدیدترین تکنولوژی در ساخت لامپ اس ام دی با قرار دادن تعداد بیشتری از تراشه ها به شکل مستطیل معرفی شده است که لومن بر وات بالایی دارد و در سیستم روشنایی ساختمان های مدرن به خصوص در ریسه ال ای دی تزیینی استفاده فراوان می شود.
از اس ام دی های مورد استفاده در ریسه ال ای دی فانتزی می توان به اس ام دی های 5050 ، 2835 ، 3014 و 3020 اشاره نمود که هر یک بر اساس مقدار لومن و کارایی و میزان نوردهی انتخاب و استفاده می شوند. در شکل زیر تراکم انواع ریسه نواری را مشاهده می کنید.
اس ام دی ها بر روی صفحه پی سی بی خطی
بورد ریسه چراغ ال ای دی ، صفحه ای از جنس آلومینیوم و سرامیک یا پلاستیک فشرده است. تراشه های اس ام دی که فاقد پایه هستند ، بر روی این صفحه به صورت سطحی مونتاژ و لحیم می شوند که به این تکنولوژی ساخت بورد ، مونتاژ سطحی می گویند. تعداد اس ام دی ها در هر متر بر روی پی سی بی ، مشخص کننده مقدار شدت نور و لومن استریپ نواری است که بر حسب کاربرد و نوع مکان نصب نوار ال ای دی خطی انتخاب می شود.
برای استفاده در زیر کابینت آشپزخانه و سقف هایی با ارتفاع کم از نوار الیدی فانتزی که در هر متر 30 اس ام دی دارد ، استفاده می کنیم. همچنین برای استفاده در نورپردازی نمای ساختمان ، سقف هایی با ارتفاع بلند و در نورپردازی مسیر حیاط و باغچه ها از ریسه ال ای دی خطی 120 عددی استفاده می کنیم.
نوار یکپارچه چراغ ال ای دی تزیینی به صورت 5 متری نیز در بازار عرضه می گردند که مکان های خاصی در فواصل معین ، بر روی برد پی سی بی ، برای جدا کردن یا برش مشخص شده اند. برای این رول های نواری 5 متری بین هر سه اس ام دی یک مکان برای برش تعبیه شده است. همچنین در برخی لامپ های ال ای دی شاخه ای که طول هر رول آنها به 50 متر می رسد ، در هر 1 متر امکان برش یا جداسازی ریسه الیدی فانتزی وجود دارد. برای استفاده در زیر کابینت ها یا در گوشه های اتاق ها می توان بعد از اندازه گیری ، نوار ال ای دی را برش زد و سپس نصب نمود.
درایور ریسه ال ای دی تزیینی
درایور نوار الیدی یک مبدل یکسو کننده تمام موج است که برق ۲۲۰ ولت متناوب شهری را به برق مستقیم در بازه ی ولتاژی ۴۰-تا ۴۰+ بسته به نوع لامپ و توان ورودی تراشه های اس ام دی تبدیل می کند که قابل استفاده برای اس ام دی های چاپ شده بر روی بورد الیدی می باشد. از موارد تعیین کننده عمر لامپ LED نواری ، همین درایور ها هستند که عموما خراب شدن یک لامپ الیدی نور مخفی به این قطعه بر می گردد.
در برخی از ریسه های الیدی آفتابی که به پاور الیدی خطی یا متری مشهورند ، درایور وجود ندارد و مستقیم به برق ۲۲۰ ولت AC متصل می شود. یکی از مشکلات ال ای دی پاور سو سو زدن است. همچنین در صورت سوختن یک تراشه اس ام دی ، هیچ یک از تراشه های دیگر روشن نمی شوند و نور قطع می شود.
درایور ال ای دی نواری یک ترانسفورماتور ولتاژ ثابت است که معمولا 12 ولت خروجی برق DC ، برای تامین اس ام دی های سطحی لامپ ال ای دی نواری ، دارد. از یک درایور برای تامین یا کنترل چند نوار ال ای دی خطی می توان ، استفاده نمود. به شرط آن که کمتر از 90 درصد بیشینه توان خروجی درایور استفاده شود تا به مدار یکسوکننده آسیب ناشی از اضافه جریان یا اضافه بار وارد نشود.
بدنه ریسه ال ای دی ضد آب
نوار ال ای دی حبابی بسته به مکانی که استفاده و نصب می شود ، می تواند بدنه و ظاهری با ویژگی های آن محل داشته باشد. به منظور کارایی فراوان استریپ لایت های نواری در تمام سیستم های روشنایی و نورپردازی ساختمان ، بدنه این نوع از لامپ ها نیز انواع مختلفی دارد. به طور مثال نوار ال ای دی خطی مورد استفاده در فضا های بیرونی و نورپردازی نما ، دارای ویژگی های حفاظتی می باشد. همچنین در برخی موارد دیگر مانند نورپردازی سقف اتاق ها ، لامپ ال ای دی نواری با درجه حفاظت دیگری موجود می باشد. در جداول زیر می توان مفهوم کد های درجه حفاظتی ، ریسه الیدی فانتزی را مشاهده کرد.
استفاده از یک پوشش نئون یا روکش مات یا شفاف یکپارچه به عنوان دیفیوزر نیز در لامپ های LED نواری دیده می شود که به زیبایی هر چه بیشتر این نوع لامپ ها افزوده است.
ویژگی های ال ای دی نواری
از امکانات و ویژگی های جذاب نوار های ال ای دی فلکسی می توان به موارد زیر اشاره کرد که عبارتند از:
- امکان کنترل خاموش یا روشن کردن ریسه الیدی ریموت دار به صورت ریموت و از راه دور
- کنترل رنگ نور و شدت نور ریسه الیدی شاخه ای
- شاخص نمود رنگ بالا و بیش از سی آر آی 80
- نور خورشید 100 سی آر آی بوده است ، بنابراین ریسه الیدی میتواند ، جایگزین نور خورشید کرد.
- امروزه استفاده از مدل های رنگی و مختلف ریسه LED در تامین نور گیاهان گلخانه ای برای فرآیند فتوسنتز رایج است.
- ریسه الیدی خطی در شرایط جو متنوع مانند هوای بارانی و مرطوب مقاومت بالایی را دارد.
بررسی ریسه ال ای دی پیکسلی
برای بررسی انواع لامپ ال ای دی نواری می توان به نوع دیجیتالی الیدی نواری اشاره نمود که تحولی نوین و شگرف در نورپردازی حرفه ای است. این نمونه از لامپ های ال ای دی نواری پیکسلی از آی سی ها تغذیه و ویژگی هایی مانند کنترل از راه دور و تنوع رنگ و قابلیت کنترل رنگ ، این لامپ ها را متمایز و محبوب کرده است. لامپ های ریسه نواری پیکسلی ، از کنترلر دیتا را دریافت کرده و به خروجی ال ای دی ها اعمال می کنند.
در لامپ ال ای دی پیکسلی ، در هر پیکسل یک مقاومت و یک خازن برای یکسوسازی و تامین برق DC وجود دارد، لذا به هیچگونه قطعه اضافی مانند درایور به صورت مدار مجزا نیازی نیست. بدلیل استفاده از سیم دیتای پشتیبانی ، در صورت قطعی یا سوختگی یک پیکسل ، هیچ یک از ال ای دی های دیگر خاموش یا قطع نمی شوند. این استریپ های LED نواری دارای سه چیپ رنگی قرمز ، آبی و سبز هستند که در تراکم های 30 ، 60 و 120 ال ای دی بر متر با درجه های حفاظتی متفاوت در بازار موجود می باشند.
کاربرد ریسه ال ای دی خطی
از کاربرد های معمول استریپ لایت نواری در نورپردازی حرفه ای می توان به موارد زیر اشاره نمود که عبارتند از:
- استفاده در زیر کابینت آشپزخانه
- استفاده در حمام و سرویس بهداشتی
- بکارگیری در دور پنجره ها برای زیبایی نمای ساختمان و پرده ها
- به عنوان واشر دیواری در زیر گچبری های سقف و در مناطق گوشه دار سقف ها
- استفاده در اطراف دربها، پله ها و در طبقه ها
- بکار بردن ریسه ال ای دی نواری در باغ ها، مسیرها و راه های عبور و نشانه های داخلی یا خارجی
- بکار بردن از استریپ لایت نواری در پشت تلویزیون ها و سیستم های سینما خانگی
- استفاده در نورپردازی در سقف کشسان
- استفاده از نوار لامپ ال ای دی در سقف آسمان مجازی
- استفاده در نورپردازی باغچه و باغ
- استفاده در چراغ پنل LED
- بکار گیری از استریپ لایت نواری برای روشنایی درخت کریسمس یا موارد خاص دیگر
نصب ریسه ال ای دی در خانه
نصب آسان ریسه ال ای دی نواری باعث از بین رفتن نیاز ما در نصب آن ها به تکنسین و نصاب شده است. برای نورپردازی حمام که یکی از مکان های مهم خانه است و ایجاد محیطی گرم و خاص با قابلیت اطمینان بالا ، لامپ های CFL یا دیگر لامپ های LED را باید کنار گذاشت و ریسه ال ای دی خطی را انتخاب نمود. نور لامپ نوار LED بسیار عالی است، زیرا به لطف دوام ، طیف رنگی ، ایمنی و ضد آب بودن یک انتخاب مناسب برای حمام به شمار می رود. بنابراین در ادامه چگونگی نصب ریسه ال ای دی برای حمام یا هر مکان دیگری را به صورت تصویری نمایش خواهیم داد.
مراحل نصب لامپ ال ای دی نواری
1- مکان نصب نواری ال ای دی را مشخص و تمیز و خشک کنید. سپس به مکان های مشخص شده جداسازی نوار LED توجه کنید و برش را از آن محل ها انجام دهید.
2- نوار LED را در کانال ال ای دی نواری نصب کنید. دقت داشته باشید که برخی از لامپ های ال ای دی نواری برای نصب نیاز به پیچ بجای کانال ریلی چسبی دارند.
3- یک شیار مناسب رامشخص کنید و ریسه نواری چسبی را در داخل آن قرار دهید. همچنین می توانید آن را در هر مکانی چسب کنید. برای ایمنی و دفع حرارت بیشتر نیز از چسب حاوی خمیر سیلیکون استفاده نمایید.
4- اکنون درایور را به ریسه چراغ ال ای دی متصل کنید.
منبع : Philips ، bridgelux ، integral-led
تحریریه کلینیک ساختمان بیلدینگ پلاس
“برداشت از مطالب با ذکر منبع و لینک سایت بیلدینگ پلاس کاری حرفه ای و اخلاقی است”
نظرات کاربران